• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: logično/Informer

01.04.2019

19:39

(VIDEO) PENTAGON UPOTREBLJAVA HITLEROVU STRATEGIJU PROTIV RUSIJE?! Sve liči na PLAN BARBAROSA - Snage za UDAR IZ TRI PRAVCA već grupisane!

Vesti

(VIDEO) PENTAGON UPOTREBLJAVA HITLEROVU STRATEGIJU PROTIV RUSIJE?! Sve liči na PLAN BARBAROSA - Snage za UDAR IZ TRI PRAVCA već grupisane!

Podeli vest

U doba novog sukoba velikih sila, Pentagon se odlučio vratiti strategiji brzog raspoređivanja snaga u Evropi, koja je razvijena tokom Hladnog rata

Pentagon se nada da će ova inicijativa omogućiti američkim kopnenim snagama da budu brže, nepredvidljivije i ubojitije u slučaju mogućeg sukoba s Rusijom.

Američka vojska je odlučila “da skine prašinu i iz naftalina izvuče strategiju mobilizacije” iz vremena Hladnog rata. Prema Pentagonu, američka vojska će tako postati brža, nepredvidljivija i ubojitija u slučaju bilo kakvog potencijalnog sukoba s Rusijom, piše Business Insider.

List piše kako je u martu nekoliko stotina američkih vojnika, uključujući vojnike prve tenkovske brigade, neočekivano prebačeno u Evropu. Nedelju dana kasnije, poslani su iz Teksasa na vežbe u Poljskoj.

Tokom Hladnog rata, Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici su uspeli brzo da mobilišu svoje snage kako bi odbili “sovjetsku agresiju”. Nakon raspada SSSR-a, ti su vojni mišići atrofirali, a borbena spremnost se smanjila, primećuje Business Insider.

“Ruska aneksija” Krima 2014. je postala glavni alarm za Sjedinjene Države i njene partnere i gurnula je vojno vođstvo Zapada na proučavanje starih metoda, navodi list.

Tako se američka vojska u okviru nove strategije dinamičnog raspoređivanja oružanih snaga vratila brzoj mobilizaciji, koja je osmišljena kako bi se američke operacije učinile “nepredvidljivima”. Glavni cilj ove inicijative je mogućnost brze izgradnje jedinica.

- Ali je lakše to reći nego učiniti. Američke trupe su, kada su se kretale između vežbi u Evropi, ponekad zapele u tranzitu ili su bile odsečene od svoje opreme. Niko ne želi da oklopne jedinice dođu na mesto bez tenkova - naglašava Business Insider.

Publikacija podseća da je ranije general Ben Hodžis izjavio da, kako bi se efikasno “zadržao neprijatelj”, američki vojnici se moraju “kretati brzo kao ruski, ili čak brže”. Nedavni izveštaj američkih kopnenih snaga u Evropi takođe govori o važnosti “brzog raspoređivanja tokom celog rata” kako bi se zaštitili partneri NATO pakta.

Ovaj pristup će postati nova norma za Pentagon, koji priprema oružane snage za tešku bitku u eri “obnovljenog suparništva velikih sila”.

- Od sada ćemo redovno posmatrati slična neočekivana prebacivanja američkih vojnika - rekao je general Džon Gronski, zamenik komandanta američke Nacionalne garde u Evropi.

- Za bilo koji od naših neprijatelja, gde god on mogao biti, to će biti nepredvidljiva akcija. I to je dobro za našu nacionalnu sigurnost i smislu odvraćanja i spremnosti - rekao je general Gronski, dodajući da, po njegovom mišljenju, američka vojska još uvek ima prostora za rast u smislu brzog kretanja.

Podsetimo i da je NATO strategija prodora u rusku teritoriju gotovo bila kopija nacističke operacije “Barbarosa” koja je sadržavala Grupu armija “Sever” koja je trebala osvojiti Lenjingrad, Grupu armija “Centar” za Moskvu i Grupu armija “Jug” koja je trebala izbiti na Volgu i zauzeti Staljingrad. Logično bi bilo da nakon Hitlerovog iskustva, posebno u 21.veku, nije pametno vraćati se gubitničkim strategijama. Međutim, generali u Pentagonu misle drugačije.

 

TURSKA UDARILA KONTRU AMERICI: Uz Madura smo, uprkos pritiscima Vašingtona!

 

(VIDEO) UDAR IZ NEMAČKE NA VELIKU BRITANIJU! Rođeni ste u svili i kadifi, a pravite S*ANJA! Neko će za to PLATITI!

 

Nova Grupa armija “Sever” se već stvara na području Poljske i Baltika, ona bi iz juga Nemačke, koja bi preko Češke i Slovačke trebala doći do Bjelorusije i Ukrajine je nekako zapela, a Grupu armija “Jug” bi verovatno trebali da sačinjavaju Ukrajinci, ili ono što je od ukrajinske vojske ostalo nakon dezertiranja, korupcije, rasula i sukoba s narodnim milicijama Donbasa. U svakom slučaju, Pentagon će imati težak zadatak da oformi brze i efikasne snage po uzoru na Hitlerove jurišne armije za sprovoženje Blickriga na istoku, a ako se i stvore, šanse za preživljavanje u ruskim stepama su im približno iste.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vojin

pre 4 godine

OBZIROM DA JE ENGLESKI JEZIK PRETEKAO NEMACKI KAO GLAVNI JEZIK U S.A.D. ZA 1%, DA JE WERNER VON BRAUN I SLICNI TAMO I DALJE NA CENI , A S.R.N ISPLACUJE NACI-PENZIJE NIMALO NISAM IZNENADJEN!!! SAMO TREBA U BUDUCNOSTI BITI DOVOLJNO BUDAN DA NAM SVIMA NE BI ISTORIJA PONOVILA U DEMOKRATSKOJ OBLANDI !!! NA ZALOST MNOGI NE ZNAJU NI STA SU JUCE JELI A ISTORIJA JE MRACNA I ZAMORNA NAUKA !!!!!

miroljub

pre 4 godine

Strašni planovi SAD preko grbače i topovskog mesa naroda Istočne Evrope (Poljske, Ukrajine, Baltičkih zemalja, Moldavije, Rumunije, Bugarske , a u drugom ešelonu biće Nemačka . Češka, Slovačka, Francuska, (naravno sa softverom bez topovskog mesa) kai i inače u dosadašnjim ratovima. Iza ili bolje reči iznad toga svega biće SAD, UK i Kanada. Napoleona je pojela Ruska zima, Hitlera takođe , nadamo se da će se tradicija nastaviti . Američka noga neče preči rusku granicu jer ispred njih će biti istočno evropske zemlje koje su napunili borbenim sredstvima, a narazno po njima će padati ruski projektili. Amerikanci će opet na tuđim leđima izvlačiti ratove.

Nikola

pre 4 godine

Molim vas imajte na umu da je Hitle poslao na Rusiju 5 miliona profesionalnih vojnika, u tom "planu Barbarosa". Inace, 100, 500, 10,000 ili cak 100,000 americkih vojnika (a ovde se pominje tek stotinjak) zaista deluje kao vic ljudima koji su upuceni u tematiku

pinokio

pre 4 godine

Ovi bas u zadnje vreme ludnicu ne zakljucavaju . Pazi prebacili nekoliko stotina vojnika kauboja. Zemljo otvorise . Pa Hitler je imao najvecu pesadijsku armadu i istoriji i napao je Rusiju sa 4 miliona vojnika i pukao. A jos tada Rus nije imao NUK oruzije. Pa koga ovi zezaju i zasmevaju . Pa i da sa nekoliko miliona vojnika napadnu Rus ce neutronskim bombama sve to da pogusi za nekoliko sati. Obaska sto ce da gadja teritorije tih jedinica NUK projektilima u Mega-Tonama dakle brisanje ogrominih prostora u kratkom vremeu , bukvalno topljenje . Mislim ako neko napadne Rusiju to uopste nije sporno NUK odgovor sleduje , tu nema dileme ni diskusije . E sad dali ce neko imati muda da takav rizik prihvati , videcemo . Ako bi zapad krenuo , to je za njih KRAJ, e sad dali bi Rusija prezivela NUK napad zapada , ostaje da se vidi , ali zapad ga preziveo nebi sigurno . Pa onda izvolite napadajte . Osim ako tekt nije odabran pazljivo da zasmeje narod jer je danas 1 april .

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija