• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

22.10.2018

18:39 >> 18:41

PRIORITET ZA MOSKVU JE UKRAJINA, A NE  SVETA GORA I JERUSALIM: Ruska crkva žestoko odbrusila raskolnicima u Carigradu!

Vesti

PRIORITET ZA MOSKVU JE UKRAJINA, A NE SVETA GORA I JERUSALIM: Ruska crkva žestoko odbrusila raskolnicima u Carigradu!

Podeli vest

Najoštrije pitanje u vezi sa sadašnjom krizom u odnosima u pravoslavnom svetu je dalja sudbina vernika Ukrajinske pravoslavne crkve, a ne mogućnost pričesta na Svetoj Gori, smatra ruska patrijaršija

Naše molitve, naša bol je pre svega sa našom braćom u Ukrajini. Upravo to pitanje je glavno, ne to da li ljudi mogu da idu na Svetu Goru, bez obzira na njenu važnost za svetsko pravoslavlje, poklonjenje pred svetinjama Svete Gore i svetogorskom praksom duhovnog života, izjavio je šef Odeljenja za saradnju Crkve, društva i medija Sinoda RPC Vladimir Legoja radiju "Vera".

- Naglašavam da je to moje mišljenje, ne želim da pokažem nepoštovanje prema ljudima koji idu na to hodočašće, niti prema samoj Svetoj Gori, ali u situaciji kada su naša braća u Ukrajini pod udarom, čini mi se da je sramota govoriti o tome da li mogu ići na Afon. Setite se prepodobnog Serafima koji je govorio o Sarovskoj zemlji: "Ovde je za mene i Sveta Gora, i Kijev i Jerusalim!", dodao je predstavnik Crkve.

HARADINAJ U DILU SA NIKI HEJLI, NAMERILI DA NAJURE UNMIK SA KOSOVA: O tome, ipak, odlučuje Srbija, Rusija i Kina!

Usled odluke Carigradske patrijarljije da započne proces priznavanja autokefalnosti nekanonske ukrajinske crkve, Sinod Ruske pravoslavne crkve je objavio da prekida euharisticko opštenje sa Carigradskom patrijaršijom. 

Sinod RPC je tu odluku nazvao kanonski ništavnom i ocenio da je odluka Carigrada o poništavanju akta iz 1686. godine, kojim je Kijevska mitropolija predata u nadležnost Moskovskoj patrijaršiji - politička.

MOSKVA ZELEDILA ZAEVA I NATO: GLASANJE za promenu imena U MAKEDONIJI - PRLJAVA MANIPULACIJA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Svaki udar na pravoslavni poredak kakav je bio, udar je na svetsko pravoslavlje. Molimo se za pravoslavne vernike, pravoslavnu braću u Ukrajini da to shvate.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17