• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS / Informer

04.03.2021

13:08

ORLOVI KRSTAŠI SE VRAĆAJU U SRBIJU! Evo šta nas je dovelo na korak od iščezavanja ove vrste!

Vesti

ORLOVI KRSTAŠI SE VRAĆAJU U SRBIJU! Evo šta nas je dovelo na korak od iščezavanja ove vrste!

Podeli vest

Kritično ugrožena vrsta koja krasi nacionalni grb, orlovi krstaši, zabeleženi su, tokom januara i februara, na više lokacija u Srbiji. Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, na prostoru Vojvodine i Beograda boravilo je čak trinaest mladih orlova krstaša. Ornitolozi kažu da je to dobar znak, ali da smo još daleko od oporavka populacije krstaša u zemlji

Orao krstaš (Aquila heliaca) doveden je na ivicu opstanka u Srbiji, toliko da nam je 2016. godine preostao samo jedan gnezdeći par.

Zahvaljujući dugogodišnjim i upornim aktivnostima na zaštiti ove vrste, pre svega članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama, Srbija danas ima tri gnezdeća para orlova krstaša.

- Nadu da će se orlovi ponovo gnezditi na mestima na kojima su u Srbiji istorijski bili prisutni, a danas su iščezli, daju nam novi podaci sa terena - kaže Maksim Karanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Foto: Printscreen You Tube Zavod za zaštitu prirode Srbije

Nadamo se da će se orlovi ponovo gnezditi na mestima na kojima su u Srbiji istorijski bili prisutni

Prema njegovim rečima, tokom međunarodnog popisa orlova ove zime, osim dobro poznatih gnezdećih parova, registrovano je sedam mladih krstaša, dok je jedan od njih viđen i u blizini stare gnezdilišne lokacije na Fruškoj gori.

Ornitolozi su razmenom informacija sa kolegama iz Mađarske dobili uvid i u putanje kretanja mladih orlova praćenih satelitskim odašiljačima. Još četiri mlada krstaša nadletala su Srbiju, takođe posećujući Frušku goru, ali i podneblje Deliblatske peščare. Dodatno, dve mlade ptice viđene su u okolini Beograda krajem februara.

Foto: Printscreen You Tube Zavod za zaštitu prirode Srbije

Orlovi krstaši se vraćaju u Srbiju

- Iako je povećanje broja ovih ptica u našoj zemlji dobar znak, stanje populacije krstaša veoma je daleko od povoljnog. Učestali slučajevi stradanja ptica koje prouzrokuju ljudi trovanjem, ilegalnim ubijanjem, hvatanjem, slučajevi elektrokucije i kolizije, uzrokuju da gotovo svake sezone u Srbiji strada na desetine orlova. Ipak, podaci o brojnosti i kretanju nas ohrabruju i daju nadu da će uz aktivne mere zaštite rasti brojnost naših krstaša - objasnio je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Svedoci smo sve češćih i masovnijih neplanskih i ilegalnih seča šuma širom Vojvodine, pa i u zaštićenim područjima. Takođe, pojava novih trendova neregulisane vandrumske vožnje motornih vozila u okviru zaštićenih područja sve je učestalija.

Foto: Printscreen You Tube Zavod za zaštitu prirode Srbije

Orlovi krstaši izuzetno su osetljivi na uznemiravanje, pre svega od ljudi

Buka i niz drugih ljudskih aktivnosti u blizini gnezda, mogu izazvati uginuće mladunaca ili naterati ptice da u potpunosti napuste gnezdo.

Pretpostavlja se da je upravo uznemiravanje gnezda krstaša jedan od glavnih uzroka koji su nas doveli na korak od iščezavanja ove vrste u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set