• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

07.08.2021

20:23

KORONA OPET DIVLJA! VELIKE MANIFESTACIJE POD ZNAKOM PITANJA! Sabor u Guči čeka dozvolu Kriznog štaba

Informer

Vesti

KORONA OPET DIVLJA! VELIKE MANIFESTACIJE POD ZNAKOM PITANJA! Sabor u Guči čeka dozvolu Kriznog štaba

Podeli vest

U Guču će moći da dođu samo vakcinisani, oni koji su preležali koronu u poslednjih šest meseci ili sa serološki ili PCR testom ne starijim od 48 sati

Jubilarni 60. Sabor trubača u Guči, koji je zakazan od 13. do 15. avgusta, još nema dozvolu Kriznog štaba za održavanje iako je do početka ostalo samo šest dana!

Razlog za to je sve gora epidemiološka situacija, pa je Krizni štab odlučio da će se Sabor održati samo ako brojka ne pređe 1.000 zaraženih dnevno i uz stroge epidemiološke mere.

Stroge kontrole


U Guču će moći da dođu samo vakcinisani, oni koji su preležali koronu u poslednjih šest meseci ili sa serološkim ili PCR testom ne starijim od 48 sati.

Organizatori Guče veruju da će Sabora biti i detaljno pripremaju sve epidemiološke mere.

I Roštiljijada na čekanju


Za odobrenje manifestacija na kojima se okuplja više od 500 ljudi, među kojima je i leskovačka Roštiljijada, zadužen je Republički krizni štab, koji još uvek nije dao dozvolu za održavanje.
Ukoliko Krizni štab da "zeleno" svetlo", leskovačka Roštiljijada, 31. po redu, biće održana od 23. do 29. avgusta, a angažman estradnih zvezda i bendova platiće grad. Održala bi se na otvorenom, na Širokoj čaršiji u centru Leskovca, i dalje u produžetku Bulevara oslobođenja.

- Pre dve nedelje smo poslali Kriznom štabu naš plan mera za održavanje jubilarnog, 60. Sabora trubača. Sve činimo da bezbednost saboraša bude maksimalna i zato uvodimo kontrole. Prve provere će biti na prilazima Dragačevu iz pravca Čačka, Lučana, na planini Jelici, iz pravca Kraljeva i Ivanjice. Tu će redari kontrolisati da li posetioci imaju potrebne potvrde. Ukoliko neko nema, na svakom punktu zaposleni iz Doma zdravlja u Čačku i u Lučanima uradiće besplatan serološki test. Druga detaljna provera je na ulasku u samu Guču, koja će biti ograđena, a na svakom prilazu biće kontrola - objasnio je za Informer predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Uz ove mere, biće značajno smanjen i broj posetilaca, najavljuje Dolović.

- Očekujemo od 30.000 do 50.000 ljudi, a do sada je prosečno dolazilo između 150.000 i 200.000 posetilaca. Pripremamo se i nadamo se da ćemo u ponedeljak imati informacije šta je odlučeno. Svi, od trubača, pevača do ugostitelja, želimo da ovaj jubilarni Sabor bude uspešan, ali zdravlje nacije je na prvom mestu i ako Krizni štab odluči da ga ne bude, mi ćemo to poštovati - kaže Dolović.

Član Kriznog štaba i epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je jedini način da se Sabor u Guči održi da organizatori ispoštuju sve mere koje su obećali i da ne bude drastičnog rasta broja novozaraženih.

Raste broj pacijenata u bolnicama
 

U Srbiji iz dana u dan raste broj inficiranih, a zbog teške kliničke slike i velikog broja nevakcinisanih građana ponovo se pune kovid-bolnice! Samo u poslednja 24 sata u našoj zemlji, od 10.521 testiranog virus je potvrđen kod čak 564 osobe. Procenat zaraženih u odnosu na testirane je 5,36 odsto. Trenutno je na lečenju u bolnicama smešteno 609 obolelih i taj broj je u svakodnevnom porastu. Od toga je 12 u teškom stanju i priključeni su na respirator.

- Sabor trubača još od Kriznog štaba nije dobio dozvolu za održavanje. Takav skup je visokorizičan s ovakvim brojem novozaraženih. A našu saglasnost mogu da dobiju samo ako obezbede sve što su rekli. Organizatori Guče i opština Lučani poslali su nam dopis u kom su napisali da neće moći da uđe niko ko nije vakcinisan ili testiran najviše 48 sati pre toga, kao i da će obezbediti punktove za testiranje. Takođe, nijedan drugi festival planiran za drugu polovinu avgusta još nije dobio dozvolu Kriznog štaba za održavanje - kaže Kon.

Skok zaraženih

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović otkriva da Krizni štab ima spremne mere ukoliko broj zaraženih nastavi da raste.

- Ako se broj inficiranih poveća iznad 1.000, moramo biti oštriji sa merama. Samim tim ograničenja će važiti za velike manifestacije i festivale. Do sada se pokazalo da je festival Egzit dobro prošao, jer je bezbednosni protokol strogo poštovan. Ali ako broj zaraženih naglo skoči, pitanje je šta će biti sa Saborom u Guči - naglašava prof. dr Tiodorović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
surovi

pre 2 godine

Ma .... važno da ste održali exit, a Guča .... pa možda nekome smeta ta Srpska manifestacija !!! Videćemo !!!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set