• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M. - M. M. D.

10.07.2021

23:14

DŽABA NAM SVE BEZ DECE UPOZORAVAJUĆI PODACI ZAVODA ZA STATISTIKU! Srba manje nego ikad u istoriji!

Vesti

DŽABA NAM SVE BEZ DECE UPOZORAVAJUĆI PODACI ZAVODA ZA STATISTIKU! Srba manje nego ikad u istoriji!

Podeli vest

* U Srbiji danas, prvi put u modernoj istoriji, živi manje od 6,9 miliona ljudi! * Pre 50 godina rađalo se u proseku oko 160.000 beba, a danas samo oko 61.000

U Srbiji danas, prvi put u modernoj istoriji, živi manje od 6,9 miliona stanovnika, zabrinjavajući su podaci Republičkog zavoda za statistiku. Najveći problem je što se iz godine u godinu rađa sve manje beba, a sve više ljudi umire.

Koliko je situacija alarmantna, govori činjenica da se pre 50 godina rađalo u proseku oko 160.000 beba, a danas samo oko 61.000!

Stara nacija

Beograd je jedini grad koji u 2020. godini beleži rast broja stanovnika u odnosu na prethodnu godinu, dok je najveći pad registrovan u Borskom okrugu.

- Najlošija situacija je u Zaječarskom okrugu, gde čak 28,9 odsto stanovnika ima više od 65 godina, a svega 11,2 odsto je mlađe od 15 godina. Prema podacima, udeo lica starih 65 i više godina u Srbiji iznosi 21,1 odsto, a mlađih od 15 godina ima svega 14,3 odsto. Najveći rast broja stanovnika desio se u sedam beogradskih gradskih opština, Novom Sadu, Novom Pazaru, Tutinu, Preševu i Čajetini, a najveći gubitak u Crnoj Travi, Babušnici i Gadžinom Hanu - pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Za demografski oporavak barem troje dece u porodici

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić kaže da su finansijska izdvajanja važan segment u podizanju stope nataliteta, ali ne i presudan. To potvrđuje činjenica da pozitivnu stopu nataliteta nemaju ni najbogatije zemlje u Evropi.

- Moramo ohrabriti porodice da rađaju više dece, za demografski oporavak potrebno je da svaka porodica ima troje ili četvoro dece. To je najvažnija tema u ovoj zemlji! Na terenu želimo da saznamo koji problemi muče pojedine lokalne samouprave, koje su specifičnosti, da saznamo primere dobre prakse. Ovaj plan podrazumeva zajednički rad svih institucija od čije saradnje najviše zavise i rezultati na polju demografije - dodaje ona.

Predsednica Upravnog odbora projekta "Podsticajno roditeljstvo kroz igru" prof. dr Slavica Đukić Dejanović objašnjava da postoji više razloga za to što svake godine imamo sve manji i manji broj stanovnika.

- Stara smo nacija, zbog čega je i smrtnost velika, migracije stanovnika takođe predstavljaju problem, ali i činjenica da nam se rađa sve manje beba. U 2020. godini imali smo čak 55.000 manje građana nego u 2019. godini. Mislim da je i epidemija koronavirusa jako loše uticala na situaciju i doprinela ovim poražavajućim brojkama. Da je epidemija kraće trajala, uverena sam da cifre ne bi bile ovako alarmantne - kaže ona i dodaje:

- Sve manje beba se rađa. Parovi se ne odlučuju na potomstvo ili ga odlažu. Žene se sve češće opredeljuju da majke postanu tek u kasnijim godinama. Ponadali smo se da će nam korona doneti novi bebi-bum, jer smo dugo bili zaključani u kućama. I zaista, bilo je meseci kada se rodio veći broj beba, ali to nije bilo dovoljno. Srbiji je potreban prosek od 2,1 rođenog deteta, a kod nas se rađa samo 1,5 dece po bračnom paru! Država čini sve što je u njenoj moći da popravimo ove brojke i olakšamo roditeljima.

Broj rođenih i umrlih u Srbiji

godina br. rođenih br. umrlih

2015. 65.657 103.678
2016. 64.734 100.834
2017. 64.894 103.722
2018. 63.9975 101.655
2019. 64.399 101.458
2020. 61.692 116.850

Sve manje beba

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić ističe da je popravljanje demografske slike u Srbiji dugoročan zadatak kojem je Vlada Republike Srbije pristupila strateški, osnivanjem ovog ministarstva i Planom "Srbija 2025".

- Pedesetih godina 20. veka u Srbiji se rađalo 160.000 dece godišnje, a danas oko 61.000! Zabrinjava i činjenica da naša zemlja svake godine izgubi grad veličine Šapca, što je oko 40.000 ljudi. Svaki peti stanovnik Srbije ima više od 65 godina, a tek svaki sedmi ima manje od 15 godina. Sve dosadašnje strategije i mere nisu dale rezultat i zbog toga naše Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju priprema strateški dokument i obilazimo opštine i gradove u Srbiji kako bismo najbolje radili na popravljanju demografske slike - kaže Milovanović Minić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandrovo Novinarsko Udruže

pre 2 godine

Doći će vam „prijatelji" iz Malog Šengena da nasele opustošenu Srbiju... Jedini uslov je da postanu članovi Partije, i da podržavaju doživotnog predsednika Stradije.

Glischschaltung

pre 2 godine

To je sve za budućnost partijske dece. Da im ne smetamo mi drugi (untermensch) ... Neće im smetati pešaci, neće biti gužvi u trgovinama, ma milina jedna !

Lebensraum

pre 2 godine

Srbija je dovoljna samo za članove partije !!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set