• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

16.03.2019

09:16

(VIDEO) MASOVNI UBICA S NOVOG ZELANDA IZVEDEN PRED SUD: Nasmejan i opušten, prstima pokazao JEZIV ZNAK!

Vesti

(VIDEO) MASOVNI UBICA S NOVOG ZELANDA IZVEDEN PRED SUD: Nasmejan i opušten, prstima pokazao JEZIV ZNAK!

Podeli vest

Prstima je pokazao OK znak kojim je poslao jasnu poruku. Mirno je stajao sa usnama razvučenim u osmeh u Okružnom sudu u Krajstčerču

Australijanac Brenton Tarant, koji je u petak u dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu ubio 49 ljudi izveden je pred istražnog sudiju koji je saopštio da napadač ostaje u pritvoru bez prava na izjašnjavanje o krivici do 5. aprila kada mu počinje suđenje. Tom prilikom je rukama pokazao znak, koji može da se tumači kao poziv na dalje nasilje.

Foto: Reuters

Tarant je sa lisicama na rukama i u belom zatvorskom odelu mirno stajao u Okružnom sudu u Krajstčerču. Tarant se nije izjašnjavao po pitanju optužbe za ubistvo, pa će se pred istim sudom pojaviti ponovo 5. aprila kada će se verovatno suočiti sa novim optužbama.

Napisao da želi da preživi i jedva čeka suđenje!

U svom manifestu koji je objavio pre pucanjave Tarant je napisao da želi da preživi napad.
- Očekujem suđenje, ali ću se izjasniti da nisam kriv - napisao je on.

Privođenje nje prošlo bez incidenta. Kako piše portal NZ Herald, nepoznati muškarac pokušao je da uđe u zgradu Okružnog suda u Krajstčerču, ali su ga spreečili - naime, on je sa sobom poneo nož, a izjavio je 'kako želi da ubije čovjeka optuženog za teroristički napad" u kojem je ubijeno 49 ljudi, a 20 ranjeno.

Pred prisutnima je podsmešljivo pokazao simbol "superiornosti bele rase", odnosno OK ruke, koji se od 2017. godine raširio internetom i kao deo "Operacije O-KKK". Ovaj gest nakon masovnog ubistva muslimana u petak očigledan je pokazatelj da je dalja je provokacija na međurasne i etničke sukobe.

 

 

Sud je zatvoren za javnost iz sigurnosnih razloga, a sve iz vazduha nadgleda policijski helikopter.

ŠTA JE ZNAK BELE SUPREMATIJE, KOJI JE UBICA POKAZAO RUKAMA

Izveden iz društvenih medija nakon što su korisnici primteli da desničarske figure poput Majka Cernoviča i Mila Janopulisa koriste "OK znak" 2015. godine, piše Dejli Mejl.

Foto: Ilustracija

Uskoro je kampanja nazvana "O-KKK" ohrabrila desničare da promene značenje gesta rukom kako bi pokazali nadmoć bele rase.

Od tada je postao popularan gest za ljude u nekoliko segmenata desnice i krajnje desnice, uključujući i stvarne bele prematiste, koji ga obično koriste da izazovu ljude na reakciju.

Pretpostavljena asocijacija iz gesta podseća na ok ali tumače je i kao "WP", odnosno white power (bela moć). Tri  ispružena prsta koja se obično dovode u vezu sa "K" mogu se protumačiti i kao "duplo ve" (W), a krug napravljen palcem i kažiprst podsećaju na "P" zajedno u produžetku šake ka zglobu.

U bolnici je i dalje oko 40 povređenih dok se u kritičnom stanju nalazi njih 11. Devojčica stara pet godina koja je ranjena prebačena je Oukland na dalje lečenje.

KAKO JE OVAJ MALI PLAVI DEČAK POSTAO MASOVNI UBICA?! Terorista sa Novog Zelanda zaradio na bitkoinu, radio kao fitnes trener, A JEDNU ZEMLJU JE PROSTO OBOŽAVAO!

Na ulicama najvećeg grada na Južnom ostrvu primetno je prisustvo policije, a premijerka je u poslednjem obraćanju poručila da Zakon o oružju mora hitno da se menja.

Premijerka Džasinda Ardern je rekla da je Tarant bio licencirani vlasnik pištolja, a koristio je pet oružja, uključujući dva poluautomatska oružja i dve sačmarice.

- Sada vam mogu reći jednu stvar, naši zakoni o oružju će se promeniti - rekla je Ardern novinarima, istakavši da će se razmotriti zabrana poluautomatskog oružja.

Novi Zeland je u prošlosti pokušao da pooštri zakone o vatrenom oružju, ali snažan lobi i kultura lova su takve napore omele.

Na Novom Zelandu koji ima svega pet miliona stanovnika procenjuje se da ima milion i po komada vatrenog oružja ali je zemlja do sada imala nizak nivo nasilja izvršenog oružjem.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Laki

pre 5 godina

Ovaj znak ceo život gledam na reklamama i pakovanjima " Vegete " , a sad mu nađoše novo značenje .

Vns

pre 5 godina

Manijak koji je opčinjen sa nama Srbima....ajao šta smo uradili od ove budale.... DJV odmah na pink i objasni da on ustvari obožava Hrvate....kuku majko.

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija