• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. L / K. P.

28.09.2018

08:57

OVO JE NAJPRLJAVIJI TRIK MOBILNIH OPERATERA U SRBIJI! Telefoni za 1 dinar NE POSTOJE, to je velika prevara potrošača!

Zaštitnik potrošača

OVO JE NAJPRLJAVIJI TRIK MOBILNIH OPERATERA U SRBIJI! Telefoni za 1 dinar NE POSTOJE, to je velika prevara potrošača!

Podeli vest

Da je tako, najbolje ilustruje akcija VIP-a gde je pretplata, ako uzimate telefon za dinar, skuplja od 700, pa sve do 1.900 dinara mesečno nego da ste isti taj paket uzeli bez uređaja. Ništa bolja situacija nije ni u "Telenoru"

Mobilni telefoni "za dinar" ili samo nekoliko hiljada koje vam nude operateri ne postoje i reč je o jednoj velikoj obmani! Zapravo, kroz redovnu pretplatu vi te telefone uredno otplatite po komercijalnoj ceni a da toga niste ni svesni. Kako zapravo funkcioniše čitavo kolo obmane, najbolje ilustruje primer koji nudi kompanija VIP kroz svoje NEO tarife, a koje se agresivno promovišu kroz sva sredstva informisanja.

Naši potrošači moraju da nauče da žive u vremenu kada druga strana ne bira sredstva kako da dođe do zarade i visokog profita
Petar Bogosavljević, Pokreta za zaštitu potrošača

Primera radi, NEO 2 tarifa (neograničeni minuti i 2 gigabajta interneta) reklamira se po ceni od 999 dinara. Međutim, ako želite da uzmete neki mobilni uređaj za dinar, automatski ta pretplata je 1.699 dinara. Ako to pomnožimo sa 24 meseca, koliko traje ugovorna obaveza, dolazimo do dodatnih 16.700 dinara, koliko otprilike u prodavnici i koštaju telefoni koji vam se nude "za dinar". Što je telefon bolji, doplata raste. Ako, na primer, odaberete sledeću, skuplju NEO 4 tarifu, sa uređajem ona košta 1.000 dinara više nego bez njega. Dakle, telefon koji vam se uz NEO 4 nudi za dinar plaćate još 24.000 dinara. Sledeća viša tarifa znači cifru od 38.400 dinara, a najskuplja 45.600.

ŠOKANTNO! SVAKI PETI MOBILNI TELEFON JE FALSIFIKAT! Proverite da li je i vaš među njima!

Ništa bolja situacija nije ni i u "Telenoru". Na primer, paket "total 2" bez uređaja je 600 dinara jeftiniji nego kada uzmete neki od telefona koje vam nude od 1 dinara, pa naviše. Najveća razlika je kod "premijum" paketa, gde je razlika između ponude sa uređajem ili bez njega čak 3.500 dinara na mesečnom nivou, odnosno za čitavu ugovornu obavezu od 24 meseca je 84.000 dinara. To je zapravo udeo u ceni telefona koji vam operateri prodaju navodno za dinar ili nekoliko hiljada.

Ako uz paket kupite i telefon, ne možete da raskinete ugovor

Nenad Bumbić naglašava da odluka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, po kojoj su mobilni operateri VIP i "Telenor" dužni da raskinu ugovor na inicijativu potrošača, ne važi ukoliko ste uz paket kupili i telefon.
- Potrošači moraju biti svesni da ukoliko kupe telefon uz ugovor, onda taj isti ugovor neće moći tako lako da raskinu, jer su uz njega dobili telefon. Iznos koji kupci moraju da plate za telefon biće toliki da im se ne isplati da raskinu ugovor. To je još jedna preporuka zašto odvojeno treba da se kupuju mobilni telefoni i tarifni paketi - kaže Bumbić i napominje da udruženje na čijem je čelu najviše zahteva koji se tiču pokvarenih telefona ima upravo za VIP.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević ističe da operateri obmanjuje potrošače netačnim reklamama i savetuje ih da ne kupuju na "prvu loptu", već da se prvo raspitaju šta je povoljnije.

- Naši potrošači moraju da nauče da žive u vremenu kada druga strana ne bira sredstva kako da dođe do zarade i visokog profita. Kupci moraju da nauče kako da ne veruju na reč trgovcima, već moraju unapred o svemu da se raspitaju. Tek tada će znati da će ga taj telefon, iako se reklamira za dinar, koštati mnogo više. Operateri ovakvim reklamiranjem obmanjuju i dovode potrošače u zabludu da će kupiti telefon za dinar, a zapravo će ga koštati skuplje nego da je na primer u VIP-u uzeo samo pretplatu, a telefon kupio za gotov novac na drugom mestu - kaze Bogosavljević.

Sa njim je saglasan i predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić. On savetuje kupce da ne nasedaju na trikove, jer telefoni koje nude za dinar zapravo koštaju mnogo više.

Zakon

Zakon zabranjuje "vezanu kupovinu", odnosno trgovac ne sme da uz tarifni paket nudi telefon za dinar, ukoliko taj telefon za iste pare ne može da se kupi bez paketa
Nenad Bumbić, Zaštita potrošača

- Potrošačima uvek ispadne jeftinije da odvojeno kupe telefon i tarifni paket! Savetujem kupce da ne nasedaju na reklame u kojima ih navlače da kupe telefon za samo jedan dinar, jer nisu istinite. Jedan isti tarifni paket je skuplji ukoliko kupujete telefon uz njega, tako da mobilni telefon ne može da košta samo jedan dinar. Kada pomnožite 24 meseca, kolika je ugovorna obaveza, sa razlikom u ceni tarifnih paketa sa uređajem i bez njega, dobijete sasvim dovoljno novca za kupovinu tog istog telefona. To je klasična prevara i takvim oglašavanjem VIP navodi svoje potrošače na pogrešne ekonomske odluke koje drastično utiču na vaš novčanik - upozorava Bumbić i dodaje da krši i Zakon o zaštiti potrošača nudeći telefone za dinar.

VIP OSIGURANJE JE ŽESTOKO DRANJE! Primamljiva ponuda mobilnog operatera i osiguravajuće kuće JE OZBILJNA NAVLAKUŠA!

- I ne samo to, operateri krše Zakon o zaštiti potrošača. Ovaj zakon zabranjuje "vezanu kupovinu", odnosno trgovac ne sme da uz tarifni paket nudi telefon za dinar, ukoliko taj telefon za iste pare ne može da se kupi bez paketa. Može li kupac da uđe u neku od VIP ili "Telenor" radnji, kupi samo telefon i da ga plati jedan dinar? Ne može! Tako da oni uopšte ne bi smeli tako da se reklamiraju - jasan je Bumbić.

Foto: Informer

Telefoni koje prodaju za dinar već korišćeni?!

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije čak tvrde da mobilni operateri prodaju, uz pakete, telefone za jedan dinar koji su sumnjivog porekla i nemoguće im je ući u trag. U ovoj organizaciji, komentarišući sumnje pojedinih građana da su mobilni telefoni koji se prodaju za jedan dinar već korišćeni i reparirani, kažu da ti telefoni možda stvarno i vrede jedan dinar, ali da nije samo to problem.
- Možda stvarno vrede samo jedan dinar i nemaju nikakvo pravo da naplaćuju bilo šta više od jednog dinara - kažu u NOPS-u i upozoravaju da je tim telefonima nemoguće ući u trag i da za neke od njih nema ni rezervnih delova, niti je čak moguće za njih dobiti zamenski telefon u slučaju kvara.
 

Foto: Shutterstock

- Svesni smo da se godišnje gube milioni evra u sivoj zoni, ali to ne opravdava mobilne operatere da takve telefone prodaju nama. Potrošači koji žele da izbegnu sivu zonu odlaze u legalne prodavnice, kod mobilnih operatera, a sačeka ih ono od čega su pobegli želeći da ne kupuju od bilo koga, da ne kupuju u sivoj zoni, po prodavnicama koje nisu za to registrovane ili na pijacama - navode u NOPS-u.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 5 godina

Mislim da je u ponudi operatera sve jasno i transparetno priazano i svuda u svetu je tako. Tako da ne treba da širite dezinformacije. A legalna kupovina telefona je uvek najskuplje rešenje.

heljdina ljuska

pre 5 godina

Koji su to legalni prodavci kad nemaju fiskalne racune?

Paf

pre 5 godina

Pa da skuplja je upravo zato jer je telefon na rate......

toma

pre 5 godina

El ovo mtsova reklama, posto samo njih niste spomenuli a rade ovo isto?

Marcco

pre 5 godina

A gde vi zivite zadnjih 10 godina. Sad je doro kako je bilo.

ivica

pre 5 godina

Ne ne nije samo to vec rade i otimacinu na primer MTS nakon tri meseca ako ste pripejd blokira telefon da nemozete zvati iako ste imali sredstava jer Vam se skidaju znaci iako imate para na racunu a ne uplatite ponovo nakon tri meseca sve sto imate vam se brise . Dali je to kradja skojim pravom to rade Isto radi i Telenor stim sto on ne skida novac ali nemozete ga koristiti dok ponovo ne uplatite . Po kom to pravu i zakonu

Marcco

pre 5 godina

Po Opštimuslovima koje si prihvatio kupovinom kartice a nisi ni pročitao.

Radnik

pre 5 godina

Taj VIP je užasan! Kako je moguće da na primer NEO 2 košta 999 dinara dok na primer u Švedskoj Lycamobile ima paket sa neograničenim razgovorom u svim mrezama, free roaming u EU I 5 GB a košta oko 950 dinara (85 kruna) ????????? Lycamobile placa svoje radnike pet puta više nego Vip Srbija. A cene VIP Srbije su čak i veče nego u Švedskoj. Znači da VIP Srbija izrabljuje zaposlene, naplaćuju užasno puno za telefoniju a svu zaradu izvlače iz Srbije i nose u Austriju. Bojkotujte taj VIP. A političari pod hitno da uvedu zakone da se cene operateri a OGRANIČE i da se cene smanje za pet puta!!! VIP napolje iz Srbije! Ukinute VIPu licencu!

Brkićul

pre 5 godina

Šta kaže zaštitnik, kakva je situacija po ovim pitanjima u MTS-u?

v1adimir

pre 5 godina

"Zapravo, kroz redovnu pretplatu vi te telefone uredno otplatite po komercijalnoj ceni a da toga niste ni svesni". Uh-huh i cesto mogu da budu "bezobrazne" cene, za koliko -inače- taj telefon može da se kupi...

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija