• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. G.

30.08.2021

15:05

Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru je završen sinoć DODELOM NAGRADA!

Informer

Vesti

Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru je završen sinoć DODELOM NAGRADA!

Podeli vest

Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru završen je sinoć dodelom nagrada najuspešnijim autorima. Stručni žiri u sastavu Božo Sušec, Anita Panić i Vladimir Stanković nagradu za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu dodelio je Dejanu Nikoliću za film "Medalje za život: Od Mlave do Temze"

Film govori o Željku Dimitrijeviću, koji posle teške povrede pokazuje snagu i volju za uspehom i postaje olipmpijski pobednik u paraolipisjskoj disciplini bacanja čunjeva.

Nagradu za najbolji film o ličnosti u sportu zaslužio je Ilja Učitelj, reditelj ruskog filma Streljcov koji govori o junaku koji se suprostavio staljinizmu i političkim pritiscima sistema u kojem je živeo i koji je zahvaljujući svojoj fubalskoj genijalnosti postao ruski narodni sportski junak.

Nagrada za najbolji dizajn i fotografiju dodeljena je nemačkom reditelju, srpskih korena, Branku Krstiću za film “Celi život u igri”. Film je inspiran uzbudljivom životnom pričom sportskog novinara Živomira Žiće Krstića ispričana kroz filmsku prizmu njegovog unuka. Značajan doprinos filmu dala je kamera Milutina Labudovića koji je majstorskim snimateljskim rešenjima i sjajnim kadrovima
obagatio ovu priču.

Nagrada za najbolju režiju dokumentarnog filma pripala je Igoru Latinoviću, reditelju filma Vaha Portret jedne legende nastalog u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Monaka, a govori o uzbudljivoj ljudskoj priči Vahida Halihodžića, jednog od najpopularnijih fudlbalera sa prostora bivše Jugoslavije.

Foto: Informer

Igor Latinović

Najbolji igrani film je francuski film “Fahim mali princ šaha”, koji govori o dečaku izbeglici iz Bangladeša, i samim tim jednim od najaktuelnijih svetskih tema izbeglištvo i sudbina imigranata.

Najbolji dugometražni dokumentarni film je ostavarenje hrvatskog reditelja Vojana Koceića Rađa. Uzbudljiva filmska priča o mladiću koji je silnim radom i verom u svoj talenat – od Jugoplastike, preko Italije, NBA lige, Grčke, Jugoslavije stigao do Kuće slavnih. Junaku ovog filma na otvaranju festivala dodeljena je i nagrada za životno delo.

Najbolji kratkometražni dokumentarni film je “Joker - Nikola Jokić”, autorskog dueta Nataše Šević i Vladimira Pajića, o životnom putu dečaka iz malog srpskog grada Sombora do vrha svetske košarke.

Najbolji srednjemetražani film je delo Tomislava Žaje iz Hrvatske “Ivanova igra”. Film oslikava tragičnu ali i herojsku sudbinu jednog od najvećih hrvatskih i jugoslovenskih fudbalera svih vremena. Junak filma je uveličao završno veče festivala svojim prisustvom, kada je i primio je nagradu za životno delo.

Najbolji film na jubilarnom desetom Međunarodnom festivalu filma je “Igra mog života”, reditelja Ivice Videnovića i autora Aleksandra Miletića. Upečatljiva filmska priča o jednom od najznačajnijih sportskih radnika i funkcionera na najvišim dužnostima u svetskoj federaciji. Maestralno je prikazana sudbina čoveka od mladog entuzijaziste , reprezentativca, trenera do lidera svetske košarke koje ostaje neizbrisivo svedočanstvo vremena.

Posebna priznanja zaslužili su Siti grupa iz Niša za film “Broj 1 – Dragan Pantelić”, Vojko Korošec za sjajan projekat i film “Školska košarkaška liga - sport sa hiljadama lica” kao i autor filma “Novi Pazar, grad koji rađa šampione” Sabahudin Topalbećirević.

Festival je završen projekcijom nagrađenog filma “Ivanova igra”.

Festival su i ove godine uveličali velikani sporta sa prostora bivše Jugoslavije, a na Zlatiboru su se sreli Dino Rađa i Razija Mujanović posle mnogo godina, prisutan je bio Ivan Gudelj, Ivan Golac, Dejan Pantelić a član žirija bio je legendarni novinar Božo Sušec.

Foto: Informer

Božo Sušec

U toku festivala dodeljene su i druge nagrade. Nagrada za životno delo su pripale Željku Obradoviću, Ivanu Golcu, Vesni Čitaković Đurišić, Raziji Mujanović, Radmilu Mišoviću, Dejanu Panteliću, Miloradu Stanulovu, Zoranu Pančiću, Ivanu Gudelju i Dinu Rađi, kao i glumcu i reditelju Lazaru Ristovskom.

Povelja "Nataša Kovačević - heroj sporta i života“ je pripala Željku Dimitrijeviću koji je
trenutno na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set