• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

11.11.2020

13:41

(FOTO) U KIKINDI KORONI ZATEŽU UZDE: Uvedene nove obavezujuće mere, prekršiocima PRETE NOVČANE KAZNE!

Vesti

(FOTO) U KIKINDI KORONI ZATEŽU UZDE: Uvedene nove obavezujuće mere, prekršiocima PRETE NOVČANE KAZNE!

Podeli vest

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, a u cilju suzbijanja i zaštite stanovništva od širenja zarazne bolesti Kovid-19 na teritoriji grada Kikinde, Gradski štab za vanredne situacije propisao je nove mere koje su obavezujuće.

Nažalost, u Kikindi raste broj obolelih od virusa korona kojih je preko 30, a primetan je i povećan broj pregleda u febrilnoj i kovid ambulanti u Domu zdravlja, odnosno u Opštoj bolnici.

U prethodna dva dana preminule su dve žrtve korone u bolnici–žena (66) koja je imala niz pridruženih bolesti i muškarac (53).

Foto: V.N.

 

Zbog toga je Gradski štab za vanredne situacije propisao niz obavezujućih mera radi prventive od širenja infekcije Kovid-19. Prva i osnovna mera je nošenje maske u zatvorenom prostoru, dok je za hronične bolesnike obaveza da ih nose i napolju.

Prodavci i kupci na pijaci obavezni su da nose zaštitne maske, a jedna od mera je i zabrana grupisanja osoba, dok je za kontrolu i pridržavanje ovih propisa zaduženo komunalno JP „Kikinda“.

Foto: V.N.

 

Takođe,Gradski štab za vanredne situacije zabranio je masovno okupljanje svih vrsta, proslava,
rođendana, venčanja, daća, ukoliko događaju prisustvuje više od 5 osoba u zatvorenom i 100 na
otvorenom prostoru. Ova zabrana važi kako za javni prostor (restorani, sale, rođendaonice,
igraonice...), tako i za privatne objekte ( kuće, stanove...)

Ugostiteljskim objektima i noćnim klubovima propisano je radno vreme od 6 do 21 čas, kao i broj gostiju za jednim stolom na 2 osobe. Nivo buke mora da bude ispod 40 decibela, kako bi se izbeglo vikanje i glasan govor. Gosti su obavezni da nose maske, osim kad uzimaju hranu i piće, dok je pušenje strogo zabranjeno u svim lokalima u zatvorenom prostoru.

Foto: V.N.

 

Propisana je i obavezna pojačana dezinfekcija i čišćenje prostorija, redovno brisanje stolova i naslona stolica dezinfekcionim sredstvima, kao i šankova. U zavisnosti od veličine ugostiteljskog objekta, obaveza je obezbediti boravak po jednog gosta na 4 kvadratna metra.

U Gerontološkim centrima i drugim javnim i privatnim ustanovama za smeštaj korisnika neophodno je obezbeđenje fizičke distance, kao i zabrana poseta i izlazaka korisnika. U ustanovama kulture poput pozorišta, potrebno je obezbediti najmanje dva sedišta razmaka između gledalaca.

Foto: V.N.

 

U autobuskom prevozu obavezno je korišćenje zaštitnih maski putnika, vozača i konduktera, ali
redovna dezinfekcija i provetravanje autobusa posle svakog prevoza. Iste preventivne mere zaštite i dezinfekcije moraju se primeniti i na železničkoj stanici, s tim da je obavezno merenje temperature putnicima prilikom ulaska u železničku stanicu ili prilikom ulaska u voz.

Verski obredi na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru mogu se obavljati tako da se obezbedi rastojanje okupljenih od najmanje 1,5 metar i da na svaka 4 kvadratna metra može biti prisutna jedna osoba.

Prema odluci kikindskog Gradskog štaba za vanredne situacije, na sahranama je dozvoljeno prisustvo najviše 20 osoba.

Foto: V.N.

 

U prodajnim objektima koji obavljaju trgovinu na malo, broj potrošača se ograničava na 2 do 60
kvadratnim metara, dok je 20 osoba dozvoljeno u prodavnicama čija je površina od 60 do 600
kvadratnih metara i 50 kupaca od 600 do 1.000 kvadratnih metara, a najviše 80 čija je veličina veća od 1.000 kvadratnih metara. Takođe, u prodavnicama je obavezno nošenje zaštitnih maski i sprovođenje mera dezinfekcije.

Radno vreme prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, kao i
kladionica dozvoljeno je od 6 do 21 sata, izuzev apoteka i benzinskih pumpi.

U frizerskim i kozmetičkim salonima rastojanje između korisnika mora biti najmanje 1,5 metar, uz obavezno nošenje zaštitne maske.

Foto: V.N.

 

 

U teretanama i fitnes klubovima za svakog korisnika mora postojati prostor za vežbanje od najmanje 10 kvadratnih metara i obavezna propisana fizička distanca, uz obavezno pridržavanje svih mera dezinfekcije.

Novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniće se fizičko lice koje bude kršilo propisane mere. Za kontrolu poštovanja svih odredbi zaštite stanovništva od zaraze zadužena je gradska komunalna inspekcija.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set