• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.09.2021

19:06

NOVE MERE U KRAGUJEVCU ZBOG KORONE! Nisu čak ni dostigli pik pandemije, a svih devet srednjih škola prelazi na onlajn nastavu!

Vesti

NOVE MERE U KRAGUJEVCU ZBOG KORONE! Nisu čak ni dostigli pik pandemije, a svih devet srednjih škola prelazi na onlajn nastavu!

Podeli vest

Od ponedeljka 13. septembra, odlukom Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera, svih devet srednjih škola u Kragujevcu prelazi na onlajn nastavu, dok će se u sedmom i osmom razredu svih osnovnih škola primenjivati kombinovani model

- U okviru četvrtog talasa, od 1. avgusta imamo konstantan porast obolelih na dnevnom nivou što ukazuje na ozbiljnost i težinu epidemije - kazao je Predrag Delić iz Instituta za javno zdravlje.

- Nismo dostigli pik, ali se nalazimo u uzlaznom delu pandemijske krive. U ovom trenutku imamo 204 učenika pozitivnih na korona virus u osnovnim školama i 194 u srednjim školama - istakao je Delić.

Imajući u vidu konstantan porast broja pregleda i novoobolelih na dnevnom nivou, odlukom Štaba za vanredne situacije, od ponedeljka 13. septembra u funkciju se ponovo stavlja druga Kovid respiratorna ambulanta u okviru Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava.

To je danas saopšteno na konferenciji za medije održanoj nakon sednice Štaba.

Takva odluka doneta je ne samo zbog preopterećenosti kovid ambulante broj 1, gde je broj pregleda preko 700 na dnevnom nivou, nego i zbog pristupačnosti, odnosno skraćenja dužine čekanja na pregled.

Još jedna mera koja stupa na snagu, takođe od ponedeljka 13. septembra, je rigorozna kontrola primene protivepidemijskih mera.

- Koronu nismo pobedili - poručila je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu zadužena za primenu protivepidemijskih mera i dodala da je od pregledanih svaki treći pozitivan među odraslom populacijom, kao i svako drugo dete.

- U Univerzitetskom kliničkom centru hospitalizovano je 140 pacijenta od kojih je 10 na respiratoru. Jedini izlaz je vakcinacija koja mora da bude brža I sveobuhvatnija. Prvu dozu primilo je 78.000 sugrađana, potpuno je imunizovano 75.000, a treću dozu primilo je 10.000 Kragujevčana, što nije dovoljno za postizanje kompletnog imuniteta - kaže Damnjanovićeva.

Foto: Reuters



- U ovom trenutku nalazimo se u umernoj zoni tako da za početak krećemo sa rigoroznom kontrolom primene protivepidemijskih mera, koje nijednog trenutka nisu ukidane od strane Republičkog kriznog štaba - rekla je Gordana Damnjanović.

U kontroli primene protivepidemijskih mera učestvuju svi raspoloživi kapaciteti - 18 komunalnih milicionara, osam komunalnih isnpektora, pet inspektora za saobraćaj i puteve, tri turistička i jedan inspektor za saobraćaj.

Kontrolišu se ugostiteljski objekti, sale za izdavanje, skupovi na otvorenom i zatvorenom, pijace, javni gradski i taksi prevoz, veliki tržni centri i trgovinski lanci, prodavnice i uslužne delatnosti.

Radno vreme organizovano je u tri smene od 7 ujutru do 4 sata narednog dana.

Prema rečima Miroslave Petrović iz Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju, od 2. septembra prošle godine do danas obavljeno je 35 hiljada inspekcijskih nadzora i izrečeno 190 mera prema prekršiocima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set