• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C. / K. M.

10.12.2020

23:22

VAŽNO UPOZORENJE! Vakcina protiv korone je štetna za obolele od ove bolesti!

Vesti

VAŽNO UPOZORENJE! Vakcina protiv korone je štetna za obolele od ove bolesti!

Podeli vest

Pored osoba s malignim oboljenjima, ni pacijenti koji boluju od reumatoidnog artritisa, imaju oštećenje štitne žlezde ili poremećaje u radu bubrega ne bi trebalo da prime vakcinu
Bezbedno
 

Osobe alergične na grinje, prašinu, polen, životinjsku dlaku ili tome slično mogu da se vakcinišu
Dr Radmilo Petrović

 

Pacijenti koji se leče od malignih bolesti, reumatoidnog artritisa, imaju oštećenje štitne žlezde ili poremećaje u radu bubrega ne bi trebalo iz predostrožnosti da prime „Fajzerovu" vakcinu protiv kovida-19.

Ovo je saopštila Britanska regulatorna agencija za lekove i medicinske proizvode nakon što su dva pacijenta imala ozbiljne reakcije na vakcinu protiv koronavirusa.

Oprez

Naš poznati epidemiolog Radmilo Petrović potvrdio je za Informer da osobe koje u lečenju koriste citostatike i kortikosteroide ne bi trebalo da prime vakcinu.

- Pored njih, ne bi smeli da se vakcinišu ni oni koji su doživeli anafilaktički šok ili ozbiljnu reakciju na neki od sastojaka vakcine koje su ranije primali.

Najproblematičniji su dodaci poput konzervansa i stabilizatora koji se dodaju u vakcinu, dok sam antigen ne izaziva alergiju. Neke od tih stvari smetaju ljudima i izazivaju reakcije. To nisu oni glavni sastojci koji nam omogućavaju imunitet, već sporedni, kojih više-manje ima u velikom broju drugih vakcina. Zbog toga se onima koji su do sada imali reakcije na druge vakcine savetuje da ovu ne primaju. Mada, i to nisu neke izuzetno jake reakcije i jako brzo prođu, poput toga da vam otekne ruka. Radi se o izuzetno malom procentu stanovništva koje neće moći da bude vakcinisano - objašnjava Petrović.

Kako kaže, važno je razlikovati alergiju.

- Svi oni koji su alergični na grinje, prašinu, polen, životinjsku dlaku ili tome slično mogu bez problema da se zaštite. Mogu i osobe koje su alergične na pojedine sastojke hrane, samo će imati blagu reakciju - kaže Petrović i dodaje:

- Ipak, na uputstvu vakcine koje će izdati srpska Agencija za lekove i medicinska sredstva jasno će stajati kome je zabranjeno da je primi, a kome se preporučuje oprez. Jasno će biti naznačene bolesti, tako da niko neće biti u zabuni da li sme da se vakciniše ili ne - kaže on.

I prof. dr Nina Japundžić Žigon, načelnica Instituta za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju, kaže da je sve ovo što je napred navedeno više-manje normalna pojava.

- To su stvari koje bismo imali sa svakom vakcinom i nema nikakvog razloga za strah. Imunosupresivni lekovi poništavaju dejstvo vakcina. To znači da osobe koje primaju citostatike poput onkoloških bolesnika ili pacijenti na kortikosteroidima neće moći da prime vakcinu. Mogu je i oni primiti ako su u pauzi sa terapijom. U svakom slučaju, da li će se oni vakcinisati, odlučiće njihovi lekari u odnosu na prirodu i ozbiljnost njihove bolesti - navodi profesorka.

Neželjena dejstva

S druge strane, Američka uprava za hranu i lekove (FDA) objavila je izveštaj o velikom kliničkom istraživanju sprovedenom na 44.000 ljudi iz SAD, Brazila i Argentine, u kom se navodi da nisu otkrivena teža neželjena dejstva "Fajzerove" vakcine.

Mnogi ispitanici požalili su se na povišenu temperaturu, glavobolju, umor, bol u mišićima i zglobovima, a velik broj ispitanika imao je i reakciju na mestu gde su primili vakcinu, što je karakteristično za sve prethodne vakcine.

Reakcije posle primanja vakcine


Kao i svaki drugi lek, i vakcina može izazvati nepoželjne reakcije, koje su uglavnom blage i lokalne, prolaze nakon nekoliko dana i ne ostavljaju teže posledice. Teške nuspojave na vakcinu nisu učestale i uglavnom ne ostavljaju posledice.

REAKCIJE NA VAKCINU:
bol u mišićima i zglobovima
crvenilo
osećaj vrućine
otok
glavobolja
povišena temperatura
umor
malaksalost
osip
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set