• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

04.12.2020

18:38

(FOTO/VIDEO) VOLONTER SAM TIM SE DIČIM! U ovom srpskom gradu volontiranje ima dugu tradiciju, EVO ZAŠTO!

Vesti

(FOTO/VIDEO) VOLONTER SAM TIM SE DIČIM! U ovom srpskom gradu volontiranje ima dugu tradiciju, EVO ZAŠTO!

Podeli vest

Međunarodni dan volontera, 5. decembar, prilika je za volontere i organizatore volontiranja da promovišu veliki uticaj ove neplaćene aktivnosti u društvu. Kikinda je grad u kojem volontranje ima dugu tradiciju, podjednako među mlađom i starijom populacijom

Bez obzira što se definiše kao neprofitna aktivnost, volonteri u mnogo čemu profitiraju
tokom volontiranja. Stiču se nova poznanstva i iskustva, uče se nove veštine i dobija osećaj
zadovoljstva i svrsishodnosti.

Foto: V.N.

 

- Kada kažemo volonter, to nije samo nesebično davanje, već i korist koju volonteri imaju od pružanje pomoći drugima, s obzirom na to da ne dobijaju nikakvu materijalnu korist, već stiču nova iskustva, znanja i veštine, ali isto tako i pruža se mogućnost za njihovo stručno usavršavanje i lično napredovanje-napomenula je Andrea Arnuš, koordinatorka kikindske Kancelarija za mlade u kojoj je
konstantno desetak ovakvih dobrovoljaca.

Foto: V.N.

Andrea Arnuš

Crveni krst Kikinda je tokom vanrednog stanja imao 62 volontera od 16 do 30 i više godina. Trenutno je u gradskom ogranku ove humane organizacijie 45 starijih volontera koji su u Upravnom odboru, komisijama, Skupštini, poverenici u školama i mesnim zajednicama.

- Volonter se gradi kroz godine volontiranja, edukuje se i informiše kako bi pružio što obimniji odgovor i na taj način doprineo lokalnoj zajednici. Zato je važno da odamo priznanje svima njima koji su dali veliki doprinos lokalnoj zajednici kroz različite oblike aktivizma-istakla je Danijela Bjeljac, sekretarka Crvenog krsta Kikinda.

Foto: V.N.

 

Volonteri posebno dobijaju na značaju u kriznim situacijama. Gradski štab za vanredne situacije je početkom epidemije korona virusa brzim delovanjem uspostavio Kol centar koji je funkcionisao od 16. marta do 7. maja.

- Ukupan broj poziva upućenih Kol centru bio je negde oko 8.000, dok je direktna vrsta ukazane pomoći građanima, prema podacima sa terena, obavljena oko 4.000 puta. Na dnevnom nivou, bilo je angažovano između 60 i 90 volontera uzrasta od 18 do 55 godina koji su u skladu sa potrebama ugroženih Kikinđana, pomagali na razne načine svima kojima je to bilo neophodno.

Foto: V.N.

Mihajlo Vekić

Najveća zasluga za sve što je urađeno pripada volonterima. Zahvaljujem im se u ime grada Kikinde i svoje lično ime. Siguran sam da i u budućnosti ne bi manjkalo pomoći u tom smislu- Mihajlo Vekić, koordinator Kol centra Gradske uprave.

Međunarodni dan volontera obeležava se u svetu kao podsećanje na dan kada je 1970. godine
stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!
Fudbal

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!

Na stadionu Crvene zvezde danas (18.00, Arena 1 premijum) je na programu 173. po redu "večiti derbi"! Biće to 36. duel Crvene zvezde i Partizana odigran u aprilu. Crveno-beli su uspešniji sa 14 ostvarenih trijumfa, naspram devet pobeda koliko su u četvrtom mesecu u godini ostvarili crno-beli!

20.04.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set