• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.Grbović

11.01.2021

14:50

PREDSEDNIK OPŠTINE GRAČANICA, POPOVIĆ: Pogodila nas je najveća poplava u poslednjih 50 godina, ŠTETA ĆE SE PROCENJIVATI NEDELJAMA/FOTO/VIDEO/

Vesti

PREDSEDNIK OPŠTINE GRAČANICA, POPOVIĆ: Pogodila nas je najveća poplava u poslednjih 50 godina, ŠTETA ĆE SE PROCENJIVATI NEDELJAMA/FOTO/VIDEO/

Podeli vest

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je danas poplavljena mesta i brojna domaćinstva na teritoriji opštine Gračanica.

Popović je naglasio da opština čini sve da se pomogne ugroženim domaćinstvima. „Na nama je da istarajemo u zadatku i da dođemo do svake porodice  i pokušamo da svima saniramo štetu“, poručuje Popović.

Veliki broj sela na teritoriji opštine Gračanica poplavljeno je usled obilnih padavina proteklih dana. Obilne padavine prouzrokovale su  izlivanje reka i vodotoka u naseljenim mestima čime je naneta velika šteta brojnim domaćinstvima ali i institucijama. Radnici odeljenja Javnih službi opštine Gračanica i javno komunalnog preduzeća „Ekologija“  neprekidno su na terenu pokušavajući da pomognu svima.

Foto: čitaoci Informera

 

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović posetio je najpre Donju Guštericu, Lepinu i Laplje Selo mesta u opštini Gračanica koja su najpogođenija poplavama. On je kazao da opština čini sve što je u njenoj moći da se spreči šteta većih razmera ali da je situacija teška i da je potrebno da se svako pojedinačno uključi u odbranu od poplava.

„ U poslednjih 50 godina Gračanica i niko od starijih meštana ne pamti ovakve poplave. Radimo sve što je u našoj mogućnosti. Tokom cele noći sve dežurne ekipe javnih službi, javnih preduzeća bile su na visini zadatka. Uspeli smo da spasimo dosta domaćinstava. Međutim uprkos velikim naporima poplavljena su brojna domaćinstva. Moramo svi da budemo strpljivi. Pokušavamo da dođemo do svake porodice da nađemo načina da pomognemo svima“ kazao je Popović. 

Foto: čitaoci Informera

 

On je tokom obilaska terena zajedno sa direktorom opštinskog odeljenja javnih službi Vladicom Trajkovićem rekao da su mnogi meštani s razlogom revoltirani jer im se pred očima uništava imovina u poplavama ali je obećao da će opština naći načina da pomogne svima.

„Poslednjih dana pala je ogromna kiša. To su velike količine vode i najvažnije je da smo se svi dobro organizovali zajedno sa meštanima. Vreme nas je danas poslužilo nema kiše nadam se da će tako i ostati kako bismo što pre nastavili da pomažemo svima. Sve naše ekipe su i danas na terenu pokušavajući da saniraju štete. Na nama je da istrajemo u zadatku i da dođemo do svake porodice  i pokušamo da svima saniramo štetu“, naglasio je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Foto: čitaoci Informera

 

Najteža situacija je u većem delu Gračanice, zatim u Donjoj Gušterici, Lapljem Selu, Preocu, Ugljaru, Lepini, Skulanevu, Radevu, Livađu i Kuzminu. Osim brojnih domaćinstava, pomoćnih objekata, štala, letina i oranica poplavljeno je i nekoliko institucija među kojima je nekoliko objekata predškolske ustanove „Đurđevak“ pa je rad u ovoj instituciji danas obustavljen.

Foto: čitaoci Informera

 

Voda je prodrla i u nekoliko zdravstvenih ustanova i škola a najteže je u osnovnoj školi „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu gde je poplavljeno kompletno dvorište.

Takođe poplavljeno je i dvorište crkve Svete Petke u Lapljem Selu kao i seosko groblje. Šteta od poplava tek će se procenjivati u narednim danima i nedeljama.

Marko celu noć pomagao sugrađanima

 

Službenik opštine Gračanica Marko Arsić od sinoć je na terenu i pomaže svojim sugrađanima čije su kuće uništene u poplavi koja je zadesila ovaj deo Kosova i Metohije.


Svi radnici nadležnih službi volonteri angažovani su na evakuaciji građana i stoke.


Arsić je tokom jutra evakuisao nekoliko svojih sugrađana, a mnogima je odneo hleb i druge namirnice. Na leđima je nosio svoje komšije koje je izvlačio iz poplavljenih domaćinstava.


Takođe, on je danas iz vode izvlačio i preživelu stoku




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set