• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

16.11.2020

14:55

(FOTO) KIKINDA SE BRANI OD KORONE: Situacija izrazito nepovoljna, zbog porasta broja zaraženih OTVORENA NOVA KOVID AMBULANTA

Vesti

(FOTO) KIKINDA SE BRANI OD KORONE: Situacija izrazito nepovoljna, zbog porasta broja zaraženih OTVORENA NOVA KOVID AMBULANTA

Podeli vest

Zbog porasta broja obolelih od virusa korona, u Kikindi je otvorena nova kovid ambulanta u Mikronaselju koja je do sad obavljala pedijatrijske preglede

Time je rasterećen broj testiranja pacijenata u kovid ambulanti Doma zdravlja koji se u jednom danu koji sve više približava brojki od 100, a cifra inficiranih dostigla je 160 sa tendencijom porasta.

Foto: V.N.

 

Nepovoljna epidemiološka situacija neminovno je dovela do proširenja kapaciteta u zdravstvenom
sistemu i prilagođavanja potrebama pacijenata. Višesatno čekanje na pregled u kovid ambulanti u
Svetosavskoj ulici rasterećeno je otvaranjem nove u Mikronaselju. Broj pregleda u jednom danu
dostizao je 97, a u novoj ambulanti za sada nema zadržavanja, rekla je direktorka Doma zdravlja
Biljana Marković.

- Radno vreme ambulante je od 7 do 22 sata. Pozivam građane na strpljenje i nadam se da će
otvaranjem ambulante u Mikronaselju biti olakšan rad i rasterećen zdravstveni sistem-kaže dr
Marković.

Da je stanje više nego zabrinjavajuće u celom Svernobanatskom okrugu upozorila je direktorka
Zavoda za javno zdravlje, dr Sandra Radlović.

Foto: V.N.

 

- Epidemiološka situacija se ocenjuje kao izrazito nepovoljna sa tendencijom pogoršanja. Testira se više od 100 pacijenata u jednom danu, a broj pozitivnih na virus Kovid 19 kreće se oko 40. To znači da je jedna trećina pozitivna i predstavlja najveći procenat broja zaraženih od početka epidemije.

Ulazimo u ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacije. Broj obolelih i umrlih zavisi isključivo od
poštovanja epidemioloških mera. Odgovornost, razumevanje, međusobno poštovanje i doslednost u
sprovođenju mera je najvažnija-istakla je dr Radlović.

Ona je rekla da je među inficiranim osobama uglavnom radno aktivno stanovništvo između 20 i 60 godina, od kojih su i zdravstveni radnici u kikindskoj i senćanskoj bolnici, a da Kikinda u Severnobanatskom okrugu prednjači po broju kovid pozitivnih pacijenata.

Foto: V.N.

 

Pravovremeno smo doneli preventivne mere i apelujem na sve da se pridržavaju onoga što je
propisano, kaže gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

- Apelujem na sve da nose maske, peru ruke, dezifikuju prostor u kojem borave, drže fizičku distancu i da se ne okupljaju u velikom broju. Pozivam sve, pogotovo mlade ljude koji su energični i vole da se druže, posećuju restorane i kafiće, da se uzdrže od okupljanja, a rođendane i proslave odlože za neka bolja vremena. Cilj nam je da spasimo živote i zdravlje svih naših građana, rekao je Lukač.

U dvorištu kovid ambulante Doma zdravlja u Svetosavskoj ulici postavljen je šator Crvenog krsta, kako bi pacijenti tokom čekanja na pregled bili zaštićeni u slučaju lošeg vremena.

Situacija pod kontrolom

Privrednici se za sada pridržavaju propisanih mera Gradskog štaba, ali i ugostitelji koji su dobrim delom najviše pogođeni kovid krizom.

Foto: V.N.

 

- Imali smo sastanak sa vlasnicima ugostiteljskih objekata i mi smo svesni da trpe veliki pritisak, ali
moram da pohvalim njihovu saradnju i poštovanje propisanih mera zaštite. Koordinarom akcijom
komunalne, pokrajinske i republičke inspekcije na terenu kada je ciljano proveravano više od 50
ugostiteljskih objekata na teritoriji Kikinde, svi su poštovale mere i završili sa radom u 21 čas-
napomenuo je član Gradskog veća Miroslav Dučić zadužen za komunalnu infrastrukturu i vanredne
situacije.

I sportski događaji u takmičenja u Kikindi održavaju se u skladu sa preventivnim zaštitnim merama od virusa korona koje su prilično stroge i za sada ih se svi pridržavaju, rekao je član GV za sport i omladinu Dragan Pecarski.

- Klubovi koji su u saveznom rangu obavezni su da nastave takmičenje. Upoznati su sa novim merama, ali su se sportski klubovi od početka epidemije pridržavali propisa i preporuka Gradskog štaba i ZZJZ Kikinde.

Foto: V.N.

 

U Sportskom centru „Jezero“ mere su izuzetno rigorozne, postoji kovid pult i niko ne može da uđe bez merenja temperature, prolaženja kroz dezobarijeru i dezinfekciju ruku. U školama sportski klubovi sami sprovode potrebne mere i za sada je situacija pod kontrolom, naglasio je Pecarski.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set