• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

28.10.2018

23:59

IZBORI U POKRAJINI HESEN: Nemušto slavlje u štabu Merkelove SDU, zadovoljstvo kod Zelenih i AfD, PORAZ PRIZNAO SPD!

Vesti

IZBORI U POKRAJINI HESEN: Nemušto slavlje u štabu Merkelove SDU, zadovoljstvo kod Zelenih i AfD, PORAZ PRIZNAO SPD!

Podeli vest

Uprkos velikom gubitku na regionalnim izborima u Hesenu, u Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) ishod izbora vide kao uspeh, rezultatima su zadovoljni i krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) i Zeleni, dok socijaldemokrate (SPD) priznaju težak poraz svoje stranke i upozoravaju na posledice po koalicionu vladu u Berlinu.

Kao veliki gubitnici na izborima označeni su CDU, koja je osvojila 28 odsto glasova, odnosno 10 odsto manje u odnosu na prethodne izbore pre pet godina, i SPD koja je dobila 20 odsto podrške, što je takođe 10 odsto manje nego na prethodnim izborima u Hesenu.

Veliki dobitnici su AfD sa 12 odsto osvojenih glasova i Zeleni, koji su sa 19,5 odsto glasova ostvarili najbolji rezultat za ovu stranku u ovoj saveznoj zemlji, ističe Dojče vele. 

- Hteli smo da budemo jasno najjaca stranka u parlamentu i postignemo da se vlada ne može formirati protiv CDU. Uspeli smo i jedno i drugo - rekao je premijer Hesena i glavni kandidat CDU Folker Bufije u Vizbadenu.

Generalna sekretarka CDU Anegret Kramp-Karenbauer priznala je bolne gubitke svoje stranke, ali je ocenila da je postignut veliki cilj - da se spreči crveno-crveno-zelena vlast - SPD, Levica i Zeleni. 

Ona je dodala i da je stranci uspelo da "nastavi uspešan rad crno-zelene vlade pod vođstvom premijera Folkera Bufijea".

Liderka Zelenih Analena Berbok oduševljena je rezultatima svoje partije, prenosi Dojče vele.

- Hesen nikad nije bio ovako zelen- rekla je ona. 

Lider AfD Jerg Mojteni i glavni kandidat AfD u Hesenu Rajner Ran su, takođe, izrazili zadvoljstvo postignutim rezultatom. 

"Ulaskom u parlament u Vizbadenu ostvarili smo šta smo hteli", poručio je lider AfD-a, stranke koja se sada nalazi u svih 16 pokrajniskih parlamenata u Nemačkoj.

S druge strane, glavni kandidat SPD-a Torsten Šefer-Gimbel priznao je težak poraz svoje stranke, koja je ostvarila najgori rezultat od 1946. godine. 

"Ovo je teško i gorko veče", rekao je on obraćajući se biračima u Vizbadenu. 

Liderka SPD Andra Nales oštro je kritikovala saveznu vladu upozorivši da će ovi izbori "imati posledica" i po Berlin. 

"Vlada je u neprihvatljivom stanju", rekal je ona. 

Istovremeno je najavila kadrovske promene unutar SPD što, kako je rekla, očekuje i od koalicionog partnera CDU/CSU. 

"To je potrebno kako bi vlada mogla da normalno funkcioniše", smatra Nalesova, koja je za loš rezultat SPD u Hesenu optužila loš rad savezne vlade. 

Ujedno je najavila da će SPD na proleće, odlučiti hoce li ostati u vladi ili ne. 

Liberali (slobodne demokrate - FDP) osvojili su 7,5 procenta, a Levica 6,5 odsto glasova birača.

 

POSTIZBORNE ANKETE U NEMAČKOJ POKRAJINI HESEN: Pirova pobeda Angele Merkel, ULTRADESNIČARI SLAVE ULAZAK U PARLAMENT!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija