• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

20.10.2020

16:53

MARKO NEMA VINOGRAD, ALI PRAVI ODLIČNO VINO: Njegova Ružica je dobila najviše ocene, A ON RECEPT I NE KRIJE

Vesti

MARKO NEMA VINOGRAD, ALI PRAVI ODLIČNO VINO: Njegova Ružica je dobila najviše ocene, A ON RECEPT I NE KRIJE

Podeli vest

Marko Gavrilović iz Topole nema svoj vinograd, ali to ga nije sprečilo da i ove godine pripremi domaće vino za svoje goste i prijatelje

On od ovdašnjih uzgajivača vinove loze kupuje grožđe i po dobro proverenoj recepturi priprema božanski napitak – vino.

„Pravimo manju količinu vina, oko 400 do 500 litara, jer nemam svoj vinograd. Tehnologiju pravljenja mi je preneo pokojni pukovnik Zoran Đoković koji je sve to naučio na Rajačkim pivnicama.

Grožđe se umulja, na svakih 100 kilograma grožđa sipa se jedan vinobran, stoji dva ili tri dana u komini dok neodredimo kakvu će boju imati.

Ako će  biti svetlije onda se ranije presuje ako će imati jaču boju onda treći, četvrti dan, posle toga se otače u bure da previre. Dodaje se vinski kvasac, a posle 24 časa stavlja se hrana za kvasce. 

Optimalna temperatura treba da bude od 18 do 20 stepeni, kada vino prevri onda se odvaja talog, ponovo se vraća u bure i posle mesec dana se pretače. Nakon toga se stavi plivajući poklopac i sipa parafinsko ulje i tako vino odležava do proleća“, priča za TopPres Marko Gavrilović.

On objašnjava da se nakon odležavanja vino flašira. Na svom imanju pravi tradicionalno vino Ružica, ružičasto rubin boje koje se dobija od sorti grožđa muskat hamburg, vranac, kameničarka.

Prema njegovim rečima ovo vino je izuzetno pitko, posebno ga preporučuje za uživanje uz specijalitete tradicionalne srpske kuhinje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set