• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.08.2019

23:25

PUTIN TESTIRA BOMBU SUDNJEG DANA!  Amerikanci u panici zbog novog ruskog moćnog naoružanja

Vesti

PUTIN TESTIRA BOMBU SUDNJEG DANA! Amerikanci u panici zbog novog ruskog moćnog naoružanja

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin izvodi probe moćne krstareće rakete neograničenog dometa "burevestnik", u kojoj je nuklearni reaktor, piše CNN. Ona zato može u sekundi da uništi bilo koji deo planete

Ruski predsednik Vladimir Putin testira "oružje sudnjeg dana", piše američki medij CNN. U pitanju je moćna krstareća raketa neograničenog dometa "burevestnik", u kojoj je nuklearni reaktor, zbog čega ona može u sekundi da uništi bilo koji deo planete. Ta vest izazvala je paniku širom SAD, koje strepe da će Moskva napraviti toliko moćno oružje na koje Vašington neće imati odgovarajući odgovor.

Sama napada metu

Američki medij objavio je informaciju za vikend u tekstu pod nazivom: "Šta nam misteriozna eksplozija govori o ruskom oružju sudnjeg dana?" Na početku članka govori se o tome da su Rusi 8. avgusta testirali nepoznato oružje, a tokom probe se desila eksplozija.

"9M730 burevestnik"


- Krstareća raketa u kojoj je nuklearni reaktor
- Ima neograničen domet
- NATO je zove "SSC-X-9 skajfol"
- Može sama da napadne svoju metu iz neočekivanog ugla
- Prototip najavljen 1. marta 2018. i još se ne zna kad će ući u upotrebu

- Pripadnici ruske vojske i naučnici testirali su 8. avgusta novo naoružanje na poligonu Njonoksa blizu Severodvinska, u Arhangelskoj oblasti, na severu zemlje. Tokom probe desila se jaka detonacija u kojoj je poginulo devet osoba, uključujući i pet nuklearnih stručnjaka. U vazduhu su kasnije pronađeni tragovi radioaktivnog jona, zbog čega mnogi sumnjaju da je testirana krstareća raketa "burevestnik" - objavio je CNN.

U članku se dodaje da Rusi tu raketu službeno nazivaju "9M730 burevestnik", dok je NATO zove "SSC-X-9 skajfol". Njenu proizvodnju najavio je ruski predsednik Vladimir Putin još u martu 2018, kada je naglasio da se radi o jednom od najmoćnijih naoružanja koje je planeta ikada videla.
- Strateško oružje "burevestnik" nova je termonuklearna krstareća raketa, u kojoj je nuklearni reaktor. Ona praktično ima neograničen domet. To znači da može da obleti svet mnogo puta i stigne do bilo koje tačke na planeti. Zatim ima mogućnost da sama napadne svoju metu i to iz neočekivanog ugla, možda čak i danima nakon lansiranja - istakao je tada Putin.

Šojgu: Spremni da razgovaramo o raketama


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu poručio je juče da je spreman da razgovara sa SAD o Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa (INF), uprkos tome što su se Amerikanci povukli iz tog sporazuma.
- Mi zadržavamo vrata otvorena. Sve dok SAD ne razmeste raketne sisteme po Evropi, ni mi nećemo to uraditi - poručio je Šojgu.

Još nije poznato dokle su Rusi stigli sa testiranjem "burevestnika" i kada planiraju da je uvedu u upotrebu, ali ta raketa već uliva strah u kosti Zapadu. Saradnik britanskog Instituta za kopneno oružje "Džejn IHS markit" Džon Hokis navodi da takav projektil planeta još nije videla.
- S obzirom na to da Rusi tvrde da raketa ima neograničen domet, moglo bi se pretpostaviti da je to raketni motor koji uvlači vazduh i greje ga nuklearnim reaktorom s malim jezgrom. Problem je u tome što se nuklearni reaktor ne može koristiti za pogon rakete, a da se ona ne pretvori u "prljavu krilatu bombu" - smatra Hokis.

Nuklearni rat

Bezbednosni stručnjak sa britanskog vojnog Instituta za odbrambene i bezbednosne studije Mark Galeoti ističe da je u pitanju veoma opasno naoružanje.
- To zaista jeste oružje sudnjeg dana. To se ne bi moglo koristiti nu u čemu drugom, osim u nuklearnom ratu punih razmera. To je krstareća raketa, koja može da dugo ostane u vazduhu, a dok leti, za sobom bljuje radioaktivni pljusak - rekao je Galeoti.
On je dodao da su Amerikanci imali sličan projekat tokom 1960-ih godina, nazvan "Projekat Pluton", koji je napušten jer su naučnici zaključili da je previše opasan.

PUTIN: Nema rizika od radijacije posle eksplozije u Rusiji

Novo rusko oružje koje uliva strah u kosti Zapadu

Foto: sputnik

Mala nuklearna bojeva glava
Rusija je razvila toliko malu nuklearnu bojevu glavu da mogu da je nose krstareće rakete

Rakete na nuklearni pogon
Krajem 2017. uspešno je testirana raketa na nuklearni pogon. To nema nijedna zemlja na svetu

Krstareća raketa neograničene dužine leta
Krstareća raketa sa neograničenom dužinom leta može da pogodi bilo koju tačku na planeti i zaobiđe antiraketne sisteme. Kako bi letela neprimećeno, raketa može da menja putanju i visinu, tako da može da leti i među planinama, u klancima, kanjonima...

Hipersonična glajding bojeva glava
Rusija je razvila glajding (plutajuću) bojevu glavu bržu od zvuka, nazvanu "avangarda". Ona može da dostigne brzinu od 20 maha, odnosno 24.696 kilometara na čas (brzina zvuka je 1.234,8 kilometara na čas). Ima velike manevarske sposobnosti koje je čine imunom na sve protivraketno oružje koje danas postoji. Ta bojeva glava je testirana i ušla je u serijsku proizvodnju. 

Hipersonična raketa
Još jedno od naprednog oružja koje Rusija ima jeste hipersonični raketni sistem. On je testiran, a od 1. decembra 2017. pilot model je postavljen u južnoj Rusiji. Raketa se lansira iz aviona i dostiže brzinu od 10 maha, odnosno 12.348 kilometara na čas (brzina zvuka je 1.234,8 kilometara na čas), dok manevriše da bi probila protivvazdušnu odbranu. To oružje nazvano je "kinžal" (bodež) i može da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Podvodni stelt dron
Rusija je proizvela podvodni dron ogromne izdržljivosti sa stelt tehnologijom i nuklearnim reaktorom, koji je manji i moćniji nego kod ranijih modela. Dron može da se suprotstavi nosačima aviona i njihovim borbenim grupama, kao i da napada obalsku odbranu, a nevidljiv je na sistemima neprijatelja.

Teška interkontinentalna balistička raketa
Rusija aktivno testira novi raketni sistem sa teškom interkontinentalnom balističkom raketom "sarmat", koja može da dosegne bilo koju tačku na planeti. Konstruktori su stručnjaci ministartsva odbrane zajedno sa organizacijama aerokosmičke industrije.
Raketa "sarmat" teška je 200 tona. Ima kratku aktivnu fazu letenja, što komplikuje njeno presretanje antiraketnim sistemima. Tu raketu je moguće opremiti nuklearnim bojevim glavama, uključujući i one hipersonične.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ludi Milojko

pre 4 godine

jel opet ona sto je rokla u Sibiru i ubila 5 naucnika i podigla radiaktivnost.... nemoj opet da se nesto desi....

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija