• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

22.12.2020

16:10

SOLIDARNOST U DOBA PANDEMIJE: Kikinda smanjila cene zakupa prostora, turistički radnici i ugostitelji NA IVICI EGZISTENCIJE

Vesti

SOLIDARNOST U DOBA PANDEMIJE: Kikinda smanjila cene zakupa prostora, turistički radnici i ugostitelji NA IVICI EGZISTENCIJE

Podeli vest

Grad Kikinda smanjio je cene zakupcima poslovnog prostora u vlasništvu lokalne samouprave koji rade u sektoru ugostiteljstva i turističkim agencijama, kao pomoć u prevazilaženju krize

Za turističke agencije smanjenje su cene zakupa u visini od 50 odsto do 30. juna naredne godine, dok je za sektor ugostiteljstva umanjenje za 30 odsto i važiće do 31. marta.

Činjenica je da je epidemija u turističkom sektoru najviše pogodila turističke agencije, a pogotovo one koje se bave subagenturom i rade za velike tur operatere, kakvi su sve kikindske. Turističke agencije u Kikindi prevashodno žive od prodaje turističkih aranžmana za letnju sezonu, koja je skoro isključivo povezana sa inostranstvom, što je u prethodnoj sezoni bilo skoro neizvodljivo sa izuzetkom Turske i još nekih destinacija za koje je Srbija bila na tzv. „zelenoj“ listi za ulazak u njihove države-rekao je član Gradskog veća za privredu Saša Tanackov.

Foto: V.N.

Saša Tanackov

-Treba imati u vidu da su naše agencije opterećene tzv. „zameniskim aranžmanima“ i vaučerima i da skoro da i nisu imale priliv sredstava. Šta više, u pojedinim slučajevima su bile prinuđene i da vraćaju deponovan novac. Kikinđani su u varijanti domaćeg turizma pretežno orijentisani na online aranžmane u ličnoj režiji, tako da se retko odlučuju da koriste usluge turističkih agencija za odmor u Srbiji, pa lokalne subagenture i ni na taj način nisu mogle da obezbede sredstva za iole normalno poslovanje.

Ne treba zaboraviti da nije bilo ni đačkih ekskurzija, niti šoping tura, izleta kao ni
obilazaka znamenitih evropskih gradova odakle sve potiču izvori zarade subagentura u Kikindi-
naglasio je Tanackov.

Foto: V.N.

 

Kada je reč o ugostiteljima , restriktivne zaštitne mere utiču na uobičajen način rada skraćenjem radnog vremena i smanjenjem broja gostiju, što je Grad Kikinda već uvažio oslobađanjem od plaćanja zakupa za vreme vanrednog stanja, odnosno smanjenjem za 30 odsto u periodu važenja restriktivnih mera.

Uvođenjem strožijih mera i dodatnim ograničenjem radnog vremena, ugostitelji takođe gube
zaradu u planiranom obimu, pa je opravdano pomoći opstanak i ovog sektora.

- Grad Kikinda je ugostiteljima, koji zakupljuju poslovni prostor u vlasništvu lokalne samouprave, u
ovoj godini smanjio troškove zakupa za oko milion dinara, pošto je mera smanjenja od 30 odsto na
snazi od 15. jula. Pored toga, svi ugostitelji , bez obzira na vlasništvo nad objektom, imali su popust od 30 odsto i na zauzimanje javnih površina za postavljanje letnjih bašti do 31. oktobra, kada po gradskoj odluci rade letnje bašte-kaže Tanackov.

Foto: V.N.

 

Takođe, vlasnicima privatnog poslovnog prostora za iznajmljivanje data je preporuka da za navedena dva sektora primene iste podsticajne mere kakve će doneti Gradsko veće Grada Kikinde.

Podsticajnim merama Vlade Republike Srbije, u decembru ove godine 65 privrednika iz oblasti
ugostiteljstva i turizma sa teritorije Grada Kikinde dobili su grant sredstva za 258 zaposlenih, po
30.367 dinara za zaposlenog za koga su isplatili oktobarsku zaradu i podneli odgovarajuću poresku
prijavu. Ukupna vrednost ove državne subvencije za turističke agencije i ugostitelje u Kikindi je
7.834.686 dinara.

 

Turistički radnici u Kikindi na ivici opstanka pozdravili odluku Grada

 

Vlasnica i direktor Turističke agencije „Banat Tours“ iz Kikinde, Snežana Markov, odahnula je kada je saznala za odluku Grada Kikinde da zakupcima prostora u sektortu turizmu, u čijem je vlasništvu,
prepolovi mesečnu cenu plaćanja. To će, joj, tvrdi Snežana, pomoći da pregura narednih šest meseci, nakon čega se nada da će izaći iz neizvesnosti koja je najviše pogodila turističke radnike.

Foto: V.N.

Snežana Markov

- S obzirom da je situacija u turizmu jako teška, naravno da nam odluka Grada Kikinde koji nam je
prepolovio cenu zakupa do 30. juna dosta znači. Verujete da ne znamo više kako se krpimo, sad već koristimo sopstvena sredstva. Zahvalni smo Gradu što nam je izašao u susret i što nam je omogućio da opstanemo, koliko-toliko narednih šest meseci-iskrena je Snežana Markov.

Vlasnica i direktor Turističke agencije „Banat Tours“ narednu godinu vidi kao svetliju i bolju za turizam, jer, kako kaže, gosre od ovoga što je snašlo turističke agencije je samo potpuno zatvaranje i katanac na vratima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set