• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.01.2019

18:54

KINA NA KORAK OD UJEDINJENJA, PREDSEDNIK ĐINPING PORUČIO VAŠINGTONU: Tajvan je naš, ne obećavamo da ćemo ODUSTATI OD UPOTREBE SILE!

Vesti

KINA NA KORAK OD UJEDINJENJA, PREDSEDNIK ĐINPING PORUČIO VAŠINGTONU: Tajvan je naš, ne obećavamo da ćemo ODUSTATI OD UPOTREBE SILE!

Podeli vest

Kineski predsednik Si Đinping dao je do sada najjasniji znak da tokom aktuelnog mandata želi da reši 70-godišnji spor kontinentalne Kine i Tajvana

On je naveo da dve strane ulaze u "duboke demokratske konsultacije" i rade na ujedinjenju, ali je istovremeno upozorio i da Peking "zadržava opciju" primene sile, što su američki mediji protumačili kao direktnu poruku Vašingtonu, koji Tajvan snabeva vojnom opremom.

- Kina mora da bude ujedinjena, što je neizbežni uslov istorijske obnove kineske nacije u novom dobu... Mi ne obećavamo da ćemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo opciju preduzimanja svih neophodnih mera - rekao je Si u govoru povodom 40. godišnjice odluke vlasti u Pekingu koja je dovela do otopljavanja odnosa s Tajvanom, tokom kojeg je dobio vatreni aplauz. 

"Različiti sistemi (kontinetalne Kine i Tajvana) nisu prepreka ujedinjenju, a još manje su opravdanje za separatizam. Privatno vlasništvo, verska uverenja i legitimna prava i interesi tajvanskih sunarodnika biće u potpunosti garantovani", rekao je Si, prenosi "Njujork tajms". 


Agencija Blumberg navodi da je Si uputio upozorenje zagovornicima nezavisnosti Tajvana, među kojima je i predsednica Cai Ing-ven. 

- Pravna je činjenica da obe strane (Tajvanskog) moreuza pripadaju jednoj Kini i to ne može da promeni niko i nikakva sila - naveo je Si i dodao da "Kinez neće tući Kineza", iako se Peking neće odreći primene sile. 

AP prenosi da je Si poručio da niko i ništa ne može da zaustavi aktuelni trend koji vodi ujedinjenju. 

- Mi smo spremni da otvorimo široki prostor mirnom ujedinjenju, ali nikada nećemo ostaviti nimalo prostora za bilo kakve separatističke aktivnosti usmerene ka nezavisnosti Tajvana - rekao je Si. 

Rojters prenosi da je Si izjavio da niko ne može da promeni činjenicu da je Tajvan deo Kine i da bi ljudi s obe strane Tajvanskog moreuza trebalo da teže "ponovnom ujedinjenju". 

Američka televizija CNBC objašnjava da je Sijev govor održan u sećanje na "Poruku sunarodnicima na Tajvanu" koju su vlasti u Pekingu uputile 1. januara 1979, objavljujući kraj redovnih artiljerijskih napada na ostrva pod kontrolom Tajvana koja se nalaze blizu kineske obale, što je bila prekretnica nakon decenija neprijateljstava između dve strane. 

Podseća se da su kineske nacionalističke snage pod komandom Čang Kaj-šeka pobegle u decembru 1949. godine na Tajvan nakon poraza od komunista u građanskom ratu. 

- Pitanje Tajvana je deo unutrašnje politike Kine. To je pitanje od ključnog interesa za Kinu... i strano mešanje je neprihvatljivo - poručio je Si, preneli su kineski državni mediji.

(VIDEO) NAJSTRAŠNIJA AMERIČKA NOĆNA MORA: KINA I RUSIJA PRAVE "ISTOČNU ANTANTU" - SAD I NATO dobili protivnika od kojeg hvata jeza!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Branislav

pre 5 godina

PUNA PODRŠKA Kini i kineskom narodu u ostvarivanju svojih prava, sloboda i planova za sadašnjost i budućnost!!!

Svetski policajac

pre 5 godina

Tajvan nikada nije bio Kineski niti će biti a sada nije na vlasti onaj mlaki i crni Obama da se nme reaguje ko na Krimu pa će Svetski policajac da dođe i u Kinu da uvede red ko šta je u S.Koreji od Kima napravio anđela Tramp samo šta je digao silu iako je im imao nuklearne rakete koje gađaju do Vašingtona....

Kažu

pre 5 godina

Amerikanci prodaju Saudijcima i Kuvajčanima svoj najbolji PVO na svetu Patriot za 3,4milijarde dolara to su već 7država a Rusija i dalje niti jednoj na svetu nije prodala niti jedan svoj es!

Marko

pre 5 godina

Da li ce da kucaju fiskalne racune u buducnosti?

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija