• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com/informer.rs

23.07.2019

10:28

INCIDENT KOD JUŽNE KOREJE, RUSIJA DEMANTOVALA DA JE PUCANO NA NJENE AVIONE: Da su zapucali usledio bi adekvatan odgovor!

Vesti

INCIDENT KOD JUŽNE KOREJE, RUSIJA DEMANTOVALA DA JE PUCANO NA NJENE AVIONE: Da su zapucali usledio bi adekvatan odgovor!

Podeli vest

Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije dva puta su narušili vazdušni prostor Južne Koreje u području Japanskog mora, navela je južnokorejska novinska agencija "Jonhap", međutim, rusko Ministarstvo odbrane ubrzo je to demantovalo, kao i navode da su u pravcu njenih aviona ispaljeni pucnji upozorenja

Korejska agencija naglašava da su bili podignuti lovci južnokorejskog Ratnog vazduhoplovstva, koji su čak i pucali u znak upozorenja.

Incident se desio u području ostrva Tokto, koje se nalazi istočno od južnog dela Korejskog poluostrva i predstavlja predmet spora između Seula i Tokija.

Prema verziji Komiteta načelnika štabova, u zonu PVO Južne Koreje ušla su tri aviona Rusije i dva kineska. Jedan ruski avion, kako tvrde u Komitetu - narušio je dva puta južnokorejski vazdušni prostor, i to oko 09 časova i 09 časova i 30 minuta po lokalnom vremenu.

Kako se navodi u verziji Komiteta - ovo je prvi slučaj da su ruski avioni prekršili vazdušni prostor Južne Koreje.

Načelnik Uprave bezbednosti pri predsedniku Južne Koreje Džong Ji Jong izrazio je protest sekretaru Saveta bezbednosti Rusije Nikolaju Patruševu u vezi sa incidentom, saopštila je administracija predsednika Južne Koreje.

Oglasilo se ubrzo i Ministarstvo odbrane Rusije saopštenjem da ruski avioni Tu-95MS nisu narušili vazdušni prostor drugih država tokom leta iznad Japanskog mora.

 

 

Kako se navodi, kod ostrva Tokto ruskim bombarderima su prišla dva južnokorejska lovca F-16, koji su izveli neprofesionalne manevre, prelazeći kurs ruskih strateških aviona i stvarajući pretnju za njihovu bezbednosti.

"Južnkorejski lovci nisu kontakirali posadu Tu-95MS i nakon ispaljivanja toplotnih mamaca iz F-16, izvele manevar, udaljivši se od ruskih aviona", navodi se u saopštenju.

(VIDEO) RUSI SLOMILI POKUŠAJ OFANZIVE DŽIHADISTA: Gomilali su oružje, pripremali rakete, a ONDA JE USLEDIO MUNJEVIT NAPAD S NEBA

Iz ruskog Ministarstva odbrane su saopštili da je, prema podacima objektivne kontrole, avion Tu-95MS leteo u skladu sa dogovorenim planom i u skladu sa međunarodnim pravom, na udaljenosti od 25 kilometara od ostrva Tokto. Vazdušni prostor Južne Koreje nije bio narušen.

Oni su dodali i da ovo nije prvi put da korejski piloti pokušavaju da ometu letove ruske avijacije iznad neutralnih voda Japanskog mora, pozivajući se na neku njihovu proizvoljnu zonu protivvazdušne odbrane, koju je i postavila sama Južna Koreja.

Takve "zone" nisu u skladu sa međunarodnim pravilima i ne priznaje ih Ruska Federacija "o čemu je više puta bilo saopšteno južnokorejskoj strani putem različitih kanala".

Oni su dodali da južnokorejski avioni nisu ispalili nikakve pucnje upozorenja. Da se to desilo - usledio bi odgovor.

"Nikakvog pucnja upozorenja nije bilo. Da su ruski piloti osetili pretnju za svoju bezbednost - odgovor bi usledio", naglasili su iz Ministarstva odbrane Rusije.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija