• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

21.07.2021

12:55

TRADICIJA KOJA ŽIVOT ZNAČI! Rusimovići 70 godina proizvode praziluk za sadnju, Nebojša je otkrio KAKO IM TO POLAZI ZA RUKOM

S.T.

Vesti

TRADICIJA KOJA ŽIVOT ZNAČI! Rusimovići 70 godina proizvode praziluk za sadnju, Nebojša je otkrio KAKO IM TO POLAZI ZA RUKOM

Podeli vest

Nebojša Rusimović iz Sobine kod Vranja, kao i njegovi stariji, već 70 godina proizvodi rasad praziluka

Uvek je neko iz ove kuće na nekoj od pijaca u Pčinjskom okrugu. Najviše vremena provode u pripremanju rasada za pijac, a koji proizvode u dugačkim lejama.

Nebojšino povrće uvek je primamljivo za kupaca jer je upakovano u vezice od po pedeset i sto komada, tako da se ovako male količine, lakše prodaju.

- Počeo sam da prodajem rasad praziluka na manje vezice zato što je sve manje onih koji dolaze da pazare veće količine. Na veliko danas od mene jedino kupuju nakupci i to pogotovo ume da se isplati kada prodaja ne ide dobro.

Vremena su se promenila, ali i ljudi koji ovo povrće uglavnom sade za svoje potrebe. Mnogi su i prestali da ga proizvode jer im je u marketu po mnogo nižoj ceni dostupan tokom čitave godine - priča Novica.

Foto: S.T.

 

Rusimovići, međutim, nikada nisu hteli da odustanu od te proizvodnje, koja se u njihovoj porodici neguje 70 godina. Iz tog razloga nema vlasnika domaćinstva u okrugu koji nije bar jedanput u svojoj bašti zasadio kamuš, makedonsku sortu praziluka.

Nebojša pamti da su njegov otac i deda, meštanima najudaljenijih sela, rasad dopremali na konjima, a kasnije autom. Proizvodnju semena obično počne negde oko Mladenaca, kada sadi stare strukove.

- Iznikle cvetove, pune semena, berem tek u oktobru i sušim tokom cele zime na mestu gde ima promaje. Tek u proleće, za godinu dana, započinjem sa odvajanjem semena od ljuske.

Foto: S.T.

 

Radim isključivo ručno jer, nema efikasnijeg načina od toga. Kad god mogu i nađem način, uvek izbegavam zaštitu preparatima. Uvek napravim čorbu od koprive kojom tretiram zasad - priča Rusimović.

I ove sezone uprkos lošem vremenu proizveo je dobar rasad i tržištu je isporučio više od trideset hiljada strukova praziluka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set