• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: v.n.

14.08.2021

12:11

SRBIJI PRETI DEMOGRAFSKI SLOM?! U kikindskim selima lane 40 puta više umrlih od rođenih, GROBLJA POSTAJU PRETESNA!

Vesti

SRBIJI PRETI DEMOGRAFSKI SLOM?! U kikindskim selima lane 40 puta više umrlih od rođenih, GROBLJA POSTAJU PRETESNA!

Podeli vest

Prema podacima kikindske Matičarske službe za 2010, 2015, 2019. i 2020. godinu, u selima je rođeno ukupno pet beba, a poražavajući je podatak da je lane u mesnim zajednicama bilo 167 umrlih, dok su svet ugledala samo 4 nova stanovnika

Iako se rođenje dece oduvek smatralo jednim od najradosnijih događaja, statistički podaci pokazuju da se na taj korak odlučuje sve manje stanovnika Kikinde. Da se rađa sve manje dece, potvrđuju brojke Matičarske službe u ovom gradu.

Crna demografska slika najizraženija je u svih devet sela kikindske opštine. U 2010. i 2019. nije rođeno nijedno dete, dok je u 2015. i lane svet ugledala jedna beba rođena u Mokrinu, koje u odnosu na druga sela ubedljivo prednjači po broju umrlih. „Rode“ su bile „naklonjene“ i Bašaidu prošle godine, koje dobilo tri nova stanovnika.

Foto: V.N.

a

Demografski pad u Kikindi i okolnim selima najviše je zabeležen prošle godine, kada je umrlo čak 1.009 stanovnika, što je više od dva puta u odnosu na broj živorođenih-430. Lane je u selima bilo čak 40 puta više umrlih-167 od živorođenih-4.

I u 2010. preminuo je identičan broj ljudi kao i prošle godine, dok su pre 11 godina rođene 522 bebe. Pet godina kasnije, umrlo je 972 Kikinđana, a na svet je došlo 450 dece, u 2019. taj odnos je 903 umrlih na 436 rođenih.

Broj umrlih u odnosu na broj rođenih se ne smanjuje u Kikindi i selima. Zbog toga je fontana „Porodica“ u centru grada, skulptura akademskog vajara Slobodana Kojića koja prikazuje roditelje sa detetom na rukama, simbol života i stalna opomena za vrednosti kojima treba da težimo.

Za dve godine izgubljena dva razreda

Demografski slom u nekim sredinama najbolje se ogleda po broju upisanih prvaka u škole. Primera
radi, 2018. godine je oko 500 mališana sa područja Kikinde i okolnih sela započelo osnovnoškolsko
obrazovanje, dok ih je lane bilo 443, što nas dovodi do zaključka da su za dve godine izgubljena dva razreda đaka.

Foto: V.N.

 
Na groblju nema mesta

 

U Kikindi postoji šest grobalja, a jedno od njih je Mokrinsko koje uređuje i održava JP „Kikinda“.
 

- Na ovom groblju prethodne godine je bilo 339 sahrana. Nažalost, sve je manje mesta za sahranjivanje i u toku je proces eksproprijacije zemljišta za parcelu koja se nadovezuje na groblje, u pravcu Vatrogasnog doma. Cilj je da se groblje proširi i dobije više grobnih mesta-kaže Nino Žuvela, v.d. direktora JP „Kikinda“.

Sa reči na dela

 

Suočen sa sumornom statističkom slikom, Grad Kikinda otpočeo je intenzivniju pronatalitetnu
politiku. Pored niza mera, najveći konkretni potez koji je usledio odnosi se na finansiranje dela
procesa vantelesne oplodnje.

Foto: V.N.

 

- Nemogućnost da se prirodnim putem dobije potomstvo je mnogo rasprostranjena. Iznenađeni smo
velikim brojem parova koji se interesuju za naknadu troškova vantelesne oplodnje. Sterilitet je veliki problem i zbog toga ćemo sve učiniti da pomognemo sugrađanima-rekao je predsednik Skupštine Grada Kikinde, Mladen Bogdan.

U Srbiji svake godine jedan grad manje

 

Gorka je istina da se Srbija godinama suočava s konstantnim padom broja rođene dece i istovremenim starenjem stanovništva. O demografiji se puno govori, piše i analizira, ali kakva je korist od svega, kad svakih godinu dana izgubimo jedan grad veličine Kikinde.

- Činjenica je da je samo prošle godine 55 hiljada manje rođenih u odnosu na mortalitet, a to je trend koji nam govori da je u Srbiji oko 180 stanovnika manje svakog dana ili oko 65 hiljada godišnje.

Foto: V.N.

Fontana Porodica

Potrebno je da bude šest puta više porodica sa troje i više dece da bi nas u budućnosti bilo isto kao sada-rekao je u Kikindi Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta za decu „Tri plus“ iz Čačka, prilikom potpisivanja ugovora sa lokalnom samoupravom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Darko

pre 2 godine

Rodila su se deca iz okoline Kikinde ali u Nemackoj, Svedskoj itd. Svi smo otislo odande sta vredi kuca kada je beda nema doktora skola posla.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set