• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Pešić

18.11.2021

11:29 >> 11:55

Nesvakidašnja situacija u jednoj galeriji u Vranju! Žena ugledala sliku umetnika i pokušala OVIM da je kupi!

Vesti

Nesvakidašnja situacija u jednoj galeriji u Vranju! Žena ugledala sliku umetnika i pokušala OVIM da je kupi!

Podeli vest

Oduvek je bilo diskutabilno koliko umetnost "košta", ko i na osnovu čega određuje cenu umetničkih dela? Zbog čega ljudima, koji se ne bave nijednim oblikom umetnosti, cena ovog hobija, neretko i posla, izgleda skupo? Na ova razmišljanja nas je navela jedna nesvakidašnja situacija u Vranju koja se dogodila pre dva dana

Naime, u jednu vranjsku galeriju ušla je gospođa srednjih godina, obučena od glave do pete u brendiranu garderobu. Obratila se radniku galerije, koji je otkrio detalje njihovog razgovora.

- Dobro veče, izvolite?

- Dobro veče, nisam znala da postoji ovako zanimljiva radnja u Vranju - na šta joj je mladić odgovorio da slobodno može da razgleda i pita za svaki predmet koji je interesuje. Žena je ubrzo pronašla ono što je oduševilo - Baš je lep ovaj Beli most! Čija je to slika?

Foto: printscreen

Beli most, simbol tragične ljubavi

- To je slika prof. mr Zorana Petrušijevića Zop-a - spremno je dočekao mladić - Tehnika je ulje na platnu. 

Ko je Zoran Petrušijević Zop-a

Prof. mr Zoran Petrušijević Zop je osnovne i magistarske studije završio u Beogradu u klasi Ljubice Cuce Sokić. Član je ULUS-a od 1978. godine, a iza sebe ima više od 50 samostalnih i kolektivnih izložbi širom zemlje. Izlagao je i u Paviljonu Cvijete Zuzorić.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

- Koja je cena slike?

- Sto pedeset - odgovorio je radnik galerije.

- Uzeću je!

Međutim, sledeća scena je bila neočekivana i vrlo neprijatna za ovog mladića. Gospođa je iz svog novčanika izvadila novčanicu od 200 dinara i dodala - Evo, naplatite.

- Izvinite, gospođo, ali druga je valuta u pitanju - odgovorio je mladić.

Kada joj je saopštio da slika košta 150 evra, žena je odustala od kupovine.

- Brendirana gospođa  je vratila "Nadeždu" u novčanik i spuštenog pogleda brzinom svetlosti napustila galeriju. Za njom zatvaram vrata, sedam na stolicu i nadolaze mi misli... Ko sam, gde sam, šta sam, zbog čega sam i što baš Nadeždu draga?!

Foto: printscreen

Beli most u Vranju

Beli most u Vranju je poznat i kao "Most ljubavi". Simbol je tragično završene zabranjene ljubavi između Turkinje, Selim-begove ćerke Ajše, i mladog Srbina, čobanina Stojana.

Na mostu se nalazi i jedna mermerna ploča, koja je očuvana sve do danas, a na kojoj je se nalaze dva teksta, jedan na arapskom, drugi na turskom jeziku. Kako je prevedeno, poruka na arapskom glasi - Dobrotvor i dobročinitelj Onaj koji žudi za rajem i visokim sistemom (u njemu) Ajša Halum, kći roba večnog Neka njoj i njenim roditeljima oprosti grehe. O čuvaru (Bože!). Međutim, tekst na turskom jeziku nije ni sličan prethodnoj poruci.

Ovaj most se zove Beli most i služi za olakšicu. Vode koje teku ispod njega služe ljudima za zdravlje. Prolaznici neka prođu još jednom da se o tome uvere. O Muhamede izabraniče, posreduje za njegovog vlasnika.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set