• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/RTS

11.01.2021

10:09

SNEG OKOVAO SRBIJU, PRETE POPLAVE: Na Kopu palo čak 70 cm snega , u Doljevcu proglašena VANREDNA SITUACIJA, KRITIČNO U VLADIČINOM HANU/FOTO/VIDEO/

Vesti

SNEG OKOVAO SRBIJU, PRETE POPLAVE: Na Kopu palo čak 70 cm snega , u Doljevcu proglašena VANREDNA SITUACIJA, KRITIČNO U VLADIČINOM HANU/FOTO/VIDEO/

Podeli vest

U celoj Srbiji pada sneg, a najviše ga ima na planinama - na Kopaoniku više od 70 centimetara, a na Zlatiboru 30 centimetara. U Tutinu pada ledena kiša zbog čega su mnoga seoska domaćinstva ostala bez struje. U opštini Doljevac proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja vodotoka

Na Pešterskoj visoravni snega ima više od pola metra. Saobraćaj je otežan, a na području istočne, jugoistočne i jugozapadne Srbije, kao i Kosova i Metohije na snazi je narandžasti meteo alarm, što znači da je vreme opasno.

U Beogradu snega ima između 10 i 15 centimetara, a na širem području grada i više.
U Doljevcu proglašena vanredna situacija, evakuisano 16 ljudi

 

U opštini Doljevac proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja vodotoka. Iz sela Šainovac evakuisano je 16 meštana, koji su smešteni u Doljevcu.

Foto: S.T.

Končulj
Izlila se Binačka Morava: Poplavljen administrativni prelaz sa KiM

Put na administrativnom prelazu Končulj - Bela zemlja sa Kosovom i Metohijom, trenutno je u prekidu, zbog izlivanja Binačke Morave. Nabujala Morava izlila se iz svog korita i poplavila put u Končulju, kod samog punkta na prelazu, ali i na drugim mestima u selu. Zbog toga je putni pravac Gnjilane - Bujanovac od pre pola sata je u prekidu.

 

Na Zlatiboru pola metra snega, užički putari na terenu

Tokom noći u užičkom kraju je napadalo oko 20 centimetara snega pa ga trenutno na Zlatiboru ima oko pola metra, a u pojedinim planinskim mestima i više.

 

 

Zimska služba je na terenu, a putevi su čišćeni celu noć. Snežnog pokrivača ima na putevima uključujući i glavni magistralni put, a trenutno se čiste i putevi drugog prioriteta.

 

Gračanica pod vodom izlile se sve reke

Zbog jake kiše koja je tokom jučerašnjeg dana i cele noći padala u Gračanici, izlile su se sve reke i potoci na teritoriji ove srpske opštine na KIM

Mnoga domaćinstva su pod vodom, a prve procene kažu da je materijalna šteta ogromna. Sva komunalna preduzeća su na terenu, a radnicima ovih službi pomažu i građani.

Foto: S.T.

 
Kritično u Vladičinom Hanu i Bujanovcu

U opštini Vladičin Han alarmantno je stanje nakon što su u pojedinim selima poplavljene kuće, ulice i polja. Reke Južna Morava i Vrla, koje prolaze kroz grad, su nabujale, ali su u okviru bedema odbrane od poplava.

Ista situacija je i u moravskim selima Priboj, Mazarać, Suva Morava, Prekodolce i Žitorađe.

Na Pešterskoj visoravni sneg preko pola metra

Zbog obilnih snežnih padavina, tokom noći na Pešterskoj visoravni bez struje je više od 500 domaćinstava u mesnim zajednicama Bare i Gonje, kao i u nekoliko sela u okolini Štavlja.

Padavine su izazvale kvarove na niskonaponskoj mreži, težina snega prouzrokuje kidanje kablova, a kako su prekidi brojni, na terenu je šest ekipa EPS-a. Nije precizirano kada će elektrosnabdevanje biti normalizovano.

Rešavanje problema dodatno otežava visina snežnog prekrivača, koja se kreće od 55 do 72 cm. Magistralni i regionalni putni pravci su prohodni. Lokalni putni pravci su ponovo pod snegom, a opština Sjenica je na teren uputila 18 snegočistača.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 
U Toplici pada kiša, sneg samo po krovovima

U Prokulju su se zabeleli krovovi, ali snega nema na ulicama jer pada kiša.

Nadležni u Prokuplju kažu da su svi putevi prohodni i da nema odsečenih sela i zaseoka.

Trenutno su angažovane samo mašine na magistralnim putevima koji su u republičkoj nadležnosti.

Reka Toplica je nadošla pa dolazi do izlivanja kanala za odvod vode, ali nema većih problema, rekao je za RTS Milovoj Radaojiči.

Obilne kiše u lekovačkom kraju, Vlasotince bez pijaće vode

Kiša koja je u leskovačkom kraju neprekidno padala protekla četiri dana napravila je velike probleme. Izlili su manji vodotokovi, a i neočišćeni kanali nisu mogli da prime toliku količinu vode.

U brojnim selima na području grada Leskovca dvorišta, njive i plastenici su pod vodom, a ima i ugroženih domaćinstava u selima Guberevac i Veliko Trnjane.

Krizni štab opštine Bojnik proglasiće vanrednu situaciju na delu svoje teritorije. Oko 150 domaćinstava je ugroženo u samom Bojniku, selima Pridvorici, Lapotincu, Kacabaću.

U ataru sela Stubla voda je odnela deo asfaltnog puta. Od ponoći nivo reke Vlasine porastao je više od metar i po. U Vlasotincu se postavljaju džakovi sa peskom, a zbog zamućene reke ova opština je bez vode.

 

 

Gornji Bunibrod, prvo selo selo pored novosagarađenog puta prema Vlasotincu, kompletno je poplavljen, što od atmosfesrkih padavina, što, kako meštani tvrde, od izlivanje planinskog bujičnog potoka Tulovska reka. Policija je na izlazu iz Leskovca blokirala taj put, pa smo mogli samo da posmatramo.

- Ne postoji kuća u čiji podrum nije ušla voda, a najviše su stradale kuće pored puta. Tu u nekim podrumima visina vode je do metar i po. Ljudi su očajni“, kazao je ovaj meštanin Gornjeg bunibroda. 

Foto: čitaoci Informera

 
Poplavljeni podrumi i dvorišta u pirotskom naselju Rogoz

 Nakon dva dana neprestane kiše i snega, i naglog topljenja snega, u pirotskom kraju noćas i jutros izlilo se nekoliko manjih reka iz korita, a u naselju Rogoz izlio se istoimeni kanal i poplavljen je veliki broj dvorišta i podruma.

Kako je za Tanjug kazao gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, vodostaji u pirotskom kraju su gotovo na istorijskom maksimumu, a u naselju Rogoz su poplavljeni podrumi i dvorišta u delu naselja pored kanala.

Žitorađa pod vodom, vatrogasci spasavaju odsečene 

U selu Badnjevac u opštini Žitorađa u toku je spasavanje starije osobe koja ima osamdeset i šest godina, jer je tokom noći zbog obilnih padavina poplavljen donji sprat kuće i žena koja je srčani bolesnik ne može da izađe. Ona je u kući sa porodicom. Vatrogasci su na terenu.

Najugroženija su četiri sela: Jasenice, Badnjevac, Voljčinac i Crnatovo, i naselje Grivac u Žitorađi, a reč je o vodama drugog reda, odnosno planinskim potocima.

POPLAVE NA JUGU SRBIJE: Najkritičnije u Vladičinom Hanu i Bujanovcu, U POMOĆ STIŽU EKIPE IZ NIŠA I VRANJA/FOTO/



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set