• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

29.03.2021

14:50

U HOMOLJE STIGLA PRVA RODA! Povratak "Micike" u staro gnezdo prema verovanju potvrđuje da sreća i blagostanje neće izostati/FOTO/

Vesti

U HOMOLJE STIGLA PRVA RODA! Povratak "Micike" u staro gnezdo prema verovanju potvrđuje da sreća i blagostanje neće izostati/FOTO/

Podeli vest

Da su rode ptice selice koje svake godine put toplijih krajeva u potrazi za hranom i utočištem kreću već krajem avgusta, da bi se u svoja napuštena gnezda ponovo vratile u martu, nije samo puka teorija

To su potvrdile i ovoga marta, vrativši se podno Homoljskih planina, gde su na delu magistralnog puta od Kučeva prema Požarevcu na nekoliko mesta u seoskim naseljima svile svoja gnezda.

S obzirom na to da narodna verovanja kažu, kada se roda ugleda kako stoji na krovu kuće ili u gnezdu nadomak naselja tu će se useliti mir, sreća i blagostanje, meštani sela u okolini Kučeva za to su ovih dana več dobili i zvaničnu potvrdu. Prva roda sletela je u svoje ognjšte i već krenula u pospremanje svog staništa koje ove ptice uvek pažljivo biraju.

Ako se do sada i sumnjalo od sada sumnje više nema. Rode pored čuvene Barande, vole i Homolje ušta nas u iz godine u godinu uveravaju puna gnezda koja su svile gotovo na svakom kilometru razdaljine.

Foto: V.J.

 

Kod sela Mišljenovac u Opštini Kučevo ove godine poranila je prva roda, međutim svakoga trenutka očekuje se vraćanje i ostalih, jer samo na ovoj deonici puta postoje tri gnezda. Popularno nazvane ,,Rabrovačke rode,, očekuju su svakoga dana na svega nekoliko kilometara udaljenosti. Na samom ulasku u selo, svake godine iz jednog od najvećih gnezda u ovome kraju, nekada jedna a neretko i više njih, početkom proleća prolaznicima pričinjavaju nesvakidašnji prizor i poseban užitak.

Putnike kao dobri domaćini dočekuju i uz dobrodošlicu sreću požele svakome u daljem putovanju.

Foto: V.J.

 

Ukoliko ih još sada ugledaju mladi koji žele da stani na ludi kamen, kako stari kažu, znaće da ih sreća ,radost i blgostanje neće mimoići. Jer roda je simbol majčinstva i nagoveštaja da će se porodica umnožiti i uskoro u kuću useliti još jednog člana porodice. Pa ako je suditi po tome, roda koju u ovom delu Homolja iz milošte zovu ,,Micika,, već je stigla, i za sreću mladi ne treba
da brinu.

Ovde stara verovanja ne važe. Ukoliko ih tokom proleća nešto omete na svom putu povratka i ne posete svoja stara mesta, tu će nešto krenuti po zlu. Opština Kučevo i njeni meštani po ovom pitanju mogu biti spokojni. Micika je već stigla i budnim okom prati sva dešavanja u okolini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
012

pre 3 godine

,,Rabrovačke rode,, то никад нико није казао. рабровске се каже.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set