• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

30.03.2017

08:54

KREDIT ZAHTEVNIJI, A LIZING SKUPLJI! Evo koji je najbolji način za kupovinu NOVOG AUTOMOBILA NA RATE!

Zaštitnik potrošača

KREDIT ZAHTEVNIJI, A LIZING SKUPLJI! Evo koji je najbolji način za kupovinu NOVOG AUTOMOBILA NA RATE!

Podeli vest

U slučaju finansijskog lizinga, sve do trenutka otplate, vi ste samo korisnik vozila, dok su sa kreditom kola odmah nakon kupovine vaše vlasništvo i možete sa njim raditi šta hoćete

Idealna kreditna opcija ne postoji i izbor između ovih opcija će zavisiti od potreba i mogućnosti kupaca

Kupovina novog automobila za one koji nemaju spremnu gotovinu nameće pitanje da li je isplativije ponoviti se uz pomoć auto-kredita ili finansijskog lizinga.

Zaštitnik potrošača pokušaće da vam pomogne prilikom donošenja odluke koja ovih dana muči one koji bi da iskoriste pogodnosti predstojećeg sajma automobila i časte se novim četvorotočkašem.

Ono što treba da znate jeste da za obe opcije morate da imate određenu sumu gotovine jer oba načina plaćanja podrazumevaju učešće. Kod finansijskog lizinga minimum učešća je pet procenata, dok krediti banke uglavnom zahtevaju minimum 30 odsto od ukupne pozajmice.

Dinarski krediti bez učešća

Banke nude i auto-kredite indeksirane u dinarima. Njihova prednost je što ne postoji rizik od promene kursa, ali je kamatna stopa viša od onih koji su indeksirani u evrima. Međutim, najveća prednost ove pozajmice je što ne zahteva učešće, ali je kasko osiguranje obavezno. Zalog za ovu pozajmicu je upravo automobil koji ste kupili. Takođe, namenjen je za kupovinu jeftinijih automobila, vrednosti do 1.650.000 dinara.

Iznos kredita                             1.650.000 din.
Rok otplate                                60 meseci
Mesečna rata                            35.576 dinara
Naknada za obradu kredita    16.500 dinara
UKUPNO:                                   2.151.060

Automobil kupljen na kredit je vaše vlasništvo, ali ste najčešće banci u obavezi da date zalog na vozilo, što u slučaju neredovne isplate mesečnih obaveza korisnika kredita daje za pravo banci da postane vlasnik vozila. Takođe, imajte na umu da ćete povoljnije uslove imati ako ste klijent banke od koje uzimate kredit (niža je kamata, i jeftinija je nadoknada za obradu kredita).

Alternativa kupovini automobila na kredit je finansijski lizing. Osnovna razlika između auto-kredita i kupovine automobila putem finansijskog lizinga jeste u tome što u drugom slučaju ne postajete vlasnik automobila sve do otplate finansijskih obaveza iz ugovora.

Tačnije, u slučaju finansijskog lizinga, sve do trenutka otplate, vi ste samo korisnik vozila, a ugovorom se definiše način sticanja vlasništva nad vozilom nakon isplate svih mesečnih rata.

Finansijski lizing podrazumeva i kasko osiguranje vozila tokom perioda plaćanja mesečnih rata u korist lizing kompanije. To znači da u slučaju štete na vozilu lizing kompanija naplaćuje od osiguravajuće kuće naknadu štete i tek posle naplate nedospelih glavnica ili rata ostatak isplaćuje korisniku lizinga.

Trošak osiguranja vozila je odvojen od naknada koje korisnik lizinga mesečno plaća lizing kompaniji i predstavlja dodatni trošak za korisnika lizinga.

Informer

S druge strane, prednost lizinga je što podrazumeva jednostavniju i kraću proceduru odobravanja od bankarskih kredita, ali nosi i značajno više troškove kod obrade zahteva, poreskih troškova, troškove registracije, troškova osiguranja i ostalih naknada. S druge strane, finansijski lizing ne zahteva dodatna sredstva obezbeđenja (menice, žirante...) i jedino sredstvo obezbeđenja je vozilo, koje je i predmet lizinga. Možda najveća prednost lizinga u odnosu na kredit jeste manje minimalno učešće koje je za lizing pet procenata od vrednosti automobila.

- Kao što se može videti iz prednosti i nedostataka auto-kredita i finansijskog lizinga, univerzalna idealna kreditna opcija ne postoji i izbor između ovih opcija će zavisiti od potreba i mogućnosti kupaca automobila. U slučaju da su vam brzina odobravanja kreditnih sredstava ili što manja sredstva obezbeđenja bitna, bolja opcija je svakako finansijski lizing. U slučaju da vam je značajnija što niža cena pozajmljenih sredstava, u najvećem broju slučajeva bolja opcija će biti bankarski auto-kredit - objašnjavaju stručnjaci finansijskog portala "Kamatica".

Osiguranje poskupljuje finansijski lizing

U prikazanim tabelama ilustrovali smo kupovinu automobila sa obe opcije - auto-kredit i finansijski lizing. Primeri su dati na osnovu kalkulatora jedne od banaka koja posluje na našem tržištu. Ono što je zanimljivo jeste da za automobil od 12.000 evra sa periodom otplate na 60 meseci i učešćem od 30 odsto krajnja suma koju korisnik vraća skoro je identična. Međutim, kada je reč o lizingu na sve to treba dodati kasko osiguranje čija cena zavisi od tipa vozila, ali i osiguravajuće kuće kod koje kupujete polisu.

Informer

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mr mark

pre 4 godine

KAKO DOBITI POMOĆ ZA ZAPOŠLJAVANJE @ 2% KAMATNE STOPE Nisam bio siguran da ću dobiti zakonitog kreditnog zajmodavca online Ali kad više nisam mogao da se suočim sa svojim dugom, moj sin je bio na bolničkom krevetu zbog operacije koja je uključivala ogroman novac, a takođe mi je trebalo nešto novca da refinansiram i dobijem dobar dom onda imam da traži pomoć od prijatelja i kada više nije bilo nade, odlučila sam da odem na internet i potražim zajam i pronađem MARK WILLIAMS FONDOVE sa kamatnom stopom od 2% i primenjujem odmah sa mojim detaljima prema uputstvu. U roku od sedam dana od moje prijave, on mi je uplatio iznos kredita bez skrivenih troškova i mogao bih se pobrinuti za medicinske račune svog sina, obnoviti račun i platiti dug. Savjetovaću svakom tražiocu kredita da kontaktira MARK WILLIAMS FUNDS sa (markwilliamstrustfirm@gmail.com) za jednostavnu i sigurnu transakciju

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija