• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

06.01.2021

17:36

SVEČANO NA BADNJI DAN U KIKINDI: Badnjak dovezen fijakerom, pa zapaljen ispred Hrama Svetih Damjana i Kozme /FOTO/VIDEO/

Vesti

SVEČANO NA BADNJI DAN U KIKINDI: Badnjak dovezen fijakerom, pa zapaljen ispred Hrama Svetih Damjana i Kozme /FOTO/VIDEO/

Podeli vest

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću, u Kikindi je na Badnji dan u hramu Sv. Kozme i Damjana i Sv. Nikole vladala svečana atmosfera

Osvećenje i paljenje badnjaka organizovano je po starom običaju ispred obe crkve u prisustvu manjeg broja vernika, nego prethodnih godina, zbog epidemiološke situacije.

Rođenju Isusa Hrista, najznačajnijem događaju u hrišćanskom svetu, prethodi osvećenje i paljenje
badnjaka na Badnji dan koje ni ove godine nije izostalo u Kikindi, ali uz primetno manji broj vernika.

Foto: V.N.

 

U porti hrama sv. Kozme i Damjana, badnjak je stigao u pratnji četiri fijakera u 15 časova. Starom običaju raduju se podjednako deca i stariji, vidno ushićeni zbog ovog lepog događaja.

- Ove godine Badnji dan obeležavamo u prisustvu manjeg broja vernika kod kojih se oseti strah i bojaznost zbog epidemiološke situacije. Kao vernici i hrišćani moramo da pokažemo ljubav prema Bogu, a svakako da nema čoveka koji ne voli i sebe i svako se čuva onako kako misli da treba.

Ne želimo bilo koga da provociramo, niti da stavljamo u rizičnu situaciju, zbog ovog svetog dana i događaja. Naprotiv, dali smo slobodu vernicima i kako se ko oseća, tako i neka postupa. Jutros smo služili svetu liturgiju i svetili badnjake koje smo gotovo celog dana delili svima koji smatraju da je bezbedno da se izbegnu velike gužve.

Foto: V.N.

 

Molitva je na prvom mestu, pa sve ostalo. Ovo je minimun koji kao hrišćani, Srbi i pravoslavci zaslužujemo molitvenim činom. Čestitm svima današnji i sutrašnji praznik uz radosni Božićmi pozdrav: Mir Božiji, Hrisos se rodi!-rekao je starešina hrama Sv. Kozme i Damjana, otac Boban Petrović.

Foto: V.N.

 

Badnjak je u ovom hramu ispraćen danas u 13 časova kada je prošao kroz parohiju, a u 15 sati su ga sveštenstvo i vernici dočekali. Usledilo je osvećenje badnjaka nakon čega je zapaljen, a u crkvi su vernici mogli da ga preuzmu . U hramu Sv. Nikole 7. januara, nakon Božićne liturgije neće biti deljeni delovi velike česnice vernicima, usled epidemiološke situacije.

Primite korinđaše

Stari običaj koji se zadržao u nekim delovima Vojvodine, svake godine ulepša je božićne praznike stanovnika na severu Banata. Mali Kikinđani čestitaju svojim komšijama i prijateljima Badnje veče božićnim pesmama.

Foto: V.N.

 

Nakon što pozvone na vrata i domaćin otvori, pitaju: „Da li primate korinđaše?“ Ove godine usled epidemiološke situacije, pretpostavlja se da će ih biti manje od prethodnih godina, ali će ih svakako biti. OtacBoban Petrović stoga savetuje da se deca ne vraćaju sa kućnog praga.

- Korinđaši su simbol anđela koji su prvi dobili i objavili vest čovečanstvu da se rodio Hristos. Možda su i ti pastiri tada, za neku svetsku elitu bili nevažni, ali Božija logika je uvek drugačija od ljudske. Savetujem da se deca, koja se žrtvuju po hladnom vremenu od kuće do kuće, ispoštuju-kaže otac Boban Petrović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set