• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

20.11.2020

18:27

(FOTO) GVOZDENI PUK DONEO SLOBODU KIKINĐANIMA: Prošle su 102. godina od kada su srpski Spartanci IZVOJEVALI VELIKU POBEDU

Vesti

(FOTO) GVOZDENI PUK DONEO SLOBODU KIKINĐANIMA: Prošle su 102. godina od kada su srpski Spartanci IZVOJEVALI VELIKU POBEDU

Podeli vest

Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihajlo“, u istoriji poznat kao „Gvozdeni puk“ pod komandom brigadira Dragutina Ristića oslobodio je pre 102 godine tadašnju Veliku Kikindu.

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu, danas su na spomen kosturnicu na Železničkom groblju vence položile delegacije zvaničnika lokalne samouprave i Severnobanatskog upravnog okruga, kao i predstavnici Vojske Srbije i Saveza potomaka učesnika ratova od 1912.do1920. godine.

Foto: V.N.

 

- Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji grada, kada je 20. novembra1918. godine srpska vojska pod komandom brigadira Dragutina Ristića oslobodila grad. Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihajlo“ dobio je ime „Gvozdeni puk“ od svojih neprijatelja. Zbog izuzetnih uspeha, zalaganja i hrabrosti, Bugari su ga tako nazvali, a zvali su ih i „Srpski Spartanci“-rekao je istoričar Srđan Sivčev.

Foto: V.N.

 

- Malo je poznato da je za postavljanje i izgradnju Spomenika palim borcima za slobodu u Prvom svetskom ratu novac skupila četnička organizacija u međuratnom periodu, a njegovom svečanom otkrivanju 1935. godine, pored sveštenstva u Kikindi, prisustvovao je i tadašnji predsednik četničke organizacije Kosta Pećanac-dodao je Sivčev.

Foto: V.N.

 

Profesor istorije u penziji, Lazar Demić, podsetio je na tadašnje prilike u kojima se našao srpski živalj i Kikinđani koji su bili u teškom položaju pod Austrougarskom.

- Štampa koja je tih godina izlazila u Kikindi, na mađarskom i nemačkom jeziku, a srpske uopšte nije bilo, nije obaveštavala o pravim kretanjima sila Antante i ishodu rata. To se, ipak, dogodilo i Kikinda je oslobođena na današnjidan pre 102 godine. Hiljade Kikinđana je ratovalo na severu Evrope, na Istočnom frontu, dok su se pripadnici drugih narodnosti borili na Balkanskom frontu. Bilans žrtava je bio tragičan. Blizu milion i tristo hiljada Srba je izgubilo živote, što je jedna trećina populacije muškog sveta-rekao je profesor Demić.

Foto: V.N.

 

Nakon što je Kikinda oslobođena, pet dana kasnije na Velikoj Narodnoj skupštini u Novom Sadu ozvaničeno je da je postala deo Kraljevine Srbije, kasnije Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a potom i Jugoslavije.

- 20. novembar se nalazi u važećem Statutu grada kao jedan od gradskih praznika. Ove godine je obeležen u skladu sa važećim epidemiološkim merama.

Foto: V.N.

 

 

Nadamo se da će u budućnosti ovaj datum biti obeležen u nešto drugaćijem i boljem svetlu, onako kako Kikinda zaslužuje.rekoa je predsednik Skupštine Grada Kikinde, Mladen Bogdan.

Delegacije su položile venac i na spomen ploču Dragutinu Ristiću, komandantu Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihajlo“, koja se nalazi u holu Gradske kuće, a postavljena je na stogodišnjicu oslobođenja Kikinde.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set