• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

01.02.2019

19:07

(VIDEO) SVET PODELJEN ZBOG IZLASKA SAD IZ NUKLEARNOG SPORAZUMA! IRAN ŽESTOKO OPLEO PO AMERICI: Nijedan sporazum sa SAD ne vredi potrošenog mastila!

Vesti

(VIDEO) SVET PODELJEN ZBOG IZLASKA SAD IZ NUKLEARNOG SPORAZUMA! IRAN ŽESTOKO OPLEO PO AMERICI: Nijedan sporazum sa SAD ne vredi potrošenog mastila!

Podeli vest

Ruski političari okrivili su danas SAD za podrivanje globalne bezbednosti izlaskom iz nuklearnog sporazuma, evropske zemlje u neverici posmatraju razvoj događaja, NATO tvrdi da je Rusija odgovorna za kraj sporazuma, a iz Irana stiže poruka da nijedan sporazum sa SAD ne vredi potrošenog mastila, ocenjuje danas Asošiejted pres

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) predstavljao je kamen temeljac međunarodne bezbednosti otkada su ga SAD i ŠSR potpisale 1987. godine. U njemu se zabranjuje razvoj kopnenog nuklearnog oružja s dometom između 500 i 5.000 kilometara.

SAD optužuju Rusiju da je prekršila sporazum razvojem novih projektila, dok Rusija tvrdi da SAD jednostrano žele da prekinu sporazum ignorišući ruske napore da se konflikt reši, podseća američka agencija.

- Čestitam celom svetu; SAD su načinile još jedan korak ka svom uništenju danas - izjavio je Konstantin Kosačov, šef Komiteta za spoljne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta Federacije, nakon američke objave o povlačenju.

- Ovaj korak predstavlja pretnju po čitav sistem nacionalne bezbednosti, ali pre svega za Rusiju, pošto će nakon napuštanja INF, te rakete postaviti u evropske zemlje - izjavio je drugi ruski senator, Igor Morozov.

Zvaničnici SAD izrazili su zabrinutost da Kina, koja nije potpisnica sporazuma, stiče znatnu vojnu prednost u Aziji razvijajući rakete s dometom većeg od onog koji je predviđen sporazumom. Napuštanje sporazuma omogućilo bi SAD da se suprotstavi Kini, ali nije jasno kako bi to učinile, prenosi AP.

Potez SAD u Evropi dočekan je sa strepnjom. Nekoliko minuta posle objave SAD, zemlje NATO-a poručile su Rusiji da iskoristi narednih šest meseci da dođe do potpune saglasnosti oko očuvanja sporazuma INF.

AMERIKA I ZVANIČNO POČELA POVLAČENJE IZ NUKLEARNOG SPORAZUMA SA RUSIJOM! Vašington dao Moskvi rok od 6 meseci! Tramp: NATO saveznici podržavaju ovu odluku
 

NATO ističe da Moskva ako ne uništi sve raketne sisteme za koje Vašington tvrdi da ugrožavaju sporazum, "snosi punu odgovornost za okončanje sporazuma".

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini je pre odluke o povlačenju pozvala obe strane da se pridržavaju sporazuma.

- Ne želimo da se Evropa pretvori u bojno polje, mesto gde se druge velike sile sukobljavaju. To je istorija, a sporazum INF je pomogao da se takva situacija prevaziđe, a i sama je EU je pomogla da se prevaziđu sukobi iz prošlosti kojima ne želimo da se vratimo - rekla je Mogerinijeva novinarima u Rumuniji.

Nemački ministar spoljnjih poslova Hajko Mas izjavio je da će "bez sporazuma INF biti manje sigurnosti, ali da se mora uzeti u obzir da je sporazum prekršen sa ruske strane." 

Ministri baltičkih zemalja koje se graniče sa Rusijom uglavnom su podržali odluku SAD i za nju okrivili Rusiju. Holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok rekao je da Rusija još ima vremena da se vrati dogovoru.

S druge strane, iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif prekorio je SAD zbog ove odluke objavivši na svom Tviter profilu da "nijedan dogovor s vladom SAD ne vredi potrošenog mastila."
 

NATO PONOVO PRETI RUSIJI: OVO VAM JE POSLEDNJA ŠANSA, IMATE ROK DO 2. FEBRUARA! SPREMNI SMO I NA VOJNE MERE zbog kršenja Sporazuma o nuklearnim raketama!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija