• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Slađana Tasić

21.08.2021

13:27

GLAVU SAČUVAO NA KOŠARAMA, A IZGUBIO JE ZA HOLANĐANKOM! Ovako Siniša i njegova Marijanne žive u "Malom Raju sa kulom na 17 vetrova"/FOTO/

S.T.

Vesti

GLAVU SAČUVAO NA KOŠARAMA, A IZGUBIO JE ZA HOLANĐANKOM! Ovako Siniša i njegova Marijanne žive u "Malom Raju sa kulom na 17 vetrova"/FOTO/

Podeli vest

Siniša Jevtić, borac sa Košara i njegova supruga Holanđanka Marijanne Rutten Jevtić, kod Kruševca su sagradili “Mali Raj sa kulom na 17 vetrova”, seosko domaćinstvo koje spaja srpsku i holandsku tradiciju, istoriju, zdravu hranu i netaknutu prirodu.

Domaćinstvo je neobično, kako po onome što može u njemu da se vidi, tako i po neobičnoj ljubavnoj priči ovo dvoje ljudi, kod kojih su osećanja bila jača od nasleđa ne baš lepe prošlosti u odnosima između Srbije i Holandije.

Siniša je rodom iz mačvanskog sela Sovljak, a njih dvoje su se upoznali kad je Marijanne dolazila u Varvarin kod prijatelja. Venčali su se pre tri godine, 24. marta, na godišnjicu bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO, čiji je Holandija član.

Foto: S.T.

 

Marijanne i Siniša su se pre tri godine upoznali za Božić, a osim uzajamnih osećaja, spojila ih je velika ljubav prema Srbiji. Marijanne je Srbiju zavolela kao mlada devojka, dolazeći ovde, a Siniša je svoj patriotizam dokazao još 1999. godine na Kosovu i Metohiji, kao vojnik 125. Motorizovane brigade. Na Košarama je 16. aprila 1999. godine teško ranjen. Posle sedam dana je samovoljno napustio bolnicu i vratio se u jedinicu.

Marijanne je na leđima istetovirala grb Srbije, a na ruci tekst “Ja volim Srbiju i ona voli mene”.

Foto: S.T.

 
Ideju za kulu dobili od amaneta Milića od Mačve 

Siniša priča kako je ideja o uređenju jednog ovakvog seoskog domaćinstva nastala od prijatelja koji su dolazili iz Holandije i koji su bili oduševljeni gostopristvom svojih domaćina i njihovih komšija.

- Ideja za kulu je proistekla od našeg velikana “Milića od Mačve”. Naime Milić je dao amanet mačvanskim slikarima da prave umetničke kule po kojima je Srbija trebalo da bude prepoznatljiva u svetu, kao Holandija po vetrenjačama. Zato smo u sam temelj kule i postavili portret našeg velikana.

Na prednjoj strani kule su njeni čuvari Stefan Dečanski, Dušan Silni i Kez Lazar. Desni bok kule štiti Surep - Srpski stari mudri vuk. Na kuli treba da se nastavi oslikavanje kako njene spoljašnosti tako i unutrašnjosti i celog Malog Raja. Etnozdanije je posvećeno hajduku iz Mačve Dimitriju Nogiću sa svom njegovom biografijom.

Foto: S.T.

 

- Na taj način ćemo očuvati duh predaka i nekim novim naraštajima preneti delić života jednog nadasve čestitog hajduka iz vremena Prvog srpskog ustanka.

Posetioci će moći lično da osete dah naše istorije i nauče koliko su nekada naši dedovi držali do reči i obraza. Planiramo uskoro i osnivanje Udruženja poštovalaca “Hajduka Dimitrija Nogića”, a sve u cilju čuvanja tradicije i vrednosti za koje su se borili naši preci - ukazuje ovaj veteran sa Košara.

Vajat posvetili hajduku Dimitriju Nogiću

U domaćinstvu su oživeli i vajat iz 1876. godine, koji će biti posvećen hajduku Dimitriju Nogiću, pobratimu hajduk Stanka, Zeke Buljubaše i Zmaja od Noćaja.

Mali Raj je spoj istorije, tradicije i fantazije, pa pored raznih predmeta iz Srbije, ovde ima i predmeta iz Holandije, a u planu je da se pored kule izgradi i vetrenjača.

Foto: S.T.

 

Takođe, ovo je i svojevrsan most između Srbije i Holadije, srpskog i holandskog naroda, koji je po Sinišinoj priči, izuzetan i čiji se stavovi i ponašanje dosta razlikuju od zvanične državne politike prema Srbiji.

Marijanne zbog slobode zavolela Srbiju

Kada je o Marijanne reč, ona je u etnozdanje unela malo i holandskog duha, pa tako pored starih predmeta iz gotovo čitave Srbije, kojima su opremili enterijer, ima i nekih iz Holandije. Marijanne uči da sprema domaću hranu i polako osvaja srpsku kuhinju. Naročito dobro pravi hleb i sve od testa, te je za Božić mesila i česnicu.

- Volim Srbiju zbog prirode, reka, planina i šuma, ukusa voća, povrća i nekih sloboda koje su ovde još ostale, kao npr. loženja vatre u dvorištu, pečenja rakije, osećaja bezbednosti na bilo kom mestu i bilo koje vreme. Gostoprimstvo običnih ljudi i usporen način života, je ono po čemu se
Srbija izdvaja - ukazuje Marijanne.

Na imanju veselo od svitanja pa do duboko u noć 

Siniša napominje da svako od nas uvek može da odvoji i uredi neku prostoriju za smeštaj gostiju.

Foto: S.T.

 

- Svaki kraj naše otadžbine ima šta da ponudi. Ulaganja ne moraju biti velika, bitno je da se radi iz ljubavi i srca. Da gostima zaista pokažemo kakvi smo domaćini. Ne treba da nas vodi samo ekonomski momenat, jer onda to prelazi u komercijalu.

Savet je da kroz ovaj vid turizma podižemo nacionalnu svest, očuvamo zaboravljeno i prenesemo znanja mlađima - napominje Jevtić.

U ovom neobičom domaćistvu ima puno sitnih životinja i kućnih ljubimaca, starih predmeta, puno cveća i drugih ugodnosti, te je u dvorištu uvek bučno i veselo od svitanja, pa do duboko u noć.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KOMANDANT SA KOŠARA OČITAO BUKVICU VESLIJU KLARKU! Dimčevski upozorava na pakleni plan NATO krvnika: Cilj je nastaviti ZLOČIN NAD ZLOČINIMA!
Politika

KOMANDANT SA KOŠARA OČITAO BUKVICU VESLIJU KLARKU! Dimčevski upozorava na pakleni plan NATO krvnika: Cilj je nastaviti ZLOČIN NAD ZLOČINIMA!

Penzionisani zamenik komandanta 53. graničnog bataljona koji je odlikovan Ordenom belog orla Dragutin Dimčevski kaže da je dolazak bivšeg komandanta NATO generala Veslija Klarka na Kosovo i Metohiju, gde bi trebalo da preuzme i ulogu savetnika u tzv. "KBS", nastavak agresije koju je ovaj savez izvršio na SR Jugoslaviju pre 22 godine

05.07.2021

17:34

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set