• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

27.07.2021

16:18

JAVNI POZIV ZA OSOBE SA INVALIDITETOM! Uslov za realizaciju stručne prakse je da je osoba na evidenciji NSZ

V.N.

Vesti

JAVNI POZIV ZA OSOBE SA INVALIDITETOM! Uslov za realizaciju stručne prakse je da je osoba na evidenciji NSZ

Podeli vest

Otvoren javni poziv za radno angažovanje osoba sa invaliditetom i realizaciju stručne prakse Javni pozivi za realizaciju javnih radova koji podrazumevaju angažovanje osoba sa invaliditetom, otvoren je do 30. jula, dok će za finasiranje stručne prakse trajati do utroška sredstava

Ukupan budžet koji je predviđen za ostvarivanje ova dva programa je preko 5,7 miliona dinara, od čega su 3 miliona iz budžeta Grada Kikinde, dok je 2 miliona i 769 hiljada dinara obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Suma od 5,7 miliona dinara deliće se tako što će preko 3 i po miliona biti izdvojeno za finansiranje javnih radova, a 2,2 miliona opredeljeno je za finansiranje stručne prakse.

-Za javne radove mogu da konkurišu 23 osobe sa nekim oblikom invaliditeta koje će moći da budu radno angažovane. Postoji čitav niz uslova koji moraju da budu ispunjeni, a neki od njih su da je osoba sa invaliditetom nezaposlena, kao i da se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, dok će sedmoro mladih moći će da završi stručnu praksu u struci, bilo da su zaposleni u privatnom ili javnom sektoru-rekla je zamenica gradonačelnika Kikinde, Dijana Jakšić Kiurski.

Kada su u pitanju javni radovi, poslodavci koji imaju potrebu za zapošljavanjem, moraju da konkurišu za najmanje tri osobe sa invaliditetom, a angažovanje može da traje najduže do 4 meseca. Ugovor se zaključuje o privremenim i povremenim poslovima.

- U pitanju je radno angažovanje, a ne radni odnos. Za to dobijaju naknadu u iznosu od 22 hiljade dinara i poslodavac ima pravo da dobije po 2 hiljade u slučaju da ima troškove prilikom spovođena javnog rada. Ukoliko poslodavac ima problema za sporovođenje nekog složenijeg javnog rada ili u slučaju potrebe za obukom radno angažovane osobe, može dobiti po hiljadu dinara za radno angažovanu osobu-objasnila je direktorka kikindske filijale NSZ Jelena Mitrović i dodala da na konkurs mogu da se jave privatni poslodavci, udruženja, lokalna smouprava, zadruge i drugi pravni subjekti.

Postoji uslov

Uslov za realizaciju stručne prakse je da je osoba na evidenciji NSZ , a mogu da konkurišu svi koji ispunjavaju uslove, uključujući i osobe sa invaliditetom.

- Iznos smo projektovali za sedam osoba sa visokostručnom spremom i oni će dobijati iznos od 25 hiljada dinara, pod uslovom da nemaju radnog iskustva u struci. Ukoliko ne bude bilo sedmoro njih koji su zainteresovani za stručnu praksu (mogu da budu angažovani maksimalno do godinu dana), donećemo odluke za one koji imaju višu školu ( angažovanje je do 9 meseci) ili srednju stručnu spremu (do 6 meseci). Oni će dobijati 22 hiljade, odnosno 20 hiljada dinara-naglasila je Mitrović.

Prema evidenciji kikidske filijale NSZ, u junu je bilo 7. 820 nezaposlenih osoba u Severnobanatskom okrugu od kojih je 500 sa invaliditetom. Na teritoriji Kikinde prošlog meseca je na evidenciji bilo 3.330 nezaposlenih, a od tog broja je nešto više od 270 osoba sa invaliditetom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

REKONSTRUKCIJA U TRI FAZE! Bolnica u Kikindi biće obnovljena od poda do plafona,  EVO KADA POČINJU RADOVI/FOTO/
Srbija

REKONSTRUKCIJA U TRI FAZE! Bolnica u Kikindi biće obnovljena od poda do plafona, EVO KADA POČINJU RADOVI/FOTO/

Glavna bolnička zgrada u Kikindi sagrađena pre četiri decenije i skoro duplo toliko stara tri objekta u krugu bolnice, dobiće potpuno novi izgled, a radovi koje finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, odvijaće se u tri faze. Kompletna rekonstrukcija dela stare bolnice je najpotrebnija u celom kompleksu i ona je prva u planu za radove koji će početi 1. septembra.

27.07.2021

13:04

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set