• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.12.2020

14:19

OD JANURA IZGRADNJA POSTROJENJA ZA PRERADU OTPADNIH VODA! Ministarka Vujović najavila izgradnju više regionalnih centara

Vesti

OD JANURA IZGRADNJA POSTROJENJA ZA PRERADU OTPADNIH VODA! Ministarka Vujović najavila izgradnju više regionalnih centara

Podeli vest

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je danas da od janara kreće izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže u 28 lokalnih samouprava

Najavila je sledeće godine izgradnju više regionalnih centara za upravljanje otpadom, koji će se nalaziti u Somboru, Inđiji, Novoj Varoši, Užicu, Sremskoj Mitrovici, a istovremeno će, kako je navela, biti uklanjane i nesanitarne deponije.

Ona je na TV Prva rekla da će za projekte u oblasti ekologije u idućoj godini biti odvojena značajna sredstva i poručila da je zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Navela je da problem zagađenja vazduha nije nastao danas, juče ili ovih dana, već se radi o višedecenijskom problemu.

- Zagađenje postoji, a da li moramo da radimo brže, moramo svakako. Cilj je da predstavimo građanima šta ćemo uraditi i šta možemo da uradimo po tom pitanju - kaže Vujović.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Vujović je istakla da su za sledeću godinu odvojena sredstva za konkurse za zamenu kotlarnica u vrtićima, domovima zdravlja, školama i svuda gde je neophodno.

To će, objašnjava, omogućiti prelazak sa čvrstih goriva na ekološki čistije energente, a sve u cilju smanjenja aerozagađenja.

Navela je da će i građani moći da konkurišu za subvenciju da bi zamenili svoje kućne kotlarnice.

Foto: Informer

Irena Vujović


Najavila je da će iduće godine gradska toplana u Kragujevcu, koja je jedan od većih zagađivača u tom gradu, biti priključena na gas i navela da će time u velikoj meri biti rešen problem aerozagađenja.

- Želimo da putem planiranih konkursa to učinimo i u ostalim lokalnim samoupravama - rekla je Vujović i dodala da su za projekte pošumljavanja i ozelenjavanje javnih površina takođe odvojena sredstva.

Ministarka je kao problem navela divlje i nesanitarne deponija kojih u Srbiji ima više od 3.500 i to što u mnogim opštinama nema fabrika za preradu otpadnih voda i kanalizacije.

- To je ono na čemu ministarstvo intenzivno radi - dodaje Vujović.

Kaže da je za 140 gradskih deponija potrebno dodatno ulaganje u proširivanje kapaciteta.

- Već na početku mandata imali smo i prve rezultate - deponiju Stanjevine u Prijepolju smo potpuno zatvorili. Paralelno sa tim radi se i Transfer stanica u Novoj Varoši, kao i proširivanje kapaciteta regionalne deponije Duboko u Užicu, za koju je ministarstvo obezbedilo 96 miliona dinara - rekla je Vujović.

Lično će, kaže, odlaziti u opštine i gradove da razgovara o problemima kako bi se oni rešavali zarad boljeg standarda života i bolje budućnosti generacija koje dolaze.

- Za sve što radimo postoji snažna podrška Vlade Srbije, a takođe i stav predsednika Aleksandra Vučića je da je ulaganje u zaštitu životne sredine prioritet - rekla je Vujović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set