• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno.com

15.09.2019

22:25 >> 22:30

ŠOK OTKRIĆE, KOJE SU AMERI HTELI DA SAKRIJU PO SVAKU CENU! Jemenski dronovi glatko "prošli" SISTEME "PATRIOT" tokom  napada na saudijske rafinerije!

Vesti

ŠOK OTKRIĆE, KOJE SU AMERI HTELI DA SAKRIJU PO SVAKU CENU! Jemenski dronovi glatko "prošli" SISTEME "PATRIOT" tokom napada na saudijske rafinerije!

Podeli vest

Američki sastavi „Partiot" su još jednom pokazali da su krajnje nedelotvorni, po drugi put u Jemenu. Naime, tokom napada na međunarodni aerodrom "Kralj Kaled" u Rijadu 2017. su jemenski borci uspešno jednim od projektila pogodili metu, iako su saudijske i američke snage tvrdile suprotno.

Sada su, noću pre subote, dva jemenska bespilotna aviona Qasef-K2 uspela proći vazdušnim prostorom Saudijske Arabije, koji je u tom delu pod zaštitom protivvazdušnih odbrambenih sastava „Patriot", i uništiti najveću rafineriju nafte kompanije Saudi Aramko u području grada Abkaika.

Uprkos ćutanju službenog Rijada, prema video zapisima i fotografijama se pokazalo kako je napad jemenskih boraca bio uspešan, dok je, kako navode brojni izvori, u napadu korišteno samo nekoliko napadačkih „dronova kamikaza".

Prema najnovijim podacima su neke od bespilotnih letelica Huti boraca bile oborene, međutim, protivvazdušni i protivraketni sastavi su još uvek pokazali izuzetno nisku delotvornost.

Važno je napomenuti da je napad jemenskih boraca izveden s vrlo velike udaljenosti, iako se do sada pretpostavljalo da je najefikasniji domet udara njihovih bespilotnih letelica relativno mali.

Podsetimo da su jemenski borci ranije lansirali balističku raketu na grad Damam, pokazujući tako spremnost za napad i na udaljena područja u Saudijskoj Arabiji.

- Naše snage pomoću deset bespilotnih letelica izvele veliku operaciju, udarivši na dvije rafinerije Abkaik i Kurais na istoku Saudijske Arabije. Ovo je najveća operacija u dubinama kraljevstva - rekao je službeni glasnogovornik vazduhoplovnih snaga jemenskih boraca za lokalni kanala Al Masira.

Napomenuo je da je operacija izvedena nakon pažljivog izviđanja. Predstavnik pokreta obećao je da će se takvi napadi nastaviti u mnogo većim razmerima sve dok kraljevstvo ne prestane s neprijateljstvima u Jemenu.

Ranije su Huti proveli napad dronovima na polja i rafinerije nafte u području Šeyba u Saudijskoj Arabiji, što je dovelo do paljenja gasne fabrike na terenu. Kao odgovor, arapska koalicija napala je položaje Husita u severnom Jemenu.

Od 2014. u Jemenu traju borbe između snaga na strani odbeglog predsednika Abda Rabua Mansura Hadija i jemenskih Huti boraca i pokreta Ansarula. Od marta 2015. godine je nekoliko arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom stalo na stranu Hadija i pokrenuli su agresiju na siromašni Jemen, uzrokujući trenutno najgoru humanitarnu krizu na planeti. Od tada su Huti, osim što nisu dozvolili agresoru da zauzme zemlju, počeli sprovoditi napade na Saudijsku Arabiju, kao odgovor na bombardiranje civilne infrastrukture i njihovih objekata u zapadnom Jemenu.

Pogledajte i poređenje sistema Patriot i ruskog S-400!!!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Crni

pre 4 godine

Mislim da je ispravnije reci da Patriot radi ali ne radi dovoljno dobro u zemljama kojima su ga SAD prodale, ubedjen sam da samo njihov radi perfekno a ostali imaju neku “nenamernu” gresku. Oni to rade zbog sebe jer moze se desiti da neka od zemalja koje imaju milijarede dolara u kesu, nafti i gasu poput S arabije otkaze poslusnost u nekom trenutku pa da onda mogu bez problema da ih bombarduju. Slicno je kod Rusa samo sto oni to rade na ljudski nacin svima prodaju isti S400 al za sebe imaju spreman S500

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija