• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.04.2019

22:26

EKONOMSKI KRAH! AMERIKA GUBI NA SVIM POLJIMA! Nešto što je pre više decenija izgledalo nemoguće sada je realnost?!

Vesti

EKONOMSKI KRAH! AMERIKA GUBI NA SVIM POLJIMA! Nešto što je pre više decenija izgledalo nemoguće sada je realnost?!

Podeli vest

Vašington više ne uspeva da nametne svoju ekonomsku politiku, čak ni saveznicima. Oni progone bahate američke tehnološke gigante, ne žele gas iz SAD, kao ni oružje

Amerika, koja je decenijama bila neprikosnovena ekonomska sila, počela je da puca na svim poljima, ocena je analitičara. Uprkos obećanju predsednika Donalda Trampa da će Ameriku ponovo učiniti velikom, njegova međunarodna ekonomska politika nije se pokazala efikasnom. Vašington sve manje uspeva da nametne svoju volju čak i saveznicima, koji više ne dozvoljavaju da se njegovi tehnološki giganti bahate, ne žele američki gas i odbijaju oružje iz SAD.

1. S-400

Foto: printscreen


Poslednji veliki ekonomski poraz SAD su doživele u saradnji s Turskom. Naime, Americi je, kao najvećem svetskom izvozniku oružja, stabilan izvor prihoda bilo snabdevanje vojnih saveznika. Međutim, Turska je kupila ruski raketni sistem S-400 umesto američkog "patriota", pa su SAD iz protesta obustavile isporuke svog aviona F-35 Ankari.

Ukoliko više takvih saveznika SAD bude odustalo od američkog oružja i potražilo povoljnije, to bi moglo dodatno da izbije pare iz budžeta Vašingtona. Bela kuća će morati da potroši još više novca na svoje gigante poput "Lokid Martina" i "Boinga", koji već imaju dovoljno drugih problema.

Dodatno, članice NATO sve više smanjuju svoje vojne budžete, dok ih zemlje koje nisu zavisne od američkog oružja, poput Kine, Indije i Rusije, povećavaju. To od država nezavisnih od SAD može napraviti velike izvoznike oružja.

2. "Severni tok 2"

Foto: Reuters/Ap/Fotomontaža


Težak poraz SAD su doživele i u energetici. Vašington je očekivao da će zavladati tim poljem, prodajući celom svetu svoj tečni prirodni gas (LNG), ali se to nije dogodilo. Poslednji udarac u toj oblasti Americi je zadala EU, koja je odlučila da kupi jeftiniji gas od Moskve i u saradnji sa "Gaspromom" od Rusije do Nemačke napravi gasovod "Severni tok 2". Iako Tramp svaki čas poziva Nemačku da napusti taj projekat, preteći sankcijama, Berlin ostaje pri svome.


3. Tehnološki giganti

Američki tehnološki giganti takođe su naišli na probleme u svetu, a posebno u EU. Brisel je nametnuo oštra pravila za poslovanje "Fejsbuku" i "Tviteru", kaznio "Amazon" zbog utaje poreza, a "Gugl" zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu mora da plati rekordnu kaznu od čak pet milijardi dolara. Sve te kompanije bahato su koristile svoj vodeći položaj, međutim, sada se suočavaju sa gubicima u EU i moraju da poštuju pravila poslovanja ili da odu.

4. "Huavej"

Foto: Reuters


Vašington je izgubio bitku i od Pekinga. Propao je pokušaj SAD da zaplaše ostale zapadne zemlje kako bi odustale od ugovora sa kineskim "Huavejom", koji namerava da izgradi 5G mrežu i telekomunikacione kompanije snabde potrebnom opremom. Amerikanci su nametali priču da će Peking preko infrastrukture za 5G špijunirati zapadne zemlje, ali na to niko nije naseo. Nije pomoglo ni to što je šefica te kineske firme Meng Vandžou uhapšena pod optužbom da je prekršila američke sankcije Iranu.

5. "Uber"
Pokušaj američkog "Ubera" da preuzme primat u svetu, nudeći vožnje povoljnije od taksista, takođe je propao. Kina, Turska, kao i veliki broj zemalja EU, jednim podzakonskim aktom uspele su da upropaste posao toj firmi. Sve te države nametnule su "Uberu" uslove koje ima i tradicionalni taksi prevoz, te je biznis američke firme propao.

PROFESOR MAJKL ČOSUDOVSKI: Jugoslaviju je Vašington "razorio" još 1974! KRVAVI DEO OBAVILA CIA!

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Cvele015

pre 5 godina

Zbog sankcija Iranu, samo je Boing izgubio posao vredan blizu 100 milijardi dolara, da ne govorim o poslovima vezanim za opremanje bolnica pa je tako Danaher korporacija, koja zastupa neke od najvecih proizvodjaca medicinske i laboratorijske opreme, izgubila posao vredan oko 10 milijardi dolara, a gde je sve ostalo.

Cvele015

pre 5 godina

Zbog sankcija Iranu, samo je Boing izgubio posao vredan blizu 100 milijardi dolara, da ne govorim o poslovima vezanim za opremanje bolnica pa je tako Danaher korporacija, koja zastupa neke od najvecih proizvodjaca medicinske i laboratorijske opreme, izgubila posao vredan oko 10 milijardi dolara, a gde je sve ostalo.

Penzioner

pre 5 godina

Tako treba. Nisu nista bolje ni zasluzili SAD, s obzirom koliko su zla naneli celome svetu !!!

Iko

pre 5 godina

Jedan obeleženi je razbio Rusiju a ovaj obeleženi razbiće amere.

mislav

pre 5 godina

Ali ako je ovo sve istina zanima me: 1. Ako se ekonomija ruši, zašto je onda u jednom kvartalu nedavno imala čak rast od 4.7%, brojka o kojoj Srbija samo može sanjati, a SAD ima redovno rast oko 3%. 2. Ako se tehnološki giganti "izbacuju", kako to da je Kina prigrlila Google i Amazon, sa milijardama investicija u poslovanje? Zašto su šefovi tih giganta, poput Bezosa još uvijek najbogatiji na svijetu? 3. Ako nitko ne želi američko oružje, zašto je onda prodaja istog PORASLA za 33% u 2018 godini u odnosu na 2017. Po prodaji u prvom kvartalu 2019 očekuje se daljni rast oko 25% u odnosu na 2018. Mogu pružiti dvadesetak relevantnih članaka, uključujuči ruske. 4. Ako nitko ne želi američku naftu i plin, zašto je prodaja nafte i plina SADa u 2018 bila rekordnog volumena, i kako to da je SAD bio samodostatan u proizvodnji plina i sirove nafte zadnjih 4-5 godina, što nije bio od kraja 70ih. Dapače, SAD ostvaruje rekorde u prodaji sirove nafte zadnje 2-3 godine. Gore spomenute činjenice svatko može pronaći u otprilike 5 minuta.

Saša

pre 5 godina

Amerika propala-hahahahaha... Brat mi tamo živi, znam iz prve ruke koliko je to totalno prebogata zemlja. Što ne objavite nešto istinito i normalno, npr.da je mala Italija ekonomski jača od onolike Putinove Rusije.

Robin Hud

pre 5 godina

Nema više nikakve dileme, udruženim snagama Rusija i Kina su već značajno skresale krila bahatim amerima i ohrabrene time mnoge zemlje dižu glavu i otvoreno pokazuju neposlušnost velikom bratu. Shvatili su konačno da od svih tih konfrontacija sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama štetu imaju samo drugi dok Amerika izvlači ekstra profit jer je sebi obezbedila ekskluzivna prava na poslove vredne hiljade milijardi. Dosta je bilo njihove hegemonije i izigravanja svetskog policajca. Živim za dan da vidim njih kako ponizno mole za oproštaj i milost ...

bosanac2

pre 5 godina

mene sto se tice nemali ni za hljeba koliko ste zla nanijeli svijetu uzeljni hljeba bili

jova

pre 5 godina

Anglo-Amerika propada po zakonu Božjim i dolazi 8.Kralj koji će vladati svetom,on je tu, i već preuzima svetsku vladavinu,( Sirija,Venecuela,sada Libija) tako je odredio Bog i tako će biti,i nijedan Bibliski nepismen čovek na zemlji to ne može da spreči. već 3.god.šaljem Informeru te Božje reči iz Biblije,kojih se vi stidite i plašite neobjavljujući ih. Nikada nezaboravite Bog je vlasnik zemlje i svega živoga i neživoga kako na nebu tako i na Zemlji i biće kako Bog kaže a ne kako BN.čovek kaže. Ja pišem Informeru zbog Dragana J Vučićevića jer se on bori za pravdu,i smatram da Informer nije satanski list, i bori se da ne bude. (Svaki list i TV.u kome ima laži i puno laži je satanski list i TV.) tako i Pink smatram da njie satanska Televizija i biri se da ne bude, kao ostale satanske Televizije u Srbiji.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17