• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

21.10.2020

14:08

(FOTO) MISTERIJA BALKANSKOG NEANDERTALCA: Pracivilizacija skrivena u pećinama kod Majdanpeka, već 40.000 godina ČEKA NA OTKRIĆE!

Vesti

(FOTO) MISTERIJA BALKANSKOG NEANDERTALCA: Pracivilizacija skrivena u pećinama kod Majdanpeka, već 40.000 godina ČEKA NA OTKRIĆE!

Podeli vest

Retko ko, pa čak i žitelji Majdanpeka ne znaju da se u okrilju guste šume, na tri kilometra od glavnog puta prema Donjem Milanovcu nalaze dva veoma značajna arheološka lokaliteta, Kozija i Mala pećina

O njima znaju jedino ljubitelji planinarenja i rekreativci koji se ovim nepristupačnim šumskim
terenima kreću. Međutim o njima svedoči i pisanje speleologa Radenka Lazarevića, tako da su oni uz Rajkovu pećinu, Arheološki lokalitet Lepenski Vir i Rudnik u Rudnoj Glavi, nekadašnji najraniji centar rudarstva, poznat po rudi bakra u jugoistočnoj Evropi, već unete u stručnu literaturu značajnih lokaliteta Istočne Srbije.

Foto: V.Jović

 

To je za Informer potvrdio arheolog, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Dušan Mihajlović, koji istraživanjem Kozije i Male pećine nadomak zaseoka Blizna, ukazuje prikupljenim dokazima na život neandrtalaca na ovim prostorima i njihovom susretu sa savremenim čovekom, pre 40 hiljada godina.

Istraživački tim koji je u okviru projekta finansijski podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbiije u kojem su pored ovdašnjih stručnjaka i studenta arheologije ukučeni i istručnjaci istraživači naučnici širom sveta i ove godine nastavio je svoj rad na tlu Kozije i Male pećine želeći da se dođe do najstarijih dokaza o nekadašnjem životu n ova veoma značajna praistorijska lokaliteta.

- Mi smo tokom gotovo jednomesečnog istraživanja ove godine naišli ne samo na slojeve iz paleolita već i poznih perioda. Nađeni su slojevi koji svedoče o metalurgiji bakra u periodu od 3.900 do 3.700 godine pre naše ere. Pronađeni su tragovi metarluškog procesa, a nama je to posebna zanimljivost jer se lokaliteti Kozija i Mala pećina nalaze u blizini Rudne Glave, pa su pretpostavke da su korišćene rude iz tog najstarijeg rudišta.

Foto: V.Jović

 

Tu su bogati slojevi iz podne praistorijije. Naišli smo i na ostatke pećinskog medveda u Kozijoj pećini, pronađeni su ostaci mandibule (vilice) konkretan ostatak koji predstavlja pravu retkost.

Potom smo našli ostatke ne samo okresanog kamena već i oblutke koji su korišćeni za udaranje , mlevenje i za glačanje, kao i na ostatke fragmenata stalagnita udubljene koji su možda korišćeni za mlevenje raznoraznih materijala.

Pronađeni su itragovi koji ukazuju na postojanje ranog pećinskog slikarstva. To je tek u fazi istraživanja i tek bi trebalo da se potvrdi.

Ukoliko je sačuvan DNK pojedinih ostataka došlo bi se do saznanja o postojanju veze i stepena bliskosti između neandertalaca i modernog čoveka u okruženju. Što ukazuje o naseljavanju područja Donjeg Podunavlja.

Foto: V.Jović

 

Već par analiza je urađeno, recimo za nalazište u Bugarskoj i u Rumuniji. Za područje Rumunije je potvrđeno da je došlo do mešanja neandertalaca i modernih ljudi, što ukazuje da je ovo područje sadržalo 7% procenata neandertalskih gena, dok današnji ljudi, Evropljani imaju negde oko 2% neandertalskih gena.

Očigledno je mešanje, sada se postavlja pitnaje gde, kada i kako i mi upravo tragamo za tim nekim dokazima i saznanjima o mogućem kontaktu te dve populacije, kaže za Informer profesor Dušan Mihalović.

On ističe da je poznato da starost neandertalaca varira u periodu između 40 i 300 hiljada godina pre naše ere, pa stoga treba utvrditi od kada postoje i iz kog perioda datiraju pronađeni ostaci u arheološkim nalazištima kod Majdanpeka.

Foto: V.Jović

 

Inače, u ovim istraživanjima stručnjaci iz naše zemlje sarađivali su sa profesorkom Mirjanom Roksandić sa Univerziteta u Vinipegu u Kanadi, čiji se dolazak očekuje već naredne godine. Kako ističe profesor Mihajlović, to bi trebalo da se dogodi već u junu ili septembru mesecu za kada se najavljuju naredni istraživački pohodi Kozije i Male pećine.

Dobra saradnja ostvarena je u sa Muzejskom ustanovom u Majdanpeku kao i lokalnom samoupravom i ono na čemu se intezivno radi je zaštita i prezentacija javnosti nalazišta na ovom potezu Opštine Majdanpek. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set