• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

29.10.2020

19:00

OD BANATSKOG BALATA DO SVETSKOG ZLATA: Kikinda ne zaboravlja Ranka Žeravicu, ONA JE NJEGOV GRAD

Vesti

OD BANATSKOG BALATA DO SVETSKOG ZLATA: Kikinda ne zaboravlja Ranka Žeravicu, ONA JE NJEGOV GRAD

Podeli vest

Žeravica svetske košarke dobija muzej u Novom Miloševu i spomen obeležje u Kikindi

Iako je rodom iz Novog Miloševa kraj Kikinde, proslavljeni košarkaš i trener Ranko Žeravica, voleo je Kikindu i uvek joj se rado vraćao. Čak je i u Južnoj Americi neprestano pričao o svom gradu i nezaboravnim gimnazijskim danima, govoreći: „Ovo je moja Kikinda“.

Grad kojem je puno dao, nikada ga neće zaboraviti , odužiće mu se spomen obeležjem ili ulicom sa njegovim imenom, a pre sedam godina proglasio ga je i Počasnim građaninom Kikinde. Dve godine nakon toga, Ranko je preminuo, a na petogodišnjicu njegovi smrti danas je u Gradskoj kući upriličen prijem za članove porodice Žeravica, suprugu Zagorku i čelne ljude košarke iz Kikinde, a nakon toga i obilazak muzeja koji nosi slavno ime košarkaša u Novom Miloševu.

Foto: V.N.

 

Sećanja na profesionalnog instruktor košarke u SFRJ, trenera Zvezde i Partizana, nekoliko inostranih klubova i reprezentacija Jugoslavije i Argentine, ne blede. Naprotiv, s godinama sve su jača, a danas u Kikindi preplavljena su emotivnim govorom, koje je velikan svetske košarke ostavio u srcima bližnjih i saradnika. Mnogo toga  je Ranko Žeravica ostavio za sobom, a pre svega veliku dušu, bez koje ni strast prema košarci ne bi ostala zapažena za sva vremena. Dirnuta prijemom i odavanjem počasti Ranku, supruga Zagorka najlepšim rečima prisetila se muža kojem se klanjao ceo košarkaški svet.

-Njegova grobnica u Aleji velikana je kamen, a ova sala puna ljudi, ulica ili spomen obeležje koje će dobiti u Kikindi, to su sve spomenici koje on očigledno zaslužuje. Meni je puno srce zbog toga i veliko zadovoljstvo da se sve tako dešava-dirnuta je  Zagorka kojoj sećanja na muža neprestano naviru.

-Proveli smo 53 godine zajedno. Ranko je pre svega bio jedan normalan čovek, dosta stidljiv, skroman, a tom svojom skromnošću je prosto plenio. Daću vam primer, mladi treneri su prigovorali poznatim trenerima da im nedozvoljavaju da ulaze na njihove treninge, je hvataju beleške tamo  i navodno špijuniraju njihov rad.

Foto: V.N.

 

Ranko je sve to dozvoljavao i njemu su dolazile na desetine mladih trenera, da je jednog dana zaboravio naša dva sina kad je bio zimski raspust. Odveo ih je na trenig i kad je došao kući bez dece, pitala sam ga: „Gde su ti deca?“ On je odgovorio: „Koja deca?“ Bio je toliko predan poslu i prenošenju znanja mladim trenerima, da su se i takve stvari dešavale. Sa igračima je bio prijatelj i stvarno su ga voleli i poštovali. Nije puno pričao, znao je da bude vrlo strog, ali  s razlogom i veoma pravičan-seća se Rankova Zaga.

Malo je poznato da je proslavljeni košarkaš mnogo voleo fudbal koji je prvi trenirao. Radoznale prirode, imao je nekoliko strasti, a jedna od njih su pecanje, knjige, ali i tehnika.

Foto: V.N.

 

- Jedna od ideja za naslovnu stranu njegove knjige bila je: „Od banatskog blata do svetskog zlata“. Mislim da je trebalo da stavimo ispod u zagradi: „Žeravica svetske košarke“. Do kraja je radio kao trener i govorio: Ja ću biti trener tima i moje ulice, ako treba, jer to volim da radim.“ Mnogo je voleo je da peca, čitao je puno, to ga je relaksiralo, voleo je tehniku,kupovao je stručne časopise, bio je radoznao, sve ga je interesovalo.

Porodici je bio predan, iako smo malo vremena provodili zajedno. Ponekad znam da kažem da smo mi u protrčavanju pravili decu. Naš sin je jednom rekao Mirku Novoselu, na pitanje, gde ti je tata: „Evo, sad je došao iz Mađarske. Doneo mami one salame koje voli i sad ide kod tebe u Zagreb.“ I pored toga, uvek je bilo razumevanja, stpljenja i pažnje, jer sam i ja bila u košarci. Naravno, bilo je i nesporazuma, ali smo imali jedan divan život-sa setom priča Žeravicina supruga Zagorka.

Foto: V.N.

 

Fondacija „Ranko Žeravica“ osnovana je pre skoro pet godina s ciljem da izgradi mesto posvećeo čuvenom košarkašu. Izgradnja Rankov muzej naišla je na mnoge prepreke, ali je strpljenje da se  ovekoveči sećenja na neponovljivog trenera, sve nadjačalo.

- Moram da kažem da se mi kao porodica jako mučimo da završimo muzej „Ranko Žeravica“. Fondacija je osnovana pre skoro pet godina i imamo i dalje problema, iako se trudimo, pišemo i vučemo za rukave. Nadam se da ćemo ga završiti, a materijala ima za jedan dobar muzej. Ranko je ostavio biblioteku koju nema Narodna biblioteka Srbije, a možda ni neke veće evropske biblioteke. To je toliko vredan materijal na svim svetskim jezicima, da ako neko bude hteo da radi nešto o košarci, ne treba da ide na drugo mesto, nego da dođe ovde. Da ne nabrajam brojna priznanja, plakete i sve što je obeležilo Rankov dugogodišnji rad-ističe Zagorka.

Foto: V.N.

 

Dva velika imena danas se nalaze u istoj kući u mestu gde su odrastali, u Novom Miloševu. Odmah pored Ranka Žeravice, nalazi se i muzej posvećen Dušku Popovu, poznatom Agentu 007, po kome je nastao serijal filmova o Džejmsu Bondu.

Zašto Novo Miloševo?

-Bilo je primedbi zašto se muzej pravi u Novom Miloševu. Pa zato što je to Rankovo rodno mesto, a za života je nudio i Ministarstvu sporta i omladine, Savezu sportova Srbije i svima onima koji bi mogli da prave muzej. Svi su rekli, to bi bilo lepo, ali mi nemamo mogućnosti i uslove. Kada smo počeli da gradimo muzej u njegovom rodnom Novom Miloševu, kritike pljušte sa svih strana, zašto tamo?-navodi Rankova supruga.

Foto: V.N.

 
Rankovo mesto

Budući Rankov muzej još nije završen. A kako je rekao njegov brat Čedomir, nalazi se u sirovoj fazi.

-Košarkaški teren je gotov, finansirala ga je Barselona, ali muzej još nije. Ostala je nedovršena fasada i nakon toga sledi unutrašnje uređenje. Pored muzeja, planirana je jedna manja zgrada koju smo nazvali „Rankovo mesto“, klub gde bi bila suvenirnica, usluženje za goste, mesto za sastankeOgrada je pri kraju, a u planu je i pomoćni teren za košarku i svlačionica. Sada nam je prioritet muzej, staza i eko česme na ulazu, kako bi mogao da oživi.

Foto: V.N.

 

Fondacija Ranko Žeravica ima novca da finansira još  fasadu muzeja, koja će početi da se radi za desetak dana i bude završena pre zime. Neophodna nam je pomoć za pomoćnu zgradu „Rankovo mesto“, gde će biti i toaleti. Fondacija je osnovana pre više od četiri godine. Muzej je počeo da se gradi letos, a u izgradnji učestvuje Fondacija i Opština Novi Bečej od sredstava pokrajinskog konkursa sa po 50 odsto ulaganja.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set