• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

07.04.2019

17:13

(VIDEO) PRVI SNIMCI PUTINOVE TVRĐAVE NA ARKTIKU! Ovo je NAJMOĆNIJA ruska baza NA SEVERU i uopšte NIJE SLUČAJNO OVDE PODIGNUTA!

Vesti

(VIDEO) PRVI SNIMCI PUTINOVE TVRĐAVE NA ARKTIKU! Ovo je NAJMOĆNIJA ruska baza NA SEVERU i uopšte NIJE SLUČAJNO OVDE PODIGNUTA!

Podeli vest

Ruska vojska uveliko radi na poboljšanju infrastrukture na Arktiku, osnivaju se nove baze i uređuju stare. Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je snimak dronom tehnološki najnaprednije i u isto vreme najsevernije vojne baze smeštene u Jakutiji

Baza nazvana "Severna detelina" operativna je od 2015. godine i tamo boravi oko 250 vojnika. Nalazi se na ostrvu Kotelni, verovatno na najmanje gostoljubivom području na planeti, a bliže je Aljasci nego Moskvi.

Izgrađena je u obliku tri lista, a zahvaljujući naprednoj tehnologiji, omogućen je lagodan boravak u bazi bez uticaja na životnu sredinu. Ima zaliha za godinu dana, u slučaju najgoreg scenarija.

Ovo je jedna od tri nove ruske baze iznad 75. paralele i deo je ruskog projekta kojim Moskva želi da potvrdi svoju vojnu snagu širom arktičke obale.

Ruska vojska navodi da je u poslednjih šest godina izgradila 475 vojnih lokacija koje se protežu od zapadne granice Rusije pa sve do Beringovog moreuza na istoku. Baza ima stambene i poslovne blokove koji su međusobno povezani, a 20-ak metara od centra baze nalazi se i mala pravoslavna kapela.

PRLJAVA IGRA! AMERIKANCI VEŽBALI NUKLEARNE NAPADE NA RUSIJU: Moskva odgovorila istom merom, NOVI HLADNI RAT ULAZI U AKTIVNU FAZU!

Baza je opremljena odbrambenim raketnim sistemima i sistemom srednjeg dometa "Pancir" koji je prilagođen ledenim uslovima i do minus 50 stepeni.

Misija baze je da zaštiti ruske interese na području koje brzo postaje geopolitičko žarište sukoba jer otapanje leda ovde oslobađa pristup velikim prirodnim resursima, pre svega nafti i gasu do kojih će svi želeti da dođu.

Procene govore da Arktik ima 22 odsto neotkrivenih konvencionalnih zaliha nafte i prirodnog gasa na svetu. Takođe, tu su i velike zalihe minerala i retkih metala.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DUSAN

pre 4 godine

EVROPA NIJE SVESNA DA AMER GURAJU EVROPU DAJE UNISTE RUSI A ONI PREKO BARE DASE SLADE

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija