• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net

23.08.2019

17:01

(VIDEO) ISPLOVILA PRVA PLUTAJUĆA NUKLEARKA! "Čudo tehnike" Rusa "šeta" vodama Arktika!

Vesti

(VIDEO) ISPLOVILA PRVA PLUTAJUĆA NUKLEARKA! "Čudo tehnike" Rusa "šeta" vodama Arktika!

Podeli vest

Elektrana "Akademik Lomonosov", koju je razvila ruska državna nuklearna kompanija Rosatom, krenula je na put dug 5.000 kilometara

Nuklearka će ploviti kroz vode Arktika da bi stigla do Čukotske oblasti koju od Aljaske deli Beringov moreuz, prenosi Rojters.

Postrojenje na nuklearni pogon zameniće elektranu na ugalj, kao i dotrajalu elektranu koja strujom snabdeva više od 50.000 stanovnika grada Pevek.

Elektranu će do Peveka vući tri tegljača, a pristajanje se očekuje krajem septembra, prenosi BBC.

Britanski medij navodi da je jedan od zadataka elektrane i napajanje strujom rudarskog kompleksa Čaun-Bilibin na Čukotki, u okviru kojeg su i rudnici zlata, ali i naftnih platformi u ruskom Arktiku.

Postoji i ideja da se priključi na postrojenje za desalinizaciju, za proizvodnju pijaće vode, što bi donelo korist mnogim ostrvskim državama, navodi BBC.

- Iskorišćeno visoko radioaktivno gorivo ostaće u plovilu- kažu iz Rosatoma i ističu da je elektrana bezbedna i da može da služi kao novi izvor energije za najizolovanije zajednice na svetu, ali su ekolozi izrazili zabrinutost zbog rizika od nuklearnih akcidenata, pa su je tako u Grinpisu nazvali "nuklearnim Titanikom".

(VIDEO) ČUDO NEVIĐENO! Plutajuća nuklearka stigla u Murmansk, praviće struju za 100.000 ljudi, A OTPORNA JE I NA CUNAMI!

Rašid Alimov iz tog pokreta ocenjuje za Rojters da elektrana nije razvijena s ciljem da zadovolji energetske potrebe Čukotke, već kao model za potencijalne inostrane kupce, dok Dmitrij Aleksenko iz Rosatoma uverava javnost da to nije tačno.

- Ova plutajuća nuklearka nikako ne može da naškodi životnoj okolini, naprotiv, može samo da ima pozitivan efekat- kazao je Aleksenko.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija