• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

03.11.2020

15:39

(VIDEO) JEZIVO! GLOGOVIM KOCEM PROBILI MU GRUDI! Ovako je prema austrijskim izvorima pre 300 godina izgledao LOV NA VAMPIRA U SRBIJI

Vesti

(VIDEO) JEZIVO! GLOGOVIM KOCEM PROBILI MU GRUDI! Ovako je prema austrijskim izvorima pre 300 godina izgledao LOV NA VAMPIRA U SRBIJI

Podeli vest

Prvi vampir, osvedočeni, pre Save Savanovića po izveštajima austrijskih stručnjaka potiče iz sela Kisiljevo kod Velikog Gradišta.

O tome svedoče priče meštana koji neretko o ovome govore, ali ono što se zna jeste da su nakon smrti meštanina Petra Blagojevića, sve sumnje o postojanju vampira počele da se obistinjuju.

Mnogo je žitelja sela Kisiljevo počelo naglo da umire. Preminulo je po predanju njih devetoro za redom, uz pretpostavku da ih je duh ovog čoveka opsedao i davio. Sve žrtve su pre smrti tvrdile da ih je Petar Blagojević u snu redovno posećivao. O svemu ovome svedoče dokumenti iz 1718 godine austrijskih vlasti, koje su tada imale ingerencije nad severnom Srbijom. 

Zahvaljujući još uvek sačuvanoj dokumentaciji danas postoje svedočanstva doktorskih rasprava čiji se zvanični dokazi u vidu zapisnika čuvaju u Nacionalnom Muzeju u Berlinu, kaže Mirko Bogičić, matičar, folklorista i dugogodišnji šef Mesne kancelarije sela Kisiljeva.

- Zvanično je 1725 godine izašla novina ,,Dijarijum,, u vreme Austrougarske vlasti u kojoj se prvi put pominje reč vampir u istoriji pominjanja reči i vezano je upravo za naše Kisiljevo.

Tada je tu živeo čovek Petar Blagojević koji je posle smrti predanju noću opsedao svoje žrtve, u potrazi za hranom i cipelama. Davio ih je u snu i odmah nakon toga devetoro njih je preminulo. Čak se i njegova žena žalila da on noću dolazi od nje tražeći opanke.

Foto: V.Jović

 

Nakon straha i panike koja je zavladala među žiteljima Kisiljeva, oni su zvanično od austrijskih vlasti zatražili da se grob Petra Blagojevića otkopa.

Kako to Nemačke i Austrijske vlasti rade veoma ozbiljno i temeljno, poslali su svoje zvaničnike koji su sa predstavnicima sela, otiši na seosko groblje i otkopali grob. Po zvaničnom zapisniku sačinjenom tada na licu mesta, nakon iskopavanja groba osam nedelja po ukopu pokojnika, telo se nije raspalo, već se primetilo da je na lešu Petra Blagojevaića porasla brada, brkovi, kosa i nokti.

Kako svedoče spisi, tada se pristupilo probadanju glogovim kocem u grudi i na zaprepašćenje svih prisutnih iz usta i ušiju pokojnika potekla je sveža crvena krv. Leš je odmah spaljen i pepeo bačen u obližnji Dunavac koji se nalazi nadomak groblja.

Foto: V.Jović

 

Taj dokument postoji i dan danas. Postoji još jedana zvanična prepiska, o prvom pominjanju reči vampir vezane za selo Kisiljevo. U njemu je to zavedeno kao ,,Vampir von Kisiljevo,,.

O tome svedoči i izveštaj Austrougarskog kapetana Johanesa Flikingera koji je objavljen u mnogim svetskim listovima, ističe Bogičić. Nedugo posle toga bečke novine ,, Wienerisches Dijarijum,, objavile su članak o ,,Vampiru von Kisiljevo,, i od tada se ova reč koristi u svetu.

Foto: V.Jović

 

Legenda o Petru Blagojevću osvedočenom prvom srpskom vampiru bila je vrlo upečatljiva za žielje ovog malog sela koje se graniči sa Rumnijom pa je i dan danas u sećanju onih najstarijih. Svi Kisiljevčani znaju gde se nalazi grob Petra Blagojevića, pa pored Rumuna koji imaju legendu o Drakuli, ovo mesto se proslavilo upravo po ovom, ne tako prijatnom predanju. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 3 godine

Ima mnogo materijala za sramotu.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set