• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.05.2019

22:30

TRAMP UCENIO KINEZE!  Odnosi dve velike sile nikad nisu bili lošiji

Vesti

TRAMP UCENIO KINEZE! Odnosi dve velike sile nikad nisu bili lošiji

Podeli vest

Američki predsednik zapretio je Pekingu da prihvati trgovinski sporazum sa SAD ili će situacija biti mnogo gora u njegovom drugom mandatu 2020. godine. Uveo im i carine na uvoz sve robe

Američki predsednik Donald Tramp žestoko je ucenio Kineze. On je Pekingu zapretio da će, u slučaju da sada ne prihvati trgovinski sporazum sa SAD, situacija biti mnogo gora u njegovom drugom mandatu 2020. godine. To je samo kap koja je prelila čašu u veoma lošim odnosima dve velike svetske sile.

Reketaška politika

Tramp je pretnje izneo u subotu na svom Tviter nalogu, dan nakon što je u Vašingtonu propala poslednja runda razgovora o trgovinskom sporazumu Amerike i Kine.

- Mislim da Kinezi osećaju da su tako teško potučeni u nedavnim pregovorima, da će možda čekati nove izbore 2020. godine u nadi da će imati više sreće ako demokrate pobede. U tom slučaju bi nastavili da izvlače iz Amerike čak 500 milijardi dolara godišnje - napisao je Tramp.

Zatim je dodao da taj scenario nije verovatan, zbog čega svojim kineskim partnerima savetuje da prihvate ono što im nudi.
- Jedini problem je što Kinezi znaju da ću ja opet pobediti, i to zato što SAD sada imaju najbolju ekonomiju i zaposlenost u svojoj istoriji. Kad se to dogodi, dil će za njih biti mnogo gori ako ga dogovorimo u mom drugom mandatu. Zato bi za Peking bilo mudro da sada donese odluku i prihvati trgovinski sporazum. Uostalom, ja volim da gomilam novac od visokih tarifa - zapretio je američki predsednik.

Lider SAD je istog dana kad su propali pregovori povećao carine sa 10 na 25 odsto na uvoz čak 200 milijardi dolara vredne kineske robe. Da bi Pekingu zadao poslednji udarac, ubrzo je uveo carine i na uvoz sve preostale kineske robe vredne 300 milijardi dolara. Ministarstvo trgovine u Pekingu odgovorilo je da će preduzeti potrebne protivmere, ali nije iznelo konkretne detalje. Međutim, pravi odgovor Kineza stigao je u nedeljnom izdanju uticajnog lista "Čajna global tajms". Oni su podvukli da je ponuda Vašingtona u trgovinskom dilu bila neprihvatljiva.

- Amerikanci su potcenili kinesku upornost. Nećemo se nikad predati niti pristati na uslove koji nas ponižavaju. Istina je da su SAD pokušale da nam nametnu svoju politiku, koja ugrožava naš suverenitet i dostojanstvo. Ti zahtevi su i doveli pregovore na rub propasti - objavio je ugledan medij u svom uvodniku.

U članku se dodaje da kineska strana veruje da su SAD donele impulsivnu odluku kad su iznova odlučile da povećaju carine na uvoz kineske robe.

- SAD znaju da se i kineska, ali i svetska javnost nada da će naše dve države uspeti da reše svoje međusobne ekonomske probleme zarad prosperiteta i razvoja cele planete - zaključili su Kinezi.

Novi razgovori u Pekingu

Međutim, stručnjaci smatraju da je malo verovatno da će trgovinski sporazum između Kine i Amerike u skorije vreme biti zaključen. Ipak, nastaviće se razgovori tim povodom, ali će nova runda biti održana u Pekingu.

Inače, predsednik SAD, otkad je ušao u Belu kuću, kritikuje Kinu zbog toga što ima suficit u trgovinskoj razmeni sa Amerikom u iznosu većem od 450 milijardi dolara. Tramp tvrdi da je to nepošteno i pokušava da smanji tu razliku. Takođe, SAD optužuju Kinu za krađu intelektualne imovine. 

Peking od početka tvrdi da su te optužbe nepravedne i da je suficit dobra stvar u ekonomskim odnosima. Takođe, kineski stručnjaci ističu da i Amerikanci imaju takođe suficit u njihovoj trgovinskoj razmeni sa Kinom, što Tramp negira. 

MOSKVA POKOPALA PLANOVE SAD, KIJEVA I NATO: Nikakve kapitulacije DNR i LNR ne može i neće biti!

Trgovinski rat SAD i Kine

Foto: Informer DN

 

- Tramp 2017. započeo istragu o kineskom izvozu u Ameriku
- U junu 2018. prvi put povećao carine sa 10 na 25 odsto na uvoz kineske robe u vrednosti od 250 milijardi dolara
- Kinezi momentalno odgovorili na te mere, pa su povećali carine na 25 odsto na uvoz američke robe u vrednosti od 110 milijardi dolara
- 10. maja 2019. povećao carine na uvoz sve preostale kineske robe
- 539 milijardi dolara vrednost je kineskog uvoza u Ameriku




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija