• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

05.11.2020

15:06

(FOTO/VIDEO) EKOLOŠKA KATASTROFA KOD PRIBOJA: Stotine kubika plastike i smeća preti da od Lima NAPRAVI MRTVU REKU!

Vesti

(FOTO/VIDEO) EKOLOŠKA KATASTROFA KOD PRIBOJA: Stotine kubika plastike i smeća preti da od Lima NAPRAVI MRTVU REKU!

Podeli vest

Stotine kubika smeća ponovo plovi rekom Lim i preti da izazove ekološku katastrofu. Nekada jedna od najčistijih reka u kojoj su se odrasli i deca kupali, sada je plutajuća deponija od plastike i najrazličitijeg otpada

Zbog nedostatka finansijskih sredstava postavljanje zaštitne sajle nije dovršeno, što otežava situaciju.

„Zavisno od vremenskih uslova, vetrova i kiša gomila se količina otpada na reci. Ovo nagomilavanje smeća može da bude veliki problem, jer može da ugrozi rad elektrane, a ukoliko se podignu ustave, Priboj će imati praktično plutajuću deponiju, takav scenario se već desio pre nekog vremena, a slike su bile katastrofalne“, rekao je za RINU, Siniša Laković iz Ekološkog udruženja „Jastreb“.

Foto: RINA

 

Osam opština kroz koje protiče  Lim nemaju sanitarne deponije,a smetlišta se nalaze u priobalju, pa se Lim puni najrazličitijim otpadom koje stiže iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i deponije Stanjevine u Prijepolju.

„Četrdeset hiljada kubnih metara smeća godišnje pluta Limom, prema procenama stručnjaka koji su to ispitivali. Oko 40 posto otpada potone, 20 posto se zadrži na obalama, a 40 procenata prođe vodenim  tokom“, rekao je Goran Reković, predsednik F onda za zaštitu životne sredine opštini Priboj.

Foto: RINA

 

Ekolozi u Priboju  upozoravaju da ukoliko se uskoro nešto ne preduzme da bi Lim mogao da postane mrtva reka i ističu da imaju pripremljen projekat za postavljanje sajle i plutajućih barijera na Limu za kupljenje smeća koje plovi rekom, ali da za njegovu realizaciju nedostaje novac.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set