• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

01.11.2021

10:20

NEVEROVATNO arheološko otkriće kod Aleksandrovca! Pronađena figurina KAKVA DO SADA NIJE VIĐENA! Foto

Vesti

NEVEROVATNO arheološko otkriće kod Aleksandrovca! Pronađena figurina KAKVA DO SADA NIJE VIĐENA! Foto

Podeli vest

Pristorijska figurina visoka 6 centimentara nađena je na arheološkom lokatetu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca, a prema prvim procenama stručnjaka nastala je oko 4800 godina p.n.e

Kako kažu arheolozi, takva figurina do sada nije bila poznata - bila je obojena u zeleno i crveno, a čak su joj u crvenoj boji stilizovane "čizmice".  

Na ovom lokalitetu avgusta 2019. godine došlo je do senzacionalnog otkrića jedne od najmonumentalnijih primeraka vinčanske figuralne plastike,figurine pod imenom “Vita”,  datovane na period od 5.500 do 4.750 g.p.n.e. Zahvaljujući ovom otkriću arheologa Sanje Crnobrnje-Krasić, ceo lokalitet je ponovo dobio na značaju i Ministarstvo kulture i informisanja finansijski je pomoglo prva sistemska arheološka istraživanja. A ona,kako smo se uverili na licu mesta,već daju impoznatne rezultate.

- Još 15-ak fragementa nekih drugih velikih figurina smo za sada pronašli, a ta “šarena”, na žalost bez glave, visoka je 6 centimetara i tip je figurine kakav do sada nismo poznavali - napominje za Novosti dr Adam Crnobrnja, rukovodilac arheoloških istraživanja.

 

 

- Pre dve godine je prilikom zaštitnih istraživanja došlo do otkrića velike skulpture i tada je praćen samo kanal, koji je još uvek centralni deo naših sondi. Sada je neophodno da saznamo širi kontekst. Na osnovu prvih indicija, pretpostavili smo da je u pitanju čitava neolitska kuća. Međutim, kada smo krenuli u ova iskopavanja, ustanovili smo da se najverovatnije radi o kompleksu neolitskih peći, ognjišta, prilično je zagonetna situacija.

 

 

Arheolozi Narodnog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Kruševcu u saradnji sa Zavičajnim muzejem Župe iz Aleksandrovca, nastavljaju sa istraživanjima koja će trajati najdalje do 10. novembra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vera

pre 2 godine

Sve je to još "mlado" jer hrvatski Vinkovci su i dalje najstariji u ovom delu Evrope sa 8200g.

Hm

pre 2 godine

A još i 23 kosti skeleta od Krapinskih neandertalaca starih 140.000g i njihov najstariji nakit na svetu...?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set