• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

03.02.2021

14:23

NESREĆA NIKAD NE IDE SAMA! Prognaniku iz Krajine izgorela kuća i radionica, vatrena stihija PROGUTALA SVE ŠTO JE IMAO!

Vesti

NESREĆA NIKAD NE IDE SAMA! Prognaniku iz Krajine izgorela kuća i radionica, vatrena stihija PROGUTALA SVE ŠTO JE IMAO!

Podeli vest

Posle pogroma u zločinačkoj ustaškoj akciji „Oluja“ i izgona iz BiH i sa Kosmeta, jedan broj prognanih nevoljnika utočište je našao u naselju Banstol, na Fruškoj gori, gde su se godinama gradili nove i sređivali stare kuće i vikendice, obrađivali okućnicu, počeli da se bave različitim poslovima...

Jednom od njih, Đorđu Đukiću, vatrena stihija je u nedelju uništila gotovo sve što je godinama mukotrpno stvarao, izgorela je njegova stolarska radionica i jedan deo kuće, a u drugom više ne može da se živi.

Foto: S.K.

 

Đorđe je na Bantol stigao kao „dete Oluje“, sa majkom i sestrom, bez igde ičega, a vremenom je postao vrstan zanatalija građevinac i stolar. Ozidao je najpre svoju kuću, a zatim i mnoge druge na Banstolu, što za nadnicu, a mnogo više u mobama, kako su Krajišnici ovde najčešće podizali nove domove iz pepela onih rasutih po bivšoj SFRJ.

Nedavno je odlučio da se bavi samo stolarijom i izradom originalnog nameštaja i drvene galanterije od plemenitog drveta, a svu ušteveđinu je uložio u kupovinu mašina, alata i građe, ali je vatra u nedelju sve to progutala.

Foto: S.K.

 

- Kad sam juče, oko pet popodne, skoknuo do grada, a majka Jovanka ostala sama kod kuće, u radionici je buknuo požar. Dok su stigli vatrogasci, iz Inđije i Karlovaca, radionica sa kompletnom opremom i već urađenim delovima nameštaja je izgorela.

Vatrogasci su spasili manji deo kuće, ali sada ni on nije za stanovanje – priča Đorđe i dodaje:

- Sve je nestalo. I namštaj, i alat... Ni čekića više nemam – sa suzama u očima i beskrajnom tugom kaže Đorđe, koji je svojim rukama sazidao kuću i radionicu od nekih 150 kvadrata. I opet se vratio – na nulu.

Foto: S.K.

 

Kako narod kaže, u svakoj nesreći ima i neke sreće, pa niko nije stradao.Sreća za Đorđa je i to što su se komšije već u pondeljak okupile u njegovom dvorištu. Krenulo s najpre sa čišćenjem zgarišta i planovima kako da se čoveku što pre pomogne.

- Đole i njegova mati Jovanka su sjajni ljudi, učinićemo sve što možemo da im pomognemo da ovo prevaziđu - kaže Nikola Terzić, jedan od komšija.

Prema prvim najavama, Đorđa i Jovanku neće zaboraviti ni u Opštini Sremski Karlovci. Dve članice Gradskog veća su na mestu požara obećale finansijsku i drugu pomoć Dukićima kako bi što pre obnovili kuću i radionicu.

- Za početak, predsednik Skupštine opštine Boban Petković je dao nalog da se Dukićima dopremi kontejner da odnese šut sa zgarišta, a mi ćemo narednih dana, nakon procena štete i mogućnostima Opštine gledati da im maksimalno koliko možemo finansijski pomognemo – rekla je Nadica Agbaba, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti. SO Sremski Karlovci.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set