• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: J. Matijašević

17.12.2016

09:54

BLJAK! UŽASNA ISTINA O OMILJENOM DODATKU SENDVIČIMA: Od pokvarenog kačkavalja PRAVE TOPLJENI SIR!

Zaštitnik potrošača

BLJAK! UŽASNA ISTINA O OMILJENOM DODATKU SENDVIČIMA: Od pokvarenog kačkavalja PRAVE TOPLJENI SIR!

Podeli vest

Sirevi kojima je istekao rok termički se obrađuju, dodaju im se aditivi, pojačivači ukusa i mirisa, a zatim se prodaju kao nov proizvod. Ukoliko se često jedu, mogu da izazovu oštećenja organa za varenje, alergije, povećanje holesterola, tvrde stručnjaci

Kad se u proizvodnju vrati neispravni kačkavalj, radnici ga pretapaju i termički obrađuju na visokim temperaturama,
Jovana Srejić, nutricionista

Topljeni sirevi u listićima ili kao namaz koje kupujemo u prodavnicama najčešće se prave od kačkavalja kojima je istekao rok, tvrdi za Zaštitnik potrošača nutricionista Jovana Srejić! Prema njenim rečima, ovi mlečni proizvodi se nedelju dana pre isteka roka trajanja iz trgovine vraćaju proizvođačima, nakon čega se prerađuju i od njih se pravi tost topljeni sir, što je van svih prehrambenih propisa!

Pomoću raznih emulgatora, pojačivača ukusa, začina, boja i aditiva se pravi ukus, ali i miris namirnice kojoj je istekao rok, naglašava Srejićeva.

- Kad se u proizvodnju vrati neispravni kačkavalj, radnici ga pretapaju i termički obrađuju na visokim temperaturama. Zatim se dodaje mnogo štetnih sastojaka sa E oznakom kako bi bio rastegljiv, slan, ukusan i imao duži rok trajanja. Zbog načina proizvodnje i svih tih dodataka koji se stavljaju svakodnevnom upotrebom topljenog sira može doći do oštećenja organa za varanje, povećanog holesterol u krvi, raznih alergija - objašnjava Srejićeva.

Topljeni sirevi puni aditiva

Topljeni sirevi puni su aditiva, a jedan od glavnih sastojaka su soli za topljenje i emulgovanje. Tako se u proizvodnji topljenih sireva obavezno koriste soli fosforne kiseline (difosfati, natrijumovi i kalcijumovi fosfati, polifosfati), koje u visokoj koncentraciji mogu da poremete apsorpciju pojedinih minerala u organizmu, prvenstveno kalcijuma, i tako smanje koštanu masu.
Na unos fosfata treba posebno paziti kod dece. Maksimalan dnevni dopušteni unos je 70 miligrama po kilogramu telesne mase. Osim fosfata, dodaju se i sorbati, citrati, kao i supstance za poboljšanje boje i arome. Topljeni sirevi uglavnom imaju oko 40 odsto masti, pa sadrže oko 300 kalorija na 100 grama.
 

Informer

Karagenan, ksantan i karuba guma su zgušnjivači koje pojedini proizvođači vole da dodaju kako bi dobili željenu konzistenciju. Iako nije reč o štetnim sastojcima, potrošačima se s pravom ne sviđa činjenica da njihov omiljeni "topljeni sir" zapravo velikim delom čine razni dodaci, a ne sam sir.
Topljeni sirevi se mogu praviti od jedne ili više vrsta sireva, tu nema ograničenja, tako da se u njihovoj proizvodnji industrijski viškovi mogu dobro iskoristiti. Proizvođači su jedino dužni na deklaracijama da navedu vrstu sira od kojih se pravi, odnosno je li sirovina ekstratvrdi, tvrdi, polutvrdi, meki ili sveži sir. Topljeni sir se uglavnom pravi od tvrdog ili polutvrdog sira.
Ako je u nazivu topljenog sira navedena i vrsta, na primer gauda ili ementaler, to znači da bi tog sira trebalo da ima najmanje 75 odsto. Ali topljeni sirevi se uglavnom prave od više vrsta sira. Osim ostataka, u njih se dodaju surutka, mleko u prahu, maslac ili mlečne belančevine.

Njenu priču potvrdila je i Jelena Ž., radnica jedne velike prehrambene industrije koja proizvodi ovu vrstu sireva. Ona otkriva za Zaštitnik potrošača šta se dešava u prostorijama gde se prave mlečni prehrambeni proizvodi!
 

Pogotovo je opasno što ove namirnice najviše jedu deca, jer se stavljaju u sendviče ili pice
Miroslav Stojšić, bivši načelnik Veterinarske inspekcije

- Pre nekoliko godina došlo je do smene direktora, pa, kao što dolikuje, novi šef je krenuo u obilazak fabrike. Kad smo stigli do dela gde se prerađuju prerađevine i gde od neispravnog pravimo ispravno, on je rekao: "Aha, to je otpad", na šta smo mu mi objasnili čemu to služi. Usred sobe obložene keramičkim pločicama, naspram uređaja za topljenje, stajala je gomila nabacanih pokvarenih sireva. Bili su raznih dimenzija i vrsta, deformisani, sasušeni, zeleni i beli od buđi i plesni koja se uhvatila na njima, neki su bili naduti od procesa vrenja. Objašnjeno mu je da se ništa ne baca i da se od toga prave listići i trouglići sira, da se u istopljenu masu dodaju začini i sve to ide u kalupe. Čovek je bio šokiran, nama radnicima je to bila normalna pojava - ispričala je naša sagovornica koja je želela da ostane anonimna.

Šta izaziva konzumiranje ovog proizvoda:
* oboljenje organa za varenje
* povišen holesterol
* razne alergije    

Da ovi proizvodi narušavaju bezbednost i zdravlje ljudi i da inspektori hitno moraju stati na put proizvođačima koji ovakvu robu prodaju, tvrde mnogi stručnjaci.

Veterinar i bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić upozorava da bi inspektori češće trebalo da kontrolišu fabrike i velike prodajne lance i hitno promene pravilnik o hrani!

- Ovo nije ništa novo. Svašta oni nama "uvaljuju" da kupujemo i jedemo. Ovakve mlečne prerađevine nisu ispravne niti zdrave. Pogotovo je opasno što njih najviše jedu deca, koja vole da ih stavljaju na sendviče ili pice. Proizvođači ne žele da budu na gubitku, da bace svu neispravnu robu, pa nam na kvarno plasiraju ove proizvode. Mora da postoji veća kontrola i da jedan pravilnik bude zakonski za sve proizvođače - ističe Stojšić.

Mora se pratiti put pokvarene robe s istekom roka i tako otkriti gde ona tačno završi
Zoran Nikolić, NOPS

S njim je saglasan i potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Zoran Nikolić.

- Ako se utvrdi da je ovo zaista istina, to je skandal! Ovde su na udaru potrošači i ne sme se dozvoliti da ih proizvođači tako truju. Mora se pratiti put pokvarene robe s istekom roka i tako otkriti gde ona završi. Da li na deponiji ili opet u magacinima, gde čeka preradu?! Takvim proizvodima uopšte nije mesto u prodaji niti u potrošačkim korpama - izričit je Nikolić.

PALILI SMO LISTIĆE TOPLJENOG SIRA: I gori i smrdi kao plastika!

Informer

Internet je pun snimaka ljudi koji pale topljeni sir. I novinari Zaštitnika potrošača su odlučili da izvedu ovaj mali eksperiment. Pod plamenom upaljača listići tamno žutog sira su se skupljali kao da su od plastike, a prostorijom se širio neugodan miris.
 

Očekivali smo da će pod temepraturom sir da se pretvara u tečnu masu, ali se umesto toga skupljao i crneo, baš kao kada se zapali komad plastike. Za ovaj eksperiment koristili smo listiće sira "Snack" iz brenda "Silbo", austrijske proizvodnje. Na deklaraciji piše da je to prehrambeni proizvod od topljenog sira i biljne masti. Sadrži:
- 49 % sira
- vodu
- biljna mast - palmina 16 %
- mleko u prahu
- mlečne belančevine
- emulgatore E 452, E 341 (polifosfati i kalcijum fosfati)
- boje E160a i E160c
- regulator kiselosti E500  

 

 

 


 


 

 

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
XXL

pre 7 godina

Jedite zdravo - mlečne proizvode. Samo još kravu da nađemo da snimimo reklamu. Je l' to poruka mlečne industrije?

Bane

pre 7 godina

Koje otkrice, jos pre 30 godina pricala mi zena koja je radila u industriji mesa sta sve ide u pastetu, vraceno meso iz prodavnica, kao tone prasica koji se nisu prodali za novu godinu i vec su poceli da se budjave unutra, sve se to samelje, termicki obradi i dobije neka bezukusna masa, potom se dodaje vestacka aroma i eto pasteta (pa steta da se baci).

Vita

pre 7 godina

Niko nama nije kriv što hoćemo da jedemo đubre. Nađete svoje prodavce na pijaci koji imaju kvalitetne domaće proizvode i od njih kupujete. Koji moroni pored prelepih naših domaćih svežih i sušenih sireva kupuju to đubre.

marginalno

pre 7 godina

Načujem da se mleko kome je istekao rok trajnosti ponovo vraća u "proizvodnju" , naravno uz neke dodatke i aditive pa kad deca dobiju stomačne probleme čuje se dijagnoza: stomačni grip... Nisam stručnjak ali bilo je stomačnog gripa i u mojoj porodici.

selena

pre 7 godina

Javna zahvalnost mojoj Dobrici,zeni koja mi pravi kackavalj od mleka, soli i limunovog soka.Prodaje ga po 500 din.kg i uvek je svez i ukusan.Kad procitam ovakav tekst jos vise sam srecna sto ona postoji .Ljudi i u vasim sredinama sigurno postoje zene koje umeju da prave kackavalj samo ih treba potraziti umesto sto jedete plastiku iz inostranstva .

venik

pre 7 godina

A sta se desava sa sladoledima (stapic, kornet)..... I oni se ..... Mislite o tome...

Politika

TRI DANA JE TRAJALA NASILNA BLOKADA ULAZA U TUŽILAŠTVO I SUD NOVOG SADA! Vučević: Advokatska komora Vojvodine to nijednom nije osudila, a njen predsednik je imao dvojnu ulogu
Politika

TRI DANA JE TRAJALA NASILNA BLOKADA ULAZA U TUŽILAŠTVO I SUD NOVOG SADA! Vučević: Advokatska komora Vojvodine to nijednom nije osudila, a njen predsednik je imao dvojnu ulogu

Tri dana je trajala nasilna blokada ulaza u zgradu tužilaštva i suda u Novom Sadu koju su organizovale pojedine opozicione stranke istovremeno onemogućavajući radnicima tužilaštva, suda i advokatima da obavljaju svoj posao, a građanima da dobiju pravnu zaštitu, poručio je premijer Srbije Miloš Vučević.

23.11.2024

18:04

TV

Hronika

EKSKLUZIVNO! Ovako sada izgleda nesuđeni atentator na Đinđića! Zovu ga "doktor za zolju", a odrobijao je 15 godina! (FOTO)
Hronika

EKSKLUZIVNO! Ovako sada izgleda nesuđeni atentator na Đinđića! Zovu ga "doktor za zolju", a odrobijao je 15 godina! (FOTO)

Željko Tojaga zvani Žmigi (54), nekadašnji pripadnik kasnije rasformirane Jedinice za specijalne operacije, koji je aprila 2018. godine izašao iz zatvora pošto je odslužio kaznu od 15 godine, na koju je bio osuđen zbog pokušaja ubistva premijera Zorana Đinđića kod hale "Limes" 21. februara 2003. godine, poslednji put je viđen u javnosti u julu 2022. godine na sahrani Milorada Bracanovića

23.11.2024

15:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

"Doživotna zabrana ulaska u Srbiju ovoj iskrivljenoj pojavi!" Karleuša zgrožena Severininim govorom mržnje: Da li bi se smejala da ti sina odvedu u Jasenovac?!
Estrada

"Doživotna zabrana ulaska u Srbiju ovoj iskrivljenoj pojavi!" Karleuša zgrožena Severininim govorom mržnje: Da li bi se smejala da ti sina odvedu u Jasenovac?!

Jelena Karleuša javno je osudila skandaloznu antisrpsku kampanju Severine Vučković, koja je poslednjim intervjuom kulminirala. Tom prilikom, muzička zvezda podsetila je na dečji logor u Jasenovcu, tražila zabranu ulaska u Srbiju kontroverznoj Splićanki, ali i oduzimanje starateljstva nad njenim sinom Aleksandrom Popovićem.

23.11.2024

14:16