• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.R.

14.04.2021

11:35

PRIZNANJE DOKTORU STRADALOM OD KORONE! Ovo su kandidati za Đurđevdansku nagradu grada Kragujevca

Vesti

PRIZNANJE DOKTORU STRADALOM OD KORONE! Ovo su kandidati za Đurđevdansku nagradu grada Kragujevca

Podeli vest

Gradsko veće Kragujevca je na sednici utvrdilo predlog odluke o dodeli Godišnje nagrade grada Кragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2020. godinu i uputilo Skupštini grada na razmatranje i odlučivanje

U oblasti medicine predlog je da se Đurđevdanska nagrada dodeli dr Bori Evtovu, posthumno, za doprinos koji je dao medicini, posebno u borbi protiv zarazne bolesti COVID 19.

Ovaj specijalista pulmologije Kliničkog centra Kragujevac 15. februara posthumno je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge i dela ličnog herojstva u lečenju i zaštiti stanovništva Republike Srbije. Na svečanosti u Palati Srbije medalju je njegovoj supruzi Dragani Evtov uručio predsednik
Aleksandar Vučić.  

Priznati kragujevački pulmolog preminuo je 15.decembra prošle godine u svojoj 64. godini, posle jednomesečne borbe sa koronavirusom. Dr Evtov bitku sa virusom izgubio je na Klinici za pulmologiju kragujevačkog kliničkog centra u kojoj je kao lekar proveo čitav radni vek.

Lečio najteže oblike infekcije koronavirusom

Od početka pandemije, ovaj poznati pulmolog radio je sa ostalim kolegama u kovid bolnici, u kojoj je kao specijalista za plućne bolesti lečio i najteže oblike infekcije koronavirusom.

Iako mu je ostalo još nekoliko meseci do penzije, on nijednog trenutka nije pomišljao na odlazak, već jem rame uz rame radio sa mlađim kolegama, i lečio najteže bolesnike.

Doktor Bora Evtov, radio je na Klinici za pulmologiju kao specijalista pneumoftiziolog od 1989.godine, a poslednjih godina bio je šef Kabineta za bronhoskopiju. Svojim angažovanjem i stručnim znanjem bio je jedan od pionira i začetnika moderne bronhologije i bronhoskopije u Kragujevcu. On je u martu ove godine trebalo da ode u penziju. Iza sebe ostavio suprugu i
troje dece.

Umetnost, obrazovanje, sport, humanost 

U oblasti umetnosti za Đurđevdansku nagradu predloženo je Udruženje građana „Opera Nova Кragujevac“ za premijerno izvođenje operske predstave Кristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“. Prof. dr Maja Anđelković predložena je za nagradu u oblasti nauke za objavljena dva trojezična monografska dela - prevod sa srpskoslovenskog dela Svetog Save „Žitije Svetog Simeona“ i propratne tekstove.

Ilija Vitošević, Petar Mihajlović i Mitar Arsović predloženi su za Đurđevdansku nagaradu u oblasti obrazovanja, za rezultate koje su ovi učenici postigli na takmičenju iz geografije - 06. Evropskoj geografskoj olimpijadi (Egeo).

U oblasti sporta za Đurđevdansku nagradu predložen je Goran Ilić za uspehe na bodibilding takmičenjima - osvojenim prvim mestima na Balkanskom kupu i „Dajmond kupu“, kao i trećem mestu na Svetskom prvenstvu.

U oblasti humanitarnog karaktera predloženi su Dom zdravlja Кragujevac I zaposleni u Domu zdravlja Кragujevac za otvaranje prve COVID 19 ambulante u Srbiji i Igor Janković za ispoljenu hrabrost i požrtvovanost prilikom spašavanja učesnika saobraćajne nesreće.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set