• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

08.09.2021

17:15

NEOLITSKO NASELJE UČIONICA NA OTVORENOM! Arheološki park biće dostupan samo najmlađim osnovcima/FOTO/

Z.G.

Vesti

NEOLITSKO NASELJE UČIONICA NA OTVORENOM! Arheološki park biće dostupan samo najmlađim osnovcima/FOTO/

Podeli vest

Neolitsko naselje „Stapar“ u Staparskoj banji kod Užica svakog vikenda biće otvoreno za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Deca će u nekoliko radionica moći da se upoznaju kako je živeo i kako je koristio prirodu praistorijski čovek.

Snežana Milosavljević, menadžer projekta „Neolife“ iz Regionalne razvojne agencije, rekla je da je ovaj projekat u završnoj fazi opremanja, a njegovo otvaranje se očekuje 9. oktobra kada je Dan grada Užica.

Foto: Z.G.

 

- Grad Užice u partnerstvu sa Umetničkom školom, Turističkom organizacijom Užice i Regionalnom razvojnom agencijom od ovog vikenda kreće u akciju da svake subote i nedelje održava besplatne radionice za osnovce od prvog do četvrtog razreda.

Tu će biti radionica za male arheologe, rad sa glinom i mogućnost pečenja na otvorenoj vatri, a u kući (odakle će se rukovoditi arheološkim parkom) imaće arheološko crtanje. Uz stručnu pomoć arheologa upoznaće se i sa oruđem i oružjem koje je koristio praistorijski čovek, a nakon toga biće i organizovan i kviz – rekla je Snežana.

Foto: Z.G.

 

Radionice će održavati svakog vikenda i to dva puta dnevno. Za decu i njihove roditelje biće organizovan prevoz mini busom sa rampe u naselju Turica, i to 10 i 10.30 časova za prvu radionicu od 11 do 13 časova, a za drugu radionicu od 14 do 16 časova sa istog mesta kreće prevoz u 13 i 13.30 časova.

Naravno, tu je obezbeđen povratak, a za vreme boravka u neolitskom naselju i osveženje. Snežana je zamolila roditelje da decu adekvatno obuku jer će raditi sa glinom, blatom i peskom, pa će kući deca doći isprljana.

Foto: Z.G.

 

- Ono što sledi je zvanično otvaranje arheološkog parka za Dan grada, a za turiste i sve druge posetioce biće u funkciji od proleća naredne godine – dodala je Snežana.

Ratko Trmčić, gradski većnik, rekao je da će se ovaj program izneti svim direktorima škola i da očekuje lepu saradnju.

- Nadam se da će za iduću školsku godinu ovaj program ući u godišnji plan rada škole – rekao je Trmčić.

Foto: Z.G.

 

Ovo neolitsko naselje je površine 600 kvadrata, ima četiri nastambe i petu zemunicu, kao i savremenu kuću sa klasičnom arhitekturom koja ima slamenu pokrivku. Svi sadržaji za radionice nalaze se u tim objektima. Replika je urađena na osnovu arheoloških istraživanja sedamdesetih godina prošlog veka na obližnjem brdu Gradina, gde je utvrđeno da je tu živeo neolitski čovek. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set