• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Tošić

19.09.2021

09:10

Nišlije pamte herojstvo! Odale počast Grku koji je odbio da bombarduje Srbiju! On se ovako zahvalio!

facebook

Vesti

Nišlije pamte herojstvo! Odale počast Grku koji je odbio da bombarduje Srbiju! On se ovako zahvalio!

Podeli vest

Jedna ulica u Nišu, ponosno nosi ime Marinosa Ricudisa

Kapetan grčke mornarice, Marinos Ricudis, koji je odbio da učestvuje u napadu NATO snaga na SR Jugoslaviju, dobio je svoju ulicu u Nišu.

 

 

Taj herojski potez što koštao ga je vojne karijere. Ipak, niške vlasti nisu zaboravile taj humani gest i on je konačno dobio svoju ulicu. Jedan krak ulice Todora Milovanovića u niškoj opštini Medijana promenio je ime u ulicu Marinosa Ricudisa, a sve Nišlije slažu se da je zaslužio i više.

- Život ima mnogo puteva- napisao je pre par dana na svom porfilu, nakon što je saznao da je upravo jedna ulicu u Nišu dobila ime po njemu!

Podsećamo, u misiji nazvanoj “Milosrdni anđeo”, iako članica NATO, Grčka nije učestvovala iz političkih razloga. Ipak, mornarica ove zemlje poslala je svoj ratni brod “Temistoklis” na čelu sa kapetanom Marinosom Ricudisom u Jadransko more.

Kada je stiglo naređenje iz komande NATO da se sa ovog ratnog broda ispale projektili na našu zemlju, kapetan Ricudis je, umesto da izvrši naređenje, okrenuo svoj brod ka Grčkoj i vratio ga u luku.

Foto: printscreen

kapetan Ricudis

- Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod – reči su kapetana Ricudisa.

Iako su mnogi mornari stali su uz svog kapetana, kao i narod Grčke, Marinos Ricudis nije mogao da izbegne vojni sud, jer je odbio da izvrši naređenje, a suđeno mu je pred čak devet sudova. Izbačen je iz službe i osuđen je na dve i po godine zatvora.

Ipak, čoveku koji je svesno žrtvovao svoju karijeru i slobodu, Srbija je pokazala veliku zahvalnost. Gotovo da svi znaju da je “neki Grk”, kad je ostatak sveta ili bacao bombe ili ćutao na nepravdu koja je činjena, stao na stranu našeg naroda.

Sveti arhijerejski sinod SPC Irinej dodelio je 2018. kapetanu Marinosu Ricudisu orden svetog cara Konstantina, zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu, odbijajući da učestvuje u NATO bombardovanju naše zemlje.

– Duboko sam ganut i nisam mogao da verujem da ću posle 18 godina, od kada sam odbio da učestvujem u nepravednom ratu protiv ovog naroda, da doživim čast i zahvalnost od moje pravoslavne braće, braće Srba. Sve žrtve vašeg naroda, tradicija, predanje, kultura, bilo je najznačajnije nadahnuće za mene i osećam blagodarnost pred svima vama – rekao je tom prilikom Ricudis.

Foto: Tanjug

Orden svetog cara Konstantina

Zahvalnost su pokazali i građani Beograda koji su na Dorćolu posvetili bivšem grčkom kapetanu mural u znak zahvalnost. Mural je urađen na njegov rođendan. Sada je, Marinos, dobio i svoju ulicu.

- Grafit u Beogradu. Moj rođendanski poklon. Predivan je. Hvala svim mojim srpskim prijateljima. Grčka - Srbija bliže nego ikada - napisao je tada Ricudis na svom Fejsbuk profilu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
CG

pre 2 godine

Čemu tolike laži braćo? Ovaj grk nije bio kapetan nego potporučnik na početku karijere. Grčki brod nije nikoga bombardovao već je bio u patrolnoj misiji u južnom Jadranu. A potporučnik nije ni bio na brodu već je odbio da se ukrca iz vjerskih razloga. Čudno je da je kao vjernik koji ne želi da učestvuje u ratu izabrao vojnu karijeru?

GRČKI KAPETAN KOJI JE ODBIO NATO NAREDBU DA NAS BOMBARDUJE: Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod!
Društvo

GRČKI KAPETAN KOJI JE ODBIO NATO NAREDBU DA NAS BOMBARDUJE: Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod!

Na današnji dan pre 22 godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, počelo je bombardovanje Jugoslavija od strane NATO alijanse. U misiji nazvanoj “Milosrdni anđeo”, iako članica NATO, Grčka nije učestvovala iz političkih razloga. Ipak, mornarica ove zemlje poslala je svoj ratni brod “Temistoklis” na čelu sa kapetanom Marinosom Ricudisom u Jadransko more

24.03.2021

13:54

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set