• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

21.04.2021

07:12

Kamere na Jadovniku usred noći snimile NEVEROVATNU SCENU: Medved Miloš je došao na hranilište, ali NIJE BIO SAM

Vesti

Kamere na Jadovniku usred noći snimile NEVEROVATNU SCENU: Medved Miloš je došao na hranilište, ali NIJE BIO SAM

Podeli vest

Markirani medved na Jadovniku koji nosi ime Miloš, prvi put na hranilište Kašan došao je u pratnji druge jedinke, a sigurnosne kamere zabeležile su njihovu zanimljivu igru.

„Kad je Miloš markiran u udruženju smo se šalili da smo ga usvojili i da ga moramo oženiti. Izgleda da je on to ipak sad sam uradio, pronašao svoju partnerku i sa njom došao na hranilište. Gozbu je imao, na meniju kukuruz, a za ostalo će morati sam da se pobrine“, ispričao je kroz osmeh Vjekoslav  Joksimović predsednik UG „Jadovnik“.

Medved Miloš markiran je na Jadovniku 2017. godine, a nakon njega prošlog leta ogrlicu je dobio i medved Bora. Međutim, on je sa Jadovnika prešao na Taru i tamo bio u zimovniku.

„Medvedi su se iz hibernacije probudili do početka marta, ali zima je potrajala što im otežava potragu za hranom u prirodi, jer su predeli pod snegom i zato su stalno na hranilištu Kašan. Tu im redovno iznosimo kukuruz, a zabeležen je dolazak četiri, pet jedinki. Najčešće ih razlikujemo po veličini, jer su u pitanju noćni snimci i razlike minimalne“, kaže Joksimović.

Foto: rina

 

Formiranje hranilišta na Jadovniku ne samo da je od velikog značaja za ove krupne životinje, već i za meštane obližnjih planiskih sela, pošto su medvedi do 2009.godine pravili popriličnu štetu u domaćinstvima čiji se vlasnici bave pčelarstvom.

„Nakon što smo na Kašan počeli da iznosimo hranu medvedi na ovoj teritoriji nisu pravili nikakvu štetu. Oni imaju neverovatno istančan njuh i tako kreću u potragu za hranom. Mogu da je osete čak i u limenoj konzervi. Dešavalo se da na nekih pedesetak metara od hranilišta osete kukuruz u dzaku i pojedu ga. Kad nemaju ništa pronaći za jelo, oni se spuštaju u civilizaciju i zato je formiranje hranilišta jako važno“, naglašava Vjekoslav.

Imajući u vidu navike medveda u Zapadnoj Srbiji, očigledno da ona stara srpska izreka da „domaćin mora nahraniti čeljad u kući, stoku u štali i zverinje u šumi“ itekako ima smisla.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set