• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.10.2018

23:44

AMERIKANCI POKLONILI ZAEVU 10 MILIONA DOLARA: Mediji otkrili kako su se zapadne vlade mešale u POSLOVE DRUGE DRŽAVE!

Vesti

AMERIKANCI POKLONILI ZAEVU 10 MILIONA DOLARA: Mediji otkrili kako su se zapadne vlade mešale u POSLOVE DRUGE DRŽAVE!

Podeli vest

Američki Kongres vladi Makedonije pred referendum dao osam miliona dolara i dodatno još dva za promociju vladavine prava. Britanska vlada platila dve firme za odnose sa javnošću da rade kampanju

Amerikanci su dali 10 miliona dolara makedonskom premijeru Zoranu Zaevu za kampanju pred referendum o promeni imena zemlje i ulasku u NATO, pišu mediji u SAD i Britaniji.

Kako navode, dodatno je pomogla i vlada u Londonu tako što je britansko ministarstvo spoljnih poslova platilo dve firme za odnose sa javnošću da agresivno propagiraju ulazak u NATO i ubede građane da glasaju za to. 

Pare hitno prebačene

Prema pisanju "Njujork tajmsa", američki Kongres je još u januaru 2017, nakon parlamentarnih izbora u Makedoniji, kad je Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva na prevaru došao na vlast, izdvojio osam miliona dolara za novu vladu u Skoplju.

Podrška

Foto: Rojters

Zoran Zaev i Džejms Matis u Skoplju

Američki ministar odbrane Džejms Matis posetio je Skoplje da bi zaštitio investicije SAD
Njujork tajms

- Te pare su, međutim, prebačene tek u septembru ove godine, i to ekspresno, pred referendum. Dodatno, dva miliona dolara američka administracija je izdvojila za promociju vladavine prava, što je Makedoniji dato u avgustu - navodi "Njujork tajms".

List dodaje da je američki ministar odbrane Džejms Matis posetio Skolje pred referendum upravo zbog investicija SAD.

- On je obećao pet miliona dolara godišnje kao pomoć SAD za bezbednost zemlje. On je tamo otišao da bi dao podršku Zaevu i da bi zaštitio američke investicije od 10 miliona dolara - ističe "Njujork tajms".

Foto: Rojters

Neće u NATO

Kako britanski listovi pišu, doprinos kampanji Zorana Zaeva dala je i vlada u Londonu. Forin ofis platio je dve marketinške kompanije da vode kampanju pred referendum u Makedoniji.

- Jedna od njih je "Gabara stratedžiz". Ta firma je dala ponudu Makedoniji još u martu 2018, nudeći pomoć Zaevu da njegova opcija pobedi. Ta ponuda je sadržala i kontroverzne mere, poput toga da britanska i makedonska vlada daju zajedničke izjave. Takođe, sadržala je i ponudu da se naprave profili navodno opozicionih grupa na društvenim mrežama, koje bi u stvari kontrolisala kompanija. Cilj toga je bio da se vladini ljudi infiltriraju u opoziciju, kanališu je i podele. Na tu ponudu je Zaev pristao, čim je potpisao sporazum s Grčkom u junu - navodi "Gardijan".

NATO spreman za 30. članicu

Foto: Reuters

Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg juče je naveo da su NATO i Makedonija već započeli pregovore o prijemu te države u zapadni vojni savez.
- Pregovori su započeti i zaključićemo ih u januaru 2019 - rekao je Stoltenberg.
On je dodao da NATO prati dešavanja nakon referenduma i da je u stalnom kontaktu sa Zoranom Zaevim.
- Pozdravljam to što je velika većina glasala "za". Na Skoplju je da odluči o svojim naredim koracima. Mi smo spremni za prijem 30. članice, ali samo ako sporazum s Grčkom o imenu Makedonije bude implementiran - istakao je šef NATO.

Otkriveno je, takođe, da je i britanska firma za odnose sa javnošću "Stratadžem internešenel" bila angažovana pred referendum u Makedoniji.

- Ona je pomagala vladi da pobedi opcija "za". U pitanju je kompanija koja ima agresivan pristup, sa bogatim iskustvom u izborima i referendumima - piše "Gardijan".

Britansko ministarstvo spoljnih poslova nije demantovalo navode tog lista.

Ipak Rusija pobedila

- Britanija finansira mali broj nezavisnih eksperata koji nude tehničku podršku na referendumima - naveli su iz Forin ofisa.

Veruje se da su upravo te dve britanske firme i smislile referendumsko pitanje u kojem se ne pominje da zemlja treba da promeni ime u Republika Severna Makedonija, s ciljem da što manje iritiraju građane. Igrali su na kartu da Makedonci žele da uđu u NATO i EU, te je pitanje glasilo "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Republike Grčke?".

Međutim, prema zaključku američkih i britanskih medija, sve to nije bilo dovoljno da opcija Zorana Zaeva pobedi.

- U suštini, Rusija je odnela jednu veliku pobedu - navode i mediji u SAD i u Britaniji.
Inače, većina građana Makedonije je bojkotovala referendum, pa je on propao. Samo 36,8 odsto upisanih birača je izašlo, a za uspešnost je bilo potrebno više od 50 odsto. Zaev se sada poziva na to što je 91,2 odsto od ukupnog broja izašlih glasalo "za" i pokušava da predstavi javnosti da je referendum bio uspešan. 

STOLTENBERG PORUČIO MAKEDONCIMA: NARODE KO TE JE*E - MORAŠ U NATO!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Pa ljudi,novac buši tamo gde ni najjača burgija ne može.Pojedini ili većina bi i decu prodali za tu sumu novca

Ljube

pre 5 godina

Kad samo posumnjaju, bez dokaza, da se neko meša u njihove izbore dreče i njaču da se ori cela planeta a kad oni mešetare i nameštaju izbore u drugim zemljama to je demokratija. I ko drugi nego britanci i amerikanci, bagra licemerna ... Dogoreće i vaš sveća

RINGISPIL

pre 5 godina

10 miliona bezvrednih nastampanih dolara, bas koliko makedonija vredi.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija