• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. G.

02.01.2021

14:29

REKONSTRUKCIJA STAROG GRADA U UŽICU! Zamenik gradonačelnika pričao o obnovi užičke tvrđave i gradnji mosta!

Vesti

REKONSTRUKCIJA STAROG GRADA U UŽICU! Zamenik gradonačelnika pričao o obnovi užičke tvrđave i gradnji mosta!

Podeli vest

Srednjevekovni grad Nikole Altomanovića, zidan u 14 veku, vredan je kulturno-istorijski spomenik, ali proteklih decenija nije bio prepoznat kao turistički potencijal. Zamenik gradonačelnika Užica Dragoljub Stojadinović kaže da se tek poslednjih nekoliko godina značajno radi na obnovi i rekonstrukciji Starog grada

- Grad Užice je za rekonstrukciju Starog grada izdvojio oko 16 miliona dinara. Značajnu podršku dobili smo od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koje je u prošloj godini izdvojilo 22 miliona dinara za obnovu citadele, uz učešće grada od 10 miliona dinara. Ministarstvo kulture je za konzervaciju Starog grada prošle godine izdvojilo 8 miliona, a 2017. godine je izdvojilo 5 miliona dinara. I od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država za obnovu ove srednjovekovne tvrđave dobijeno je 8 miliona dinara – rekao je Stojadinović.

On je dodao da je za sada urađena konzervacija gornjeg i srednjeg grada, a završava se i konzervacija donjeg dela. Podignuta su dva sprata kule, a epidemiološka situacija i vremenske prilike usporile su radove.

Foto: Z. G.

Užice, kula u Starom gradu

- Očekujemo da će kompletni radovi, odnosno krov, čelična konstrukcija i konzervacija Starog grada biti završeni do kraja maja iduće godine – kaže Stojadinović.

Uz završetak radova na Starom grada, uz hidrocentralu "Pod gradom" i prvi arheološki park na otvorenom u Srbiji - Neolitsko naselje u Staparskoj banji, Užice će dobiti jedan zaokružen turistički potencijal.

Foto: Z. G.

Užice, Stari grad

Očekuje se u ovoj godini još pomoći od Ministarstva turizma. Planirana je i izgradnja pešačkog mosta od magistralnog puta, gde će biti vidikovac, do Užičke tvrđave, preko kanjona reke Đetinje. Njegova izgradnja planirana je krajem ove godine.

Foto: Z. G.

Užice, kula u Starom gradu

Direktora JP "Užice razvoj" Nikole Maksimovića rekao je da se pripremaju projekti za sve one sadržaje koji će biti oko samog Starog grada.

- Trenutno se radi pripremna dokumentacija za izgradnju budućeg mosta. U toku su pripreme za geomehaničke i geotehničke radove za dodatna istraživanja temelja budućeg mosta sa jedne i druge strane. Most će biti dužine oko 105 m, širine 3 m i povezivaće vidikovac i Stari grad. Ovo je jedan kimpleksan projekat i nadamo se da ćemo do juna sledeće godine završiti kompletnu projektu dokumentaciju kada je most u pitanju – rekao je Maksimović i dodao: 

Foto: Z. G.

Plan kako bi trebalo da izgleda kula u Starom gradu u Užicu

U okviru kompleksa Starog grada urađen je projekat malog mosta Banjica koji se nalazi u podnožju tvrđave. Radi se i kompletna projektna dokumentacija za pešačku stazu koja povezuje most Banjica i vidikovac, tako da generalno pripremamo projektnu dokumentaciju za sve one sadržaje koji su neophodni da Stari grad bude turistički potencijal. Uporedo sa tim završavamo dokumentaciju za povezivanje Starog grada sa Šarganskom ulicom, odnosno povezivanje vode i kanalizacije koja je neophodna da prateći sadržaj dođe do Starog grada, kao i projekat osvetljenja Starog grada – rekao je Maksimović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set